Jak myslicie co by wyszło jak bym do cw1002c zamienił membrane na leciutka tak jak np.stx. co by z tego wyszło bo mam takiego na zbyciu a on juz licho wyglada kosz obdrapany, membrana troszke farby odeszło ale bym cos się pobawił z nudów, ciekwe jak by się pozmienaiły T i S a o to parametry mojego alpharda. Bo juz w drodze BSW 124II, dlatego moge rozpieprzyc tego cw.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tak sobie mysle jak bym tak zrobił ciekawe co by wyszło?
Collapse
X
-
Ciężar układu drgającego to jedno ale jeszcze jest kwestja twardości zawieszenia.
Generalnie im cięższa membrana i sztywniejsze zawieszenie tym dobroć mechaniczna układu wyższa. Z kolei częstotliwość rezonansowa spada ze wzrostem masy ale rośnie wraz ze wzrostem twardości zawieszenia.
Jak zastosujesz konfigurację membrana-zawieszenie taką jak w jakimś konkretnym stx-ie to powinieneś dostać głośnik o parametrachmechanicznych (Qms, fs, Vas) takich jak ten stx i napędzie (Bl, Qes) takim jak ten CW. Pozostaje jeszcze pytanie jaką zastosujesz cewkę czy tą od CW czy może jakąś od stx się da zastosować. Tylko jak dasz od stx to może się zmienić napęd, a z kolei jak zostawisz oryginalną, a jej masa będzie się bardzo różniła od stx-owej to się rozjadą parametry mechaniczne (fs, Qts).
Skomentuj
-
Ja tylko wymienie membranę z zawieszeniem a zostawie cewkę, mysle nad wymienienie jak bedzie po swietach czas na cos takiego http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdbWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
Skomentuj