Witam i zwracam się od razu do was z pytaniem. Otóż nie raz spotkałem się ze stwierdzeniem, że wzmacniacz lub kolumny, czy kanały (słabo się orientuję w tym temacie) zostały wysterowane czy przesterowane. I mam prośbę, czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć coś więcej na ten temat. Na czy to polega i czego to właściwie dotyczy. Kanałów, wzmacniacza, głośników, czy może wszystkich z wymienionych urządzeń. Widziałem też wskaźniki wysterowania oparte na diodach led, ale nie wiam jaka jest zasada ich działania i czemu one mają służyć, a sama nazwa niezbyt wiele mi mówi. Próbowałem też dowiedzieć się czegoś samemu, ale niestety nie wiele udało mi się na ten temat znaleźć, więc mimo, że to pewnie dla was banalne pytanie, to wolę się zapytać was. Z góry dzięki za odpowiedź. Cześć.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wysterowanie - przesterowanie
Collapse
X
-
cala zasada prawidlowego wysterowania odnosi sie do kazdego z tych urzadzen od magnetofonu po kolumny
polega na tym by sygnal dostarczany do urzadzenia byl odpowiedniej mocy napiecia, zawieral odpoweidnia ilosc jakichs czesci skladowych
przesterowanie nastepnuje wtedy gdzy przekorczysz granice
w przypadku kolum mocy moze byc np za duzo
w przypadku wzmacnaicza za malo bo kolumna hcce grac glosnik a nie moze
tak
(jednak kolumny lubia duzo mocy i ja uwazam im wiecej tym lepiej) nie chodzi tu o glosnosci gry ale ozapas dynamiki
prosto mowiac wysterowanie x=y
x np podawana cos
y pobor czegos lub potrzeby
-
poszukaj hasła THD
przesterowanie poznać po znacznym wzroście tego współczynnika.
A prościej:
Narysuj sobie przebieg sinusoidalny i od linijki narysuj prostą równoległa do osi X tak aby poucinać wierzchołki.
Otrzymany przebieg będzie identyczny z tym jaki otrzymasz w przesterowanym torze audio.
Mała uwaga/wyjątek tyczy się własnie głosnika bo costarczając do niego nieprzesterowany sygnał elektryczny możemy sprawić ze zacznie on uderzać ustrojem magnetycznym o nabiegunnik i/lub jego wychylenie może być ograniczane poprze zawieszenie. wtedy gdybyć do membrany zamocował ołówek do rysowana przez niego krzywa byłaby odpowienikiem przesterowania
Skomentuj
-
Generalnie do przesterowania dochodzi, gdy układ wzmacniacza dostaje sygnał o większym napięciu niż jest w stanie przetworzyć. Należy pamiętać, że ustawianie maksymalnej głośności, włączanie wszelkiego rodzaju korekcji, podbić częstotliwości (zwłaszcza basu) najczęściej prowadzi właśnie do powstawania przesterowania - sygnał źródłowy wykracza poza skalę (zbyt duże napięcie), następnie jest przekazywany do układu wzmacniacza, który jednak nie jest w stanie przetworzyć sygnału o takim napięciu. Układ zasilania końcówek mocy też nie daje rady. Elektronika nie wyrabia, pojawiają się zniekształcenia, wierzchołki amplitudy sygnału są ścinane. Wtedy wykres już raczej nie przypomina fali sinusoidalnej, a raczej kwadratową. To wszystko jest w takim stanie podawane na głośnik, który najczęściej po prostu charczy. W przypadku dużej głośności i dużych amplitud może dojść do mechanicznego uszkodzenia karkasu cewki, który będzie uderzać z dużą prędkością o nabiegunnik głośnika. Może również dojść do uszkodzenia termicznego (zwłaszcza w przypadku słabszych głośników).
Po odkręceniu gałki głośności na full wzmacniacz oddaje maksymalną deklarowaną przez producenta moc. Wzmacniacze zazwyczaj konstruuje się w ten sposób, żeby na maksymalnej głośności oddawały jak największą moc nawet kosztem zniekształceń. A potrafią one sięgać nawet 10%. W lepszych konstrukcjach skala po prostu kończy się wcześniej i nie ma możliwości przesterowania (no chyba, że użytkownik świadomie włączy sobie dodatkową korekcję dźwięku).
Trudno mi natomiast zdefiniować wysterowanie: ale chodzi tu o to, żeby dostarczyć głośnikowi sygnał w takiej postaci, aby grał on "pełnią swoich możliwości" i bez żadnych zniekształceń ani przesterowania. Przykładowo wzmacniacz o bardzo małej mocy nie wysteruje nam poprawnie głośnika o dużej mocy z ciężkim układem drgającym i potężną, grubą cewką. Taka zabawa może się skończyć przesterowaniem i uszkodzeniem wzmacniacza.
Poprawcie mnie jeśli coś zamotałem, bo jest trochę późno i już nie mam siły myśleć.
Skomentuj
-
W ostanim poście było napisane, że wzmacniacz o małej mocy nie wysteruje poprawnie kolumn o dużej mocy. Z jednej strony jest to zrozumiałe, tylko nie rozumiem dlaczego wzmacniacz może ulec zniszczeniu i czy jego przesterowanie będzie nieodwracalne? To, że kolumny będą niepoprawnie odtwarzały dźwięki będzie na pewno spowodowane tym, że aby kolumny zagrały z odpowiednią głosnością wzmacniaczowi będzie trzeba sporo podkręcić gałkę, a to spowoduje (zależy też oczywiście od wzmacniacza) spore zniekształcenia i przy jego dużej oddawanej mocy ścinanie szczytów sinusoidy? Jeżeli źle rozumuję to proszę poprawcie mnie. A i jeszcze jedno pytanie. Czy można sprawdzić wysterowanie wzmacniacza lub kolumn za pomocą jakiegoś programu który pokazuje przebieg sinusoidy. Niedawno udało mi się zbudować system pomiarowy Speaker Workshop i może on posiada taką możliwość. Dzięki i na razie.
Skomentuj
Skomentuj