Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaka obudowa do 2 gnd 30/100/11 Tonsila ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaka obudowa do 2 gnd 30/100/11 Tonsila ???

Witam
    Mam mały dylemat co do budowy suba. Mam juz 2 głośniki Tonsila konkretnie model 30/100/11. Wszystko ładnie policzyłem i wyszło mi 50 l strojenie na 27 Hz (obudowa isobaric). Sub grałby w pokoju o pow. 8 m^2 i mam małe obawy czy nie bedzie zbyt dużo tego duniącego basu. Myslałem zeby troche powiekszyc obudowe zeby na 50-65 Hz był troche mniejszy spl. Mam małe doświadczenie co do budowy subów tak wiec prosze o wasza pomoc
    Z gory dzieki

od razu do 8 m kw to kup spbie jakas 20 zadna 30 dobrze ci nie zagra dlatego glosniki powstanie tzw kompresja
    kazdy pokoj ma wiele parmaetrow takich jak wlasne rezonanse, odbicia zalamanai fali akustycznej takzekazde pomieszczenei ma inny paremtr rasti oraz czas poglosu
    jezeli wsadzimy duzy glosnik do malego pomieszczenia to przy glosniejszym sluchaniu towarzyszyc ci bedzie dzwiek brzeczacych kieliszkow szyb a to psujeefekt takze bas zleje sie w calosc
    na audio mani jest artykul o doborze wielkosci subwoofera do pokoju
    ps pewnie myslisz on gada glupoty przeciez nie zawsze musze zrobic glosno a uwierzmi to tak nei dziala

fajnym rozwiazaniem moglo by byc zrobienei tandemu z korekcja np wsadzenei tych dwoch glosnikw w obudowe zamknieta z 20 - 25 l i odpoweiednie skorygowanie dolnego pasma za pomoca korerekcji linkvitza

Skomentuj

Czaruję...
    X