Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa zamknięta w subwooferze-pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa zamknięta w subwooferze-pytania

Witam!
    Jestem w posiadaniu dwóch głośników Tonsil GDN 25/60/1 60W(moc nominalna) 8ohm i postanowiłem zrobić z tego jakiś subwoofer. Przeglądając artykuły, zauważyłem opis obudów zamkniętych, z których opisu wynika, że brzmienie mogłoby być dla mnie satysfakcjonujące cyt. "Jeżeli słuchasz spokojnej muzyki lub cenisz szybkość, to dobrym rozwiązaniem będzie obudowa zamknięta" . Jest tam też jednak informacja, że do obudowy zamkniętej należy aplikować głośniki z Qts większym lub równym 0,5 a te głośniki posiadają QTS=0,36. Czy w związku z tym można wykorzystać je do takiej obudowy, czy raczej efekt będzie kiepski i niewart zachodu? Jak zachowa się ten parametr po połączeniu tych głośników w szereg bądź równolegle i czy jest sens łączenia tych głośników w jednej obudowie. Dodam, że subwoofer byłby pasywny i zasilany ze wzmacniacza stereo z wyjść głośnikowych. Nie znam dokładnie parametrów tego wzmacniacza, ale jest dość dużej mocy (wcześniejszy Philips FA761 2x50W znamionowej był sporo słabszy). Ma impedancję na wyj. głośnikowym w przedziale 4-16ohm i możliwość podłączenia 4 głośników jednocześnie, więc jak sądzę, poradzi sobie z napędzeniem 2 kolumienek Tonsil Excellence 1S i subwoofera. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie, byłbym bardzo wdzięczny. Pozdroofka

Sa to raczej slabe glosniki na suba, ale jesli koniecznie chcesz i w dodatkupasywnego to wrabaj je do BR i w tandem.
    Obudowe obliczasz jak dla jednego tylko Vas dzielisz przez 2
    W zamknietej basu nie uslyszysz nawet z tandemu tych glosnikow.
    Potrzeba by swietnej elektroniki z korekcja co mija sie z celem przy takiej klasie przetwornikow.

Skomentuj

Czaruję...
    X