Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstruowanie subwoofera, jaką obudowe wykonać???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstruowanie subwoofera, jaką obudowe wykonać???

Witam!
    Posiadam głośnik Lanzar MAX 10 o parametrach:
    Moc: 400 W rms 4 Ohm
    Fs 28.3 Hz
    Spl 88.8 dB
    Qts 0.26
    Vas 60.7 L

Do którego mam zamiar skonstruować obudowę, myślałem nad bass – reflexem jednak do podanych parametrów je objętość wyszła mi ok.. 14.5 L
    Co dla głośnika o śr. 25 cm wydaje mi się zbyt małe i trudne do zrealizowania.
    Może do tego głośnika należy zastosować inną odbudowe np. band-pass
    Sam nie wiem być może popełniłem błędy w obliczeniach i prosiłbym o pomoc dotyczącą typu i rozmiaru obudowy aby posiadany przezemnie głośnik zagrał jak najlepiej…

Ps. W załączniku karta techniczna głośnika wydana przez producenta (MAX 10)

[/b]
    Załączone pliki

Jeżeli liczyłęś w programie winIsd to wysło dobrze jednak program oblicza onudowe dla jak najbardziej liniowej charakterystyki, dlatego możesz wprogramie śmiało zmieniać litrarz oglądając charakterystyke i patrząc czy ci będzie odpowiadała. Pozatym poszukaj na stronie producenta na pewno podają przykładową obudowę. No i jeszcze jedno max 10 ma słabą efektywnośc będziesz musiał mieć bardzo bardzo bardzo mocnego wzmaka

Skomentuj

Niestety w necie nie znalazłem żadnej przykładowej obudowy pod ten głośnik…
      Może ktoś z was ma jakiś pomysł w związku z tym głośnikiem?
      A co do tego wzmaka to mam pytanie czy BLAUPUNKT GTA 450 z nim sobie poradzi, na mostku oczywiście.
      To parametry wzmacniacza:
      max. 4x100 Watt 2x320 Watt, RMS 4x50 Watt 2x160 Watt

Skomentuj

Możasz spróbować 30 litrów i 40Hz jakotako to wygląda w symulatorze bo z efektywnością kiepsko ale jeżeli będziesz miał mocnego wzmaka to powinno być dobrze, reasumując w tej cenie jest kilka lepszych głośników

Skomentuj

Dzięki w takim razie zabieram się za robienie obudowy o poj. 30L
          Sorki, że jestem może trochę nachalny, ale czy masz może jeszcze gdzieś wymiary otworu to tej obudowy (średnica, długość)…

Skomentuj

Z drugiej strony to tylko taka propozyja, w takiej obudowie najniższego basu nie uzyskasz, zawsze możesz zwiększyć trochę bude do 40 litrów ale wytrzymałość spadnie. tunel niby 7cm na 13cm ale lepiej dobrać go metoda na słuch (czyli weź kilka i słuchając wybierz który lepiej gra) może taja technika jest pracochłonna ale sub jeżeli na długo służyć to warto na jego pożądne strojenie przeznaczyć więcej czasu

Skomentuj

Oki w takim razie zrobię odbudowe o poj 35 litrów z tunelem strojonym na 35 Hz tak powinno być dobrze.
              Jak się z tym uporam to wtedy pochwale się efektami, no chyba że będę załamany to raczej wstydu robił se nie będę ale tak źle mam nadzieję nie będzie

Skomentuj

Witam :)
                mam wielki problem !!!!
                posiadam głosnik Westra SW-300-2808 :
                srednica 30cm
                Qts 0.35
                Qms 2.97
                Qes 0.40
                Fs 26.00 Hz
                Pe 120 W
                Z 8 Ohm
                Sd 0.053m/2

chce zrobic Sub w miare ambitny tak zeby podłączony do karty dźwiękowej 5.1 radzil sobie zaroowno w filmach jak i w muzyce !! mam zamiar wbudowac do niego wzmach na TDA7294 o mocy 100W oraz regulowany w zakresie 50- 250 Hz aktywny filtr dolnoprzepustowy. niestety w programie WinISD wyszlo ze musze zrobic obudowe o pojemnosci 270 litrów ?!?!?! jakie wymiary bylyby najlepsze dla tego glosnika oraz jesli ktos bylby w stanie powiedziec mi jakiego br'a wsadzic bylbym zobowiązany :)
                Pozdrawiam

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?id=10
                  proponuje wszystko przeczytać dokładnie.

Skomentuj

Witam. Jestem tu nowym uzytkownikiem. Prosze mi doradzic jaki glosnik wmontowac w obudowe o pojemnosci 20 litrow ( zamknieta ) oraz w BR ( ta sama obudowa ).
                    Chcialem w ta obudowe wmontowac glosnik gdn oraz glosnik wysokotonowy, podpinajac je do zamontowanej wewnatrz tej obudowy zwrotnicy dwudroznej. Prosze mi doradzic czy moj pomysl zda egzamin? Z gory dziekuje

Skomentuj

wooow o co loto ?!
                      chcesz suba czy kolumny, najpier sie kupuje głośniki a potem robi bude
                      w 20l wsadz 18/120/6 z stxa, kup do tego tesla arv 104 albo visaton sc10n
                      a zwrotnica już gotowa leży czy dopiero będziesz robił
                      bo jak robił to przyklejone pare postów wyżej masz zwrotki do kilku konfiguracji z tym głośniczkiem

Skomentuj

Ile kasy ?
                        po czym te kolumny i zwrotnice ?

Skomentuj

Mozesz tez zrobic cos takiego :)

Skomentuj

Chce zrobic taka przenosna kolumne. Przenosna poniewaz mam super skrzynie z mikroskopu z uchwytem. Dlatego pytam o glosnik i zwrotnice. Nie mam jeszcze ani zwrotnicy ani glosnika. Jaka mam dobrac do tego zwrotke i wysokotonowego?

[ Dodano: 2006-03-24, 21:40 ]
                            Czy ktos moze mi odpowiedziec?

[ Dodano: 2006-04-06, 18:17 ]
                            Dzieki za pomoc :/

Skomentuj

Czaruję...
                            X