Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kable do kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kabel do lampki moze i ma 99,99% czystości , tylko jaka ma pojemnosc? kurde musze sprawdzic czy w sw uda sie zmierzyc pojemnosc kabli:) chyba nie bardzo, bo pojemnosc kabli to w nF bedzie , a w tym zakresie to sw raczej sobie nie radzi

tak sobie przemyslalem chwile- trzeba zrobic pomiar impedancji kabla, jesli przy niskicgh czestotliwosciach wzrosnie impedancja, to znaczy ze pojemnosc kabla cos psuje, jesli sie zwiekszy przy wysokich, to znaczy ze zjawisko naskurkowosci...
    tak se mysle
    ide spac

Skomentuj

djrobo, raczej z pF ta pojemność Niestety pomiar takich wartości jest bardzo upierdliwy i obciążony dużym błędem, chociaż różnice są widocznie jak się pomierzy pojemnosć kilku kabli. Pytanie tylko - jak i czy to wpływa na dźwięk.

Skomentuj

Kiedys na forum poruszylem podobny temat, powiedziano mi ze mam kupic obojetnie jaki kabel OFC 2,5 mm^2 za 1,4 zl za metr, wiec polecialem do "iskry" na starogorskiej, kupilem 10 metrow za 20 zl, podzielilem go na dwa. Po tygodniu koncowki strasznie zbrazowialy bo czesto przelaczam kolumny. Zaczelem odcinac brazowe koncowki. Wkurzalo mnie to wiec kupilem "niby" taki sam kabel tylko w mediamarkt za 5 zl/metr. Koncowki prawie wcale nie sniedzieja. Do dzisiaj wyglada tak samo jak przy zakupie. Ten z iskry dzisiaj jest caly brazowy (miedziane druciki widac przez przezroczysta koszulke), zrobil sie sztywny, a miedziane druciki zrobily sie jakies kruche. Moim zdaniem z kablami nie ma co szalec, ale badziewny szit tez sie zdarza.

Skomentuj

jeśli czepiasz się pojemności kabla to lepiej sprawdź pojemność cewki w torze basówki (będzie przynajmniej 100x większa niz pojemność 20metrowego kabla....)

Skomentuj

ja pierdziele brzmienie kabli :P

po roz kolejny pozdrawiam wszystkich KTÓRZY SLYSZA RÓZNICA POMIEDZY KABLAMI ZA 2ZL A 50ZL
            SZKODA ZE JA NIE MAM TAKIEGO UCHA :(

AUTOSUGESTIA CZYNI CUDA TAK JAK WIARA PRZENOSI GÓRY :p

Skomentuj

O ile dobrze czytam post jest o kablach za 5 zl a nie 50

Skomentuj

Jako ciekawostka Dwa kable Wire World Gold Eclipse III o długosci 3m kosztuja az 47tys zl oraz to ze pewna firma nei pamietam nazwy zasstosowala w kolumnie do glosnika niskotnowego kabel o przekroju 20mm2

Skomentuj

Zamieszczone przez cysiaczek
                  Kiedys na forum poruszylem podobny temat, powiedziano mi ze mam kupic obojetnie jaki kabel OFC 2,5 mm^2 za 1,4 zl za metr, wiec polecialem do "iskry" na starogorskiej, kupilem 10 metrow za 20 zl, podzielilem go na dwa. Po tygodniu koncowki strasznie zbrazowialy bo czesto przelaczam kolumny. Zaczelem odcinac brazowe koncowki. Wkurzalo mnie to wiec kupilem "niby" taki sam kabel tylko w mediamarkt za 5 zl/metr. Koncowki prawie wcale nie sniedzieja. Do dzisiaj wyglada tak samo jak przy zakupie. Ten z iskry dzisiaj jest caly brazowy (miedziane druciki widac przez przezroczysta koszulke), zrobil sie sztywny, a miedziane druciki zrobily sie jakies kruche. Moim zdaniem z kablami nie ma co szalec, ale badziewny szit tez sie zdarza.
                  wytłumacz mi tylko jak ;]
                  tego nie mogły spowodować zanieczyszczenie miedzi na poziomie ułamka procenta...
                  może to nie była miedź ?

Skomentuj

Nie wiem co to spowodowalo, nie slysze roznicy w brzmieniu tego kabelka i innych, ale ten z "iskry" poprostu jest gorszej jakosci, jest sztywny, latwo sie gniecie, brzydki. Dlatego wole cos za 5 zl za metr, fortuna to nie jest. Poza tym czy slyszeliscie kiedys roznice w brzmieniu kolumn wykonanych z 24 mm plyty wiorowej a 24 mm mdf? Ja nie, wiec czemu nie dac kabelka do srodka za 5 zl, jak sie wydaje na cala konstrukcje pod 1500 zl.

Skomentuj

pozatym czasami porównanie Twoje kable za 2zł i moje kable za 2zł nic nie wnosi bo
                      cena leży w gestii sprzedającego ;]
                      moje kable nie są takie jak te Twoje tak czy inaczej :)
                      z wyglądu nie różnią się niczym od takich za 20zl:)
                      i wogóle zachowują się jak zwykle kable :)

Skomentuj

Poza tym czy slyszeliscie kiedys roznice w brzmieniu kolumn wykonanych z 24 mm plyty wiorowej a 24 mm mdf?
                        Wiesz ja konkretnie nie "słuchałem" takich obudów ale w tym przypadku jeżeli by ktoś słyszał różnice to bym nawet się z nim nie kłócił bo mdf ma większą gęstość i tłumienie więc różnica mogła by być ale na 100% nie wiem. le jak by mi jakiś audiofil wyskoczył, że jest różnica w dźwięku po odpowiednim ułożeniu kabla między amp a kolumną to bym to powiedział Chuckowi żeby go kopnął z obrotu.

Skomentuj

:) Chuckowi bez roznicy czy wiorowa czy mdf, jego noga rozwali wszystko.

Skomentuj

akurat polozenie kabli sygnalowych ma znaczenie... powinny byc jak najdalej od trafa... i powinny byc ekranowane zeby nie zbierac smieci... poprostu czesem jakies rozne brzeczki sie pojawiaja...

Skomentuj

Z tym ekranem to roznie bywa (wsrod audiofili). Niektorzy sadza ze ekran psuje jakosc dzwieku bo zwieksza pojemnosc kabla.

Skomentuj

Czaruję...
                              X