Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Przeglądnąłem troszkę to forum ale jakoś nie znalazłem informacji na temat mnie interesujący. Chciałbym poprawić troszkę muzykalność mojego sprzętu i wymienić w nim „głośniki” na nieduże kolumienki.
Posiadam taki oto kombajn do słuchania muzyki i oglądania filmów: Thomson DPL910VD.
Jego parametry z instrukcji:
- 5 kanałów o mocy wyjściowej 32W / 6ohm. 010% THD przy częstotliwości 1 kHz.
- moc wyjściowa kanału subwofera: 40W / 6ohm
- tłumienie wyciszania: 65 dB
- pasmo przenoszenia: od 40Hz do 20kHz +/-3dB
- współczynnik sygnału do szumu: 65 dB w trybie obejścia (nie wiem co to-proszę o wyjaśnienie)
Nie zależy mi na głośnym słuchaniu, ani bardzo niskim zejściu. Po prostu ma to grać ładnie i przyjemnie.
I tu moje pytanie, czy w ogóle warto sobie zawracać tym głowę, czy poprawi to jakość dźwięku? Chciałbym to zbudować na przetwornikach STX’a lub TVM’a (niski budżet domowy). Jak wygląda sprawa ze zwrotnicami ( są wbudowane) ?
Czekam na wszelkie sugestie i rady.
Jeżeli już taki temat się pojawił to proszę o wyrozumiałość.
Posiadam taki oto kombajn do słuchania muzyki i oglądania filmów: Thomson DPL910VD.
Jego parametry z instrukcji:
- 5 kanałów o mocy wyjściowej 32W / 6ohm. 010% THD przy częstotliwości 1 kHz.
- moc wyjściowa kanału subwofera: 40W / 6ohm
- tłumienie wyciszania: 65 dB
- pasmo przenoszenia: od 40Hz do 20kHz +/-3dB
- współczynnik sygnału do szumu: 65 dB w trybie obejścia (nie wiem co to-proszę o wyjaśnienie)
Nie zależy mi na głośnym słuchaniu, ani bardzo niskim zejściu. Po prostu ma to grać ładnie i przyjemnie.
I tu moje pytanie, czy w ogóle warto sobie zawracać tym głowę, czy poprawi to jakość dźwięku? Chciałbym to zbudować na przetwornikach STX’a lub TVM’a (niski budżet domowy). Jak wygląda sprawa ze zwrotnicami ( są wbudowane) ?
Czekam na wszelkie sugestie i rady.
Jeżeli już taki temat się pojawił to proszę o wyrozumiałość.
Skomentuj