Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt konstrukcji 3 way za ok 600zl z wykonczeniem 2 szt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt konstrukcji 3 way za ok 600zl z wykonczeniem 2 szt

Cele jakie mi przyswiecaly podczas projektowania:

- Dosc tanio
    - Mozliwie jak najlepsza jakosc dzwieku
    - Konstrukcja ma dzialac bez suba
    - Plaska charakterystyka
    - cos tam jeszcze :P

Po paru dniach pracy wreszcie ukonczylem dzielo i pragne przedstawic wam wyniki.

Glosniki

Za sekcje niskotonowa bedzie odpowiadac stx 32-150-8 SC. Posiada duza srednice membrany i potrafi nisko zejsc. Do tego jest tani i cudownie gra w pasmie 20 - 500hz.

Srednie tony to arn 188-03 \ 8. Posiada SPL zblizony do stx. W pasmie 500 - 4000hz gra dosc ladnie, plasko. Powinien wytrzymac 100W po okrojeniu pasma.

Wysokie tony to stary dobry tonsil 8-13/120. Popatrzcie tylko na charakterystyke. Plaska jak stol :) Leci cudnie od 4kz do 20khz a moze i dalej :) Dostanie on tlumik zeby zszedl gdzies do 82 dB. Wtedy jego 120W nie bedzie tak przeszkadzac.

Pudlo:

Tutaj napisze jedynie ze sredniotonowy i wys tonowy znajduja sie w mniejszym pudeleczku o pojemnosci 10 litrow. Reszte widac na rys.

[img=http://img103.imageshack.us/img103/6963/img0226yx.th.jpg]

[img=http://img107.imageshack.us/img107/1994/img0235fe.th.jpg]

[img=http://img115.imageshack.us/img115/6440/img0268ke.th.jpg]

Zwrotnica:

Jak juz mowilem 3 way, 12dB podzial 500hz i 4000hz

Wyglad:

[img=http://img146.imageshack.us/img146/6412/img0273gp.th.jpg]

Kosztorys za 2 sztuki:
    - gdn - 116zl
    - arn 60zl
    - gdwt 100zl
    - zwrotki 100zl
    - przypuszczalne koszta za deski z pocieciem ok 100zl
    - terminale 12zl
    RAZEM 488zl

Zostaje 112zl na wykonczenie. Jakas lakierobejca, okleinka czy cos :)

Jesli zauwazycie jakies bledy to mowcie. Postaram sie je skorygowac

Jakos nie czuje tego projektu. Kolumna za niska... ..nie wiadomo czy ja na postawic na krzesle czy na podlodze. Wszystko oparte na wykresach ktore najprawdopodobniej podal producent (watpie zeby byly osobiscie pomierzone) i wygladzil tylko sobie znanym sposobem.
    No i do czego te ryskunki... ...wymiary plyt mozna podac w postaci 123x123.

Skomentuj

Pudlo jest przykladowe. Mozesz sobie w kazdej chwili inne zrobic :)

Skomentuj

Wg mnie o jakości brzmienia nie decyduje płaska charka ;]

tym bardziej że jak podejrzewam w realu nie jest tak cudownie :)
        wolałbym zamiast arn 188 wziać stx 18 sw, ma lepszą średnice i bardziej
        pasowalby do wysokiego stylistycznie :)

a co do wyglądu to nie przepadam za altusopodobnymi kolumnami :)
        bo rzeczywiście prawda jest taka że nie wiadomo co z tym zrobić - postawić,
        położyć czy powiesić

no jeszcze ta mocno teoretyczna zwrotka :/

Skomentuj

Jak narazie dalem sama teorie. Projekt bedzie dopracowany bo kolega go przejal i bedzie robic dla siebie :) A znajac jego upor dopiesci to do maximum ;D

Skomentuj

Witam,
            Nie mam ochoty studzić zapału. Teraz przeprowadź projekt przez część praktyczno-techniczną. Sprawdź projekt do końca i wtedy też coś napisz.
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

cos innego na srednie tony... ten arn podobno niema zbyt duzo tego...moze czesto polecany arx?Pozdrawiam

Skomentuj

ARN 188? :/

Skomentuj

oj nei wiem czy to jest dobre za ta kase wolalbym lepsze 2drogi... zobacz jaki naped do tego musi byc zeby ruszyc tego STX'a ktory i tak bedzie mulil a tesla wchlonie i nie odda srodkowego pasma;]
                  jakos nie podeszla mi ta konstrukcja

Skomentuj

Projekcik wlasnie przekazalem koledze ktory czyta to forum ale jakos konta mu sie nie chce zalozyc Jak on cos wykombinuje to dam znac :)

[ Dodano: 2006-03-04, 15:46 ]
                    Ja ide dalej robic moj pokoik odsluchowy :) Musze kamienne plytki odebrac w poniedzialek

Skomentuj

Tyle optymizmu co do przyszłych rezultatów co kolega Elminster to nawet nie ma nasz premier .

Skomentuj

Optymizm to podstawa Po co sie dolowac

Macie moze jakies praktyczne wskazowki co do wytlumiania pokoju ?

Skomentuj

radził bym wyeliminować zwarcie w zwrotce.... ale to tylko taka drobna rada :P

Skomentuj

Jak dla mnie to głośniki stxa pasują tylko do głośników stxa, jeśli chcesz zrobić 3 way to zrób np. kopie klumn Ezo http://audiomania.info/infopage.php?...518b8db4b654c7
                            Poza tym wymiary tej kolumny są okropne, będzie to wyglądało jak jakiś karzeł :P
                            Wysokość 100cm, serokość 20cm i głośnik na bok to są dobre wymiary + ewentualna korekcja związana z objętością obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
                            X