Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

QTC w obudowie zamknietej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

QTC w obudowie zamknietej

Witam
    Mam male pytanko zadko ogolnie pytam ale teraz mam problemik:

Jakie powstaja efekty gdy QTC wynosi powyzej 1.0 np 1.3, czy sa jakies przeciwwskazania, czy wplywa to na dzwiek??
    Ogolnie to zeby QTC spadlo powyzej 1.0 musial bym zrobic bude 160L i wtedy f3 bylo by 30Hz
    Przy budzie 60L f3 jest na 40 Hz ale QTC jest ok 1.3.
    Mam nadzieje ze pomozecie staremu forumowiczowi

podstawowe parametry glosnika:
    Qts: 0 ,67

Vas: 160 litrów

Fs: 27Hz

narazie tajemnica jaki to glosnik.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi za ktore z gory dziekuje

przy wysokich wartościach Qtc następuje tzw przezut. czyli w pierwszej amplitudzie głośnik zamiast się "tłumić" jest rozpędzany..... optymalne QTC to 0,707 oczywiście mozna dać większe ale trzeba się liczyć z pogorszeniem odpowiedzi impulsowej i czasu relaksacji.

Skomentuj

Dzieki SW za odpowiedz...
      Nie wiem jak to bedzie jak dam obudowe o pojemnosci rownajacej sie VAS
      Slyszalem tez ze przy duzych QTC obudowy np 0.9 Trzeba mocno tlumic sredek obudowy

Skomentuj

Odpowiedź impulsowa w zamknietej i tak jest nieporównywalnie lepsza niż w br wiec nawet przy Qtc =1 będzie dobrze. Dobre wytłumienie obudowy na pewno pomoże.

Skomentuj

Dla glosnikow z duzym Qts spokojnie mozna przyjac Qtc=1. Jesli mamy taki wynalazek jak twoj glosnik to trzeba sie pogodzic z wiekszym Qtc zniosne jest jeszcze do 1,5. To takie strojenie "MAX POWER" glosnik w malej budzie ma duza moc a podbicie na charakterystyce daje duze SPL.
          Nie napisales jakiej srednicy jest glosnik? Jak 30cm to mozna dac cos wiecej niz 60litrow ale z tym Qtc=1,3 bedzie tezdobrze. Zaleca sie wtedy silne wytlumienie obudowy.

Skomentuj

silne tlumienie obudowy zamknietej w przypadku duzego QTC jest niezbedne, gdyz pozwala jak gdyby "sztucznie" zmniejszyc QTC, powodujac zwiekszenie masy drgajacej ukladu.
            np. gdy mamy niewytlumiona obudowe o QTC=1, to gdy ja silnie wytlumimy to efektem bedzie zmniejszenie QTC do 0,9 lub nawet jeszcze mniej ( to zalezy od gestosci materialu tlumiacego), co napewno przyniesie korzysci w postaci lepszego odtwarzania impulsu, oraz nizszej czestotliwosci granicznej (zalezy takze od parametrow glosnika).

swoja droga dzieki wytlumieniu obudowy zawsze mozna zbudowac mniejsza obudowe niz ta , ktora powinnismy miec . wskazane jest takze ksperymentowanie z iloscia wytlumienia, gdyz mozna tym sposobem manipulowac charakterem brzmienia glosnika.

oczywiscie caly czas rozpatruje tu efekty tlumienia obudowy zamknietej dla subwofera.
            w obudowach wentylowanych iloscia tlumienia "reguluje sie " skutecznosc dzialania otworu.

a w zestawach pelnopasmowych wytlumienie jest jeszcze bardziej pozyteczne, gdyz tlumi rezonanse i podbarwienia obudowy

Skomentuj

Glosnik ma 15"
              Irek to zdaje mi sie ze obudowa nie bedzie najmniejsza

Skomentuj

Tutaj jest o qtc http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic192368.html

Skomentuj

zeby 15cali dobrze i nisko zagralo to potrzebuje 100litrow naogol b-r wiec jak ma byc zamknieta to moze byc nieco mniejsza.

Skomentuj

Czaruję...
                  X