Chce zbudowac satelite w oparciu na jednym z tych glosnikow. Jestem jakos bardziej przekonany do tej 12" tylko ze jest z nia maly problem. Glosnik ten ma niskie Qts=0,19 i Vas=101 litrow. I jak sie nie dobierze strojenie z ksiazki Krajewskiego to wychodzi obudowa ok 20 litrow. Nieco inna sytuacja przedstawia sie przy 15MB700 glosnik ten ma wyzsze Qts=0,29 i Vas-202 litry. Obudowa podczas strojenia QB3 wychodzi mi 72 litry i fb=63 Hz. Satelity te beda polaczone z driverem ND2080 i hornem XT1086. Czestotliwosc odciecia ok. 1,5kHz, przy czym dla drivera bede musial zastosowac tlumik poniewaz driver ma o 10dB wiekszy SPL.
Satelitki te maja wspolpracowac z subem opartym na glosniku 18W1300. Odciecie miedzy subem a satelitka bedzie ok 120Hz i bedzie realizowane na crossoverze.
I tak na koniec to slyszalem ze jesli sie robi satelitki do subow to zwykle na 12" lub nawet 10". Jestem ciekaw co myslicie o tych 15", chyba ze znacie jak rozwiazac problem zestrojenia tego 12MB700 dla wiekszej obudowy.
Satelitki te maja wspolpracowac z subem opartym na glosniku 18W1300. Odciecie miedzy subem a satelitka bedzie ok 120Hz i bedzie realizowane na crossoverze.
I tak na koniec to slyszalem ze jesli sie robi satelitki do subow to zwykle na 12" lub nawet 10". Jestem ciekaw co myslicie o tych 15", chyba ze znacie jak rozwiazac problem zestrojenia tego 12MB700 dla wiekszej obudowy.