Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Magnes ekranujący i Qts

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Magnes ekranujący i Qts

Witam Mam pytanko .. chcę częściowo zaekranować głośnik niskotonowy ... przyklejając do niego 2 magnes ... troszeczkę mniejszy od oryginalnego ... czy Qts ulegnie zmianie ..?? słyszałem że się zmnijeszy o ile ..?? jeżeli oryginalnie ma 0,45 .. czy zmienią się inne parametry głośnika np Fs ..?? z góry dzięki za odp ///

zmienią się wszystkie parametry elektryczne głośnika mechaniczne (takie jak mms cms Fs Vas nie ulegną zmianie)

Qts spadnie pewnie do jakiś 0,35--0,40 żeby wiedzieć dokładnie trzeba by pomierzyć

Skomentuj

Qes , Qms , Qts Vas też ...??

Skomentuj

zmieni się

BL
        Qts
        Qms
        Qes
        SPL
        i jeszcze kilka mniej waznych

nie zmieni się

Vas
        Fs
        RE
        CMS
        MMS
        SD
        i pare innych mniej waznych

Skomentuj

Sound Wave, czy aby na pewno Qms się zmieni?

Skomentuj

trzeba by zobaczyć do wzoru którego akurat niepamiętam :P jeśli jest powiązany w jakikolwiek sposob z BL to tak (a z tego co pamiętam to jest)

Skomentuj

Qms o ile mi wiadomo to dobrac mechaniczna glosnika i jak sama nazwa wskazuje 'opisuje strone' mechaniczna glosnika, zalezy od podatnosci (sztywnosci) zawieszen glosnika czyli nie ma takiej mocy zeby magnes ja zmienil :-)
              chyba ze to jakis magiczny metal :)

ps. ja nie mam polskich znakow na klawiaturze bo jestem na emigracji

Skomentuj

Qms = Fs*(r0^0.5)/(Fh-Fl)
                gdzie Fh i Fl to sapdek napięcia o 2^0,5 w stosunku do napięcia w rezonansie
                r0= Is/Im
                Im= Vm/Rs
                Is=Vs/(Re+Rs)
                Vs=(Re+Rs)/Re^0.5
                Re - rezystancja głośnika
                Rs rezystancja szeregowo włączonego rezystora

jak widać zmiana BL wpłynie na szerokość piku rezonansowego czyli także na Qms (choć trzeba przyznać że w niewielkim stopniu) Qms to żeczywiście dobroć mechaniczna ale nazwa nie do końca jest trafiona co widać z powyzszych zalezności

jak ktoś chce to niech sprawdzi (tylko pamiętać że trzeba dzialać na liczbach zespolonych!! bo inaczej bzdury wam wyjdą :) )

<jestem po paru piwach więc mogłem coś namieszać w tych wzorach ale generalnie ten pierwszy jest OK >

Skomentuj

Czaruję...
                X