Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektowanie w BoxSim

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projektowanie w BoxSim

Oto symulacja zwrotnicy w BoxSim , zrobiłem wszystko tak jak umiałem ... ale mam małe problemy proszę o radę :

##1 jak mam dobierać wartości poszczególnych elementów .. ?? ( obliczyłem wszystkie elementy kalkulatorem i wprowadziłem drobne korekty ,tak aby charakterystyka była jak najbardziej płaska czasem nawet połowa wartości cewki , czy to jest dobra droga ?? )

##2 czy taki filtr w teorii zakładany jako butewortha po takich zabiegach nie zmieni się w bessela , czybyszewa czy jeszcze jakiś inny ...?? przecież praktycznie wszystkie elementy zostały zmienione ..

##3 jak mam odczytac z wykresuczęstotliwość podziału ?? mam 2 głośniki połączone w szereg ,, czerwoną linie geometrycznie podnieśc o 6 dB ??

##4 z 2 wykresu odczytuje się korelację fazową międy głośnikami .. ale jak .. ?? jak ona powinna wyglądać w ideale ..?? ( 2 pionowe linei powinny się pokrywać ... )

##5 głośnik wysokotonowy w moim przypadku nie powinien mieć odwróconej fazy ( zamiana + z - )gdyż robi się straszny dołek na charakterystyce .. czy to normalne ??

Link do zdjęć http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1454

[ Dodano: 2006-02-21, 15:24 ]
    Z góry dziękuje za wszelkie .... propozyjce i odpowiedzi
Czaruję...
X