Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

obliczenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

obliczenia

czesc jestem tomek.sorry jesli urazil cie moj post na forum.szukam juz od
    pewnego czasu tych wzorow nawet pare znalazlem:

Vb=VAS/Alfa
    tylko ze czestotliwosc rezonansowa obudowy znalazlem dla mojego glosnika
    Qts 0.6 gdzie parametr h=1 a alfa=0.6

to hyba zle bo moj glosnik ma takie parametry:

Qts=0,86 Vas=43,76 Fs=53,217 Qms=2,298 Qes=1,388
    Mms=14,046 Mmd=12,170

moc 300w (rms 150 wat) 40-2.000H 93dBw/m 4 ohm waga 2.5 kg
    no i tak podstawiamy:Vb=43,76/0,6=72,93
    wiec pojemnosc obudowy to 72.93litra.
    dalej
    czestotliwosc rezonansowa obudowy:Fb=Fs*h
    Fb=53,217*1=53,217
    dalej jak obliczyc otwor:mam taki wzor:
    Lv=(53562,5*A^2)/(Fb^2*C)-(0.73*A)
    tylko skad mam wziąść parametr A??taki pierwszy lepszy ktory mi wpadnie w
    rece??
    next:
    Średnica minimalna otworu:
    Dmin=100*[20.3*(Vd^2/Fb)^0.25]/Np^0.5
    skad wziasc parametr Vd? i Np?
    mam wzor na Vd:Vd=Sd*Xmax/1000
    ale nie wiem co to jest Sd?? i Xmax??
    Uwaga A^2 -oznacza A do potegi drugiej
    i dalej wzor:L=V/F
    V czestotliwosc dzwieku w pow=343m/s i v -czestotliwosc strojenia obudowy
    skad wziasc V??

Chyba za duzo tych pytan do ciebie ale jak bedziesz mogl to przyslij mi
    jakies wzory bym se to wyliczyl???a co do programu winisd to jakis trudny
    dla mnie on...z gory dzieki

słuchaj nie przejmuj się na stronie audiomania.prv.pl win isd jest idealnie opisany co i jak. nikt juz chyba nie liczy tego ze wzorów bo to istna masakra. lepiej robić na oko.... bo co jak wyjdzie ci 150litrów dla 16cm woofera ?? zrobisz tyle ?? a w takim programie masz szanse sprawdzić jak zmiana wielkości obudowy wpłynie na charakterystyke i jak ewentualnie dobrać strojenie. co prawda to nadal teoretyzowanie ale leprze niz 4 wzory na kartce.....

Skomentuj

Kolega bardzo dobrze liczy bo wlasnie zawodowcy posluguja sie tabelami strojenia gdzie maja rozne modele strojenia np: SBB4, QB3, SC4. Do obliczen posluguje sie wspolczynnikami alfa ktory jest dzielnikiem Vas i H ktory mowi nam na jaka czestosliwosc nastroic kolumne.

Niestety kolega wpadl na gleboka wode i sie utopil bo glosnik z Qts=0,86 nie nadaje sie do obudowy bass-reflex tylko i wylacznie do zamknietej. Gdzie obliczenie wypadkowej dobroci Qtc jest duzo prostrze a mozna to tez zasymulowac. Dla obudowy zamknietej dobroc Qtc powinna wynosci 0,7-1 w zadkich przypadkach wiecej do ok 1,5

Skomentuj

irek widze ze duzo wiesz pomozesz mi to policzyc??bo jak narazie to kazdy tylko mnie krytykuje??jak cos to odpisz na tomus.kawa@interia.pl
        lub gg 7204762.dzieki muwisz obudowa zamknieta??? powiedz cos wiecej podaj jakis wzory

[ Dodano: 2004-09-22, 21:02 ]
        [b]Irek widze ze duzo wiesz pomozesz mi to policzyc??bo jak narazie to kazdy tylko mnie krytykuje??jak cos to odpisz na tomus.kawa@interia.pl
        lub gg 7204762.dzieki muwisz obudowa zamknieta??? powiedz cos wiecej podaj jakis wzory

Skomentuj

Nie ma co ty liczyc. Takie obliczenia za ktore sie wziales sa dobre dla profesjonalistow choc mimo ze zajmuje sie zawodowo tym tematem nie bawie sie w wielkie liczenie bo nie ma po co. Praktyka najbardziej tu pomaga. A z praktyki moge ci powiedziec ze glosnik o wysokim Qts powinien miec dosc duza obudowe zeby po wbudowaniu go do obudowy wspolczynnik Qtc nie byl za duzy max 1,5. Przy Qts=0,86 obudowa musialaby byc bardzo duza jednak glosnik nie powinien grac w obudowie wiekszej niz jego wspolczynnik Vas. W twoim przypadku obydowa zanknieta o wielkosci ok 40litrow bedzie ok. Ale zalezy to tez od wielkosc glosnika ktorej nie podales i od przeznaczenia glosnika. Subwofer, kolumna, estradowa, gitarowa? To ma znaczenie. Z parametrow wnioskuje ze jest to glosnik o srednicy 8-10cali.

Skomentuj

Czaruję...
          X