Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienki na STK GDN 14 50 4 SS - zamknięta obudowa czy BR?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumienki na STK GDN 14 50 4 SS - zamknięta obudowa czy BR?

Czy te głośniki lepiej dać do BR czy zamkniętej - pojemność 8l około. Dół pasma uzupełni subwoofer. Tylko czy zamknięta obudowa nie obniży efektywności w zakresie średnich tonów? Bo głośnik ma słabe SPL. Basem i tak zajmie się STX22. Tylko żeby ta obudowa nie spowodowała spadku efektywności powyżej 100Hz.

Polecam przeczytac:
    http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=17

Skomentuj

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6704
      Sam robię coś podobnego, tylko na wersji 8 Ohm. Póki co zrobiłem obudowę testową 12l i prawdę mówiąc bardziej podoba mi sie dźwięk z zamkniętej. BR stroiłem na 45Hz - spróbuję jeszcze na 50Hz, ale podejżewam, że będzie jeszcze gorzej. Gdyby Cię interesowały charakterystyki to niedługo będę się też bawił - mikrofon już mam, przedwzmacniacz też złożyłem, ale czasu troche brakuje. Postaram się w weekend coś pomierzyć. Dołoże trochę cukru i w 8l też spróbuję. Suba na 22 też robię :)

Skomentuj

A nie wydaje się czasem, że średnie tony grają ciszej w zamkniętej? Jeśli tak to lepiej BR. Przy 12litrach i 55Hz jest duże podbicie przy 64Hz. Mi na basie w nich nie zależy, bo basem zajmie się sub. Chodzi o to żeby dobrze grały od 100Hz gdzieś, I żeby zamknięta obudowa nie przeszkadzała w efektywności w tym paśmie.

Skomentuj

Zacznijmy od tego że ten głośnik tak naprawdę ma qts bliskie 1 ;]
          Więc patrząc teoretycznie niby tylko closed wchodzi w gre...
          Choć wiem że Viper ma go w br i podobno nie gra tak źle :)

Skomentuj

nic sie ze srednimi nie dzieje kiedy wsadzasz do obudowy zamkniejej czy br, wiadomo ze z br bedzie tesh gralo srednimi i to jest wlasnie zle, bo sie to pasmo podbija, a chyba w konstrukcji kolumn trzeba dazyc do jak najbardziej naturalnego brzmienia (plaska charakterystyka) wiec nic sie nie popsuje w srednich po wsadzeniu do zamknietej.

Skomentuj

Zmierzyłem na razie w 12l closed. Chyba tak zostawię, bo BR jeszcze pogorszy sprawę.

Skomentuj

zamieszczam pomiar charki i parametry TS. Jak widać "ogromny" magnes robi swoje i parametry i spl są jakie są...

Skomentuj

Czaruję...
                X