Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam i juz pytam ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam i juz pytam ;)

Witajcie!

Podpatruje Was (inne fora też) od dłuższego czasu. Od zawsze interesuje sie szeroko pojętym "audio". Chcę spróbować swoich sił w DIY - chociaż częściowo... Czas samemu zakasać rękawy. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą coś z tego wyjdzie.

Chciałbym "zbudować" monitorki do kompa. Będą zasilane poprzez stary amplituner DIORA 5100. Po dwumiesięcznych analizach tego i innych for zdecydowałem się na przetworniki Tesli - dokładnie to ARV-104-04/8 i ARN-150-03/8. Do tego chcę wykorzystać gotową zwrotnicę JANBO A-150. Czy myślicie, że przy tej klasie cenowej zagra to jakoś?? Może macie jakieś sugestie?

Ostatnie ale dla mnie najtrudniejsze - wymiary obudowy... Jaka powinna być aby to wszystko idealnie zgrać? Z tego co wyczytałem powinna mieć ok. 6 litrów netto. No i oczywiście BR - jaka średnica i długość? Na strojenie podjade do zaprzyjażnionego zakładu.

Z góry dziękuję za wszelkiego rodzaju sugestie.

Te głośniki są tak oklepane, ze sie jeszcze dziwie ze zadales takie pytania...

Jak mozesz troszke dolozyc do wysokotonowego to wez SC10. Poczytaj tematy na forum, jest sporo info o tych głosnikach. Masz nawet zwrotki zaprojektowane... Bede 100% lepsze niz te z janbo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
      Te głośniki są tak oklepane, ze sie jeszcze dziwie ze zadales takie pytania...

Jak mozesz troszke dolozyc do wysokotonowego to wez SC10. Poczytaj tematy na forum, jest sporo info o tych głosnikach. Masz nawet zwrotki zaprojektowane... Bede 100% lepsze niz te z janbo.

Wiem, że są oklepane, dlatego chcę ich użyć do pierwszej konstrukcji - są sprawdzone. Tu ja się mam sprawdzić a nie głośniki. :)

Dzięki za podpowiedź - poczytam.

Skomentuj

zdecydowanie warto dołozyć tę równowartość 4 piw do normalnego głośnika jakim jest SC10N gra o niebo lepiej od ARVki

Skomentuj

ah 4 browce :P

Skomentuj

Aczkolwiek taki zestaw jak napisales nie gra zle, kiedys posiadalem dokladnei takie monitory o jakich napisales , z ta zwrotnica janbo i jak na pierwsza konstrukcje graly swietnie, bylem bardzo zadowolony:) Popieram jednak kolegow - warto dolozyc do SC10N nie koniecznie za rownowartosc 4 piw. Wystarczy ze wykonasz samemu zwrotnice zamiast kupowac janbo i zostanie akurat roznica w cenie ARV - SC10.

Skomentuj

2 miechy czytania i jaka objętość? :(

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                2 miechy czytania i jaka objętość? :(
                OK. Pomyliłem się. To chyba przez mega mętlik w głowie Czytam to i tamto a potem głupoty pisze :) Mimo wszystko wystarczyło mnie poprawić.

Dzięki za wszystkie KONSTRUKTYWNE sugestie. Nie skorzystam chyba z pomysłu robienia zwrotnicy samemu - nie znam sie na tym i musze postawic na gotowe rozwiązanie.

Skomentuj

Ale tu nie trzeba sie nawet znac, masz schemat, kupujesz to co Ci jest potrzebne (masz wszystko na schemacie) i lutownica i lutujesz... lutowac chyba umiesz no nie?

Skomentuj

jak nie umie to sie nauczy..

Skomentuj

Czaruję...
                    X