Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

drugi pick na charakterystyce impedancji ????????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

drugi pick na charakterystyce impedancji ????????

Witam jestem na ukoczeniu trujdrożnej konstrukcji na głośnikach tonsila i mam mały problem ponieważ na charakterystyce impedancji głośnika średniotonowego (GDM 10/60/2) pojawia sie w pewnym momęcie podbicie, które pokrywa się z dołkiem na charakterystyce częstotliwościowej.

Czy ten drugi pick powinien wogule istnieć, myślałem, że może to być wina złego zamontowania głośnika, zamontowałem go za pomocą roztopionej gumy i dodatkowo jest dociśnięty ramką więc raczej sztywno siedzi.

Jeżeli ktoś wie co jest grane to niech pisze.
    Załączone pliki

ten peak to jest rezonans w obudowie. pobaw sie z wytlumieniem lepiej obudowy sredniotonowego.
    pokaz jeszcze na wszelki wypadek przebieg fazowy dla impedancji.

Skomentuj

Tak właściwie to średniotonowiec nie ma osobnej komory, nie zdecydowalem sie na nia, bo sam głośnik jest wyłożony pod mębraną jkimś twardym materiałem, czy osobna przegroda rozwiąze sprawe ? No i przedewszystkim czy ten dolek w charakterystyce częstotliwościowej jst spowodowany tym pickiem?
      Załączone pliki

Skomentuj

Witam,
        Jeśli pierwsza ch-ka z pierwszego wpisu, to "prawda", to jest bardzo źle. W zakresie powiedzmy 500-10k nie ma nawet +/-6. Zamknij tego "średniaka" w przyzwoitym przedziale średniotonowym (powinieneś go dopiero wykonać). Podejrzewam, że to nie wszystko. Podejrzewam, że będą konieczne zmiany filtra tej drogi (je znasz już tylko Ty i Ty będziesz, powinieneś to wykonać). Cóż, potrzeba jeszcze "trochę" pracy. Efekt końcowy (prawdopodonie) może być jeszcze pozytywny.
        W oparciu o informacje powyżej i nie tylko.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Mnie to wygląda na jakiś elektryczny rezonans. Wydaje mi się że przy mechanicznym na ch-ce amplitudowej by było podbicie. A to wygląda tak jakby gałąź średniotonowa zwrotki tłumiła w okolicach 1300Hz. A co do komory to jak ten średniak nie jest zamknięty od tyłu to powinna być osobna i mocno wytłumiona.

Skomentuj

Ta charakterystyka nie jest najlepsza, moglem sie bardziej postarać, ale mimo wszystko myśle dobrze pokazuje co sie dzieje. Po drugie jest to charakterystyka bez żadnego filtra.
            Poniżej dołaczam z filtrem. Inteesuje mnie zakres od 1k do 4,5k. Wszystko by było dobrze gdyby nie ta dziura.
            Zastanawiam sie jescze czy częstotliwości podziału śą dobrane w miare rozsądnie.
            No ale przedewszystkim to wcięcie w charakterystyce. Myślicie, że ile litrów wystarczy na tego GDM-a? 1,5l? Nie chce zabierać za dużo niskotonowcowi (GDN 20/60/11)

Jeszcze dodam że oba średniaki zachowują się tak samo.
            Załączone pliki

Skomentuj

na dziura na ch-ce czestotliwosciowej okolo 1500Hz na pewno jest konsekwencja fali stojacej w obudowie. tak samo male fale stojace masz przy ok. 4,5kHz i 10kHz. jesli glosnik jest tak jak mowisz jakoes zabudowany z tylu, to pewnie w tej malej komorze jest ta fala, raczej nie jest to spowodowane nieszczelnosci tej obudowy. najlepiej by chyba bylo gdybys sprobowal usunac ta odgrode ktora jest w glosniku a pozniej tak "uwolniony" glosnik zabydowal w jakiejs wiekszej komorze , max 2 litry mysle

Skomentuj

dzięki djrobo, to co piszesz wydaje mi sie najbardziej prawdopodobne , ten głośnik nie jest całkowicie odgrodzony, ma tylko napchane jakiegoś syfu pod mębrane.
                Zrobie komore i zobacze co z tego wyjdzie.

Taka komora może być z jakiegoś tworzywa (np. uszczelniona plastikowa doniczka) ?
                teraz bede ombinował jak to zamątować, macie może jakieś patenty?

Skomentuj

Witam,
                  Ten "syf", to o ile dobrze pamiętam jest pewnym filcem, którym jest wyłożony kosz od strony membrany. Nie jest to dobra odgroda. Sam Tonsil produkował i używał (teraz nie wiem) takie standardowe "kubki" (plastikowe) też dla 10-ek. Otwory montażowe tego przedziału pasowały idealnie pod/dla głośnik/a. Dość często producent na tylnej ściance tego "kubka" montował elementy zwrotnicy. Litr netto, a już będzie lepiej. 1,5-2, nie zaszkodzi. Wypełnienie i pomiary, a potem raczej na pewno zmiany elementów filtra. Nie wiemy jaki jest ten Twój filtr, a przyczyna tkwi być może w pewnym specyficznym rezonansie pewnej kombinacji elementów, tego Twojego filtra.
                  Spokojnej pracy. Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

heh, dzieki ale pierwszy wykres jest bez zadnego filtra i tez widac to wciecie, z zamocowaniem bede kombinował bo ten GDM nie ma żadnych otworów montażowych i będe musiał przykręcić wszystko od środka.

Dzięi za podpowiedzi

Skomentuj

Krakeen, Jesli mozesz to napisz w ilu litrach gra ci ten GDM i czy BR czy closed. Bo mam takie 2 glosniki i nie wiem w co ich upchnac :(

Skomentuj

Chyba chodziło ci o GDN.
                        Gra w 30 l closed obudowa luźno wypchana materialem tłumiacym, ale teraz widze że moglem dac kilka litrów więcej. W każdym razie jestem zadowolony.

Skomentuj

Krakeen, Ja kabinowalem na wszystie strony z nim i na ucho okolo 21 L mi sie podoba najbardziej. Ale i tak z tym glosnikiem ciezko jesli chodzi o aplikacje :/ Jak z wiekszoscia Tonsilow.

Skomentuj

Czaruję...
                          X