Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to już szczyt możliwości? Stx 17/80/8..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy to już szczyt możliwości? Stx 17/80/8..

Witam serdecznie!

Ostatnio zrobiłem sobie kolumienki na tył mojego kina na bazie głośniczka STX 17/80/8 (o bas się tu rozchodzi..) no i nie wiem czy być z nich zadowolonym czy nie (!) otóż przy cichym graniu nie słyszę prawie basu, jak wzmak rozkręcę na +12dB bass + podkręcę volume dopiero zaczyna łapać. (chociaż z drugiej strony SPL ma bardzo niski bo ~82,75dB) Mam pokoik 19mkw (troszko duży lecz generalnie basikiem zajmuje się zestaw przedni) - te kolumny mają spełniać rolę zestawu tylnego (i całkiem nieźle sobie radzą) ale sądzę, że można z nich wycisnąć trochę więcej ciśnienia niż to co jest teraz oraz nauczyć się trochę więcej o budowie kolumn - i tu liczę na Was :)

Specyfikacja:

Otóż kolumienki mają ok 17-18L netto w budzie zamkniętej, wygłuszone watoliną (dość mocno). Zwrotki to JANBO 2 drożne dzielone na 2500Hz. Myślicie że zmniejszenie objętości poprawiło by ciśnienie? Wzmak to ONKYO A-8830 więc z mocą nie ma problemu.

No i pytanko teraz osobiste do Was - do jakiej budy byście wsadzili GDN'a 17/80/8?

S-shot z charakterystyki:

z tego co sie orientuje to ten glosnik nadaje sie do br a nie closed.
    pozatym zwrotke wywal a zrób porzadna,bo ta janbo z tak niskim podzialem to tylko psuje jakosc zestawu,i byc moze spalisz wysokie.

Skomentuj

Zmniejsz troche objetosc i wsadz br. Pobaw sie tez jeszcze z wygluszeniem. Zwrotnicy nie bede komentowal...

Skomentuj

DODANO: 2 kwietnia 17:49:

Przyjechałem do domu (bo sobie weekendzik u rodziców spędziłem) i odpaliłem mój sprzęcior - myśle sobie włoże do kolumn przysłowiowy cukier co to by zmniejszyć jej obiętość no i tak siedząc w domu narzekałem że jest niby troche za mało tego basu ale jak zacząłem robić testy od 36Hz po 90Hz w WINISD to stwierdziłem, że w tym przypadku cukier nie wiele zmienia - a o dziwo basu jest tu sporo - może mam nieoryginalne mp3ójki :P i dlatego narzekałem - albo przywyczaiłem się do ciśnienia moich podłogówek - nie wiem Apetyt na bas rośnie.. Mimo wszystko mogłem robić tą obudowę na 14-15 litrów - wcale dużo w dzwięku jak widzę się nie zmienia a i tak nisko te kolumienki nie miały schodzić. I miejsca i deski <joke z ta deska> bym zaoszczędził. Nauczyłem się czegoś ale jak czytałem posty że chłopaki robili 3x za duże obudowy to chyba każdy przechodzi taki chrzest :) Przyp. to mój pierwszy projekt kolumn CLOSED - i na dodatek o nie wielkim litrarzu.

-------------------------------------------------

No to ładnych rzeczy się dowiaduje :) - i o to mi chodziło a więc spaskudziłem.

Jeśli chodzi o ten głośniczek to WinIND - wiem wiem że nie należy brać jego pomiarów do serca składnia się bardziej ku CLOSED a to zapewne przez Qts (0,6665 - tak podaje producent bynajmniej) głośnika tak więc dlatego padł wybór na zamkniętą budę którą zawsze można rozwiercić i wsadzić odpowiednią rureczkę :).

Aha pomyliłem się co do podziału, jest na 2750Hz.

Teraz konkrety:

Jaką zwrotnicę proponujecie? Gwizdek to Stx 11/200/8 AJ z jego charakterystyk wynika że da radę (jeśli chodzi o jego łatwopalność :P) ale zepsułem charakterystykę niskośrednio i wysokiego razem wziętych i teraz to dopiero widzę na wykresach <gupek> ... Generalnie mogłem to dzielić chyba nawet na 4k prawda?

Objętość o ile zmniejszyć? ze 3 litry? Głośnik ma niski SPL i na dodatek wysoki Qts, jak radzić sobie w takich przypadkach żeby wykrzesać z niego trochę basu?

I powiedzcie jak mam interpretować te wykresy bo czasami się wydaje że obudowa na wykresach będzie całkiem fajnie pasować a z praktyki wynika że jednak trzeba zrobić kilka litrów mniejszą - jak sobie radzicie w takich przypadkach bo za każdym razem chyba nie eksperymentujecie?

Liczę na wskazówki Panowie!

Skomentuj

zmniejszenie obudowy o 3litry nic nie da. Jak masz juz duza obudowe to dodaj b-r i na ucho dobierz strojenie w okolicy 40-50hz.

Skomentuj

15l 50Hz i idzie jak przeciag :P

Skomentuj

Czaruję...
            X