Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w budowie skrzyni do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w budowie skrzyni do subwoofera

Witam Mam maly problem jak zreszta kilka osob na tym forum :P mam glosniczek i parametry do niego ale potrzebuje pomocy w policzeniu skrzyni tak zeby wszystko jak najladniej gralo Ma byc to subwoofer basreflex do samochodu Mam przykre doswiadczenia poniewaz jeden subwoofer jaki policzylem z innym glosnikiem ma bardzo niski bas tak wiedz prosze o pomoc Parametry to:
    Power (Watts Peak): 1000
    Nom. Impedance (Ohm): Dual 4
    SPL (db): 90,0
    Fs (Hz): 33,6
    Qts: 0,47
    Vas 3,1994
    Srednica 12 cali
    Pozdrawiam

jak maniski bas, to chyba dobrze nie??
    tutaj nikt Ci tego nie policzy. DIY znaczy po polsku Zrób To Sam, więc do dzieła :)

Skomentuj

DIY---->zrób to sam

a jak nie umiesz naucz sie

Skomentuj

Jak czegoś nie wie to może pytać, ale poczytaj najpierw stronkę:-)

Skomentuj

stronek to juz sie troszke naczytalem Spoko skrzynke zrobie samemu chce tylko zeby ktos mi pomogl bo wg winisd mam miec 5,3 l pojemnosci skrzynke i najmniejszy bas refleks na dlugosc 10 m i nie wiem co robie nie tak

Skomentuj

zle wpisujesz Vas, przelicz jednostki moze to jest 3m^3 a nie 3dm^3??
            pozdrawiam

Skomentuj

Te 3 przy Vas to pewnie Cu coś tam... ktoś mi kiedyś tłumaczył jak to się liczyło, ale nie pamiętam :P

Skomentuj

sprawdź jeszcze raz jaki VAS wpisałeś
                bo to -> Vas 3,1994 -> to nieprawda

Skomentuj

wlasnie to mi nie pasowalo ale tak mam w orginalnych papierach producenta glosnika Vas (cuft): 3,1994 i nie ma jednostek

[ Dodano: 2004-09-23, 18:23 ]
                  dobra znalazlem ze cuft to znaczy stopy szescienne umie mi to ktos przeliczyc na parametr pasujacy do programu ?

Skomentuj

cuft<---- to chyba cubic foot <--- jest tak jednostka w winISD, kliknij pare razy na jednostke (domyslnie litry) i bedzie sie zmieniac w jakiejs tam kolejnosci az dojdziesz do tej ktora cie interesuje

Skomentuj

oki juz znalazlem :) zawsze cos do przodu :) a mam tylko pytanie Czy ta moc co sie wpisuje Pe to ma byc w rms czy max ?

[ Dodano: 2004-09-23, 18:40 ]
                      aha i mam pytanka chyba juz ostatnie Po wpisamiu tak jak tzreba wyszlo ze ma miec 150 litrow i Tuning freq 28,74 Mam tak to zostawic ??? i jak wyliczyc Qes poniewaz tam gdzie mam wielkosc bas reflrksu pokazuje nieodpowiedni stosunek Qes/pe i nic dziwnego bo nie wpisalem :) nio i jeszcze jak z ta Pe 500 czy 1000 wat ? to chyba by bylo na tyle Bardzo dziekuje za pomoc

Skomentuj

Wydaje mi się, że Pe podajemy znamionową. Jeżeli idzie o litraż i strojenie to zmieniaj i patrz jak prezentują się charakterystyki(Ty wiesz co Ci najbardziej będzie odpowiadać...). Pozdro

Skomentuj

hm, skrzynia do samochodu 150L ?? , troche sporo chiba, u mnie w samochodzie to by sie ledwo do bagaznika zmiescilo, mam bagaznik ok 300L, tyle ze woze kolo zapasowe, bo tam gdzie one powinno byc mam butle z gazem ;/. no ale jak by Ci zszedl glosnik do tych ok.28Hz, no to ladnie by wszystkie blaszki lataly, no chyba ze masz juz wytlumiony caly samochod :).

Skomentuj

cos mi sie udalo i chcialbym zeby ktos to zobaczyl (kto sie zna) czy tak moze zostac czy cos trzeba poprzestawiac ??

[ Dodano: 2004-09-23, 22:13 ]
                            chyba nie udalo mi sie tego zalaczyc ale jakby ktos byl tak dobry i podal mejla to bym wyslal :)

[ Dodano: 2004-09-24, 00:11 ]
                            postaram sie opisac co mi wyszlo : wiedz tak tuba ma 150 litrow Tuning freq 28,74 mam pytania mianowicie jaki powinien byc parametr Vent mach ? przy zastosowaniu dwoch basrefleksow 10,2 x 31,4 udalo mi sie zejsc do 0,04 ale czy tak ma byc ? czy lepej dac jeden 14,0 x 26,3 i zostawic Vent mach na 0,09 ?? oraz z jakiego materialu zrobic sama skrzynke poniewaz mam dostep do plyty pilsniowej 18 mm do hdf ale tylko 7 mm oraz do plyty wiorowej Dziekuje bardzo wszystkim osobom zainteresowanym ktore raczyly mi pomoc :) jutro jak dobrze pojdzie zaczne skladac skrzynke i o efektach napisze Pozdrawiam :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X