Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio/kino domowe - wymiana głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio/kino domowe - wymiana głośników

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Przeglądnąłem troszkę to forum ale jakoś nie znalazłem informacji na temat mnie interesujący. Chciałbym poprawić troszkę muzykalność mojego sprzętu i wymienić w nim „głośniki” na nieduże kolumienki.

Posiadam taki oto kombajn do słuchania muzyki i oglądania filmów: Thomson DPL910VD.
    Jego parametry z instrukcji:
    - 5 kanałów o mocy wyjściowej 32W / 6ohm. 010% THD przy częstotliwości 1 kHz.
    - moc wyjściowa kanału subwofera: 40W / 6ohm
    - tłumienie wyciszania: 65 dB
    - pasmo przenoszenia: od 40Hz do 20kHz +/-3dB
    - współczynnik sygnału do szumu: 65 dB w trybie obejścia (nie wiem co to-proszę o wyjaśnienie)

Nie zależy mi na głośnym słuchaniu, ani bardzo niskim zejściu. Po prostu ma to grać ładnie i przyjemnie.

I tu moje pytanie, czy w ogóle warto sobie zawracać tym głowę, czy poprawi to jakość dźwięku? Chciałbym to zbudować na przetwornikach STX’a lub TVM’a (niski budżet domowy). Jak wygląda sprawa ze zwrotnicami ( są wbudowane) ?
    Czekam na wszelkie sugestie i rady.
    Jeżeli już taki temat się pojawił to proszę o wyrozumiałość.

Powiedz ile masz kasy na nowe kolumny.

Skomentuj

W takich urządzeniach kanały efektowe mogą być zasilane pasmem odfiltrowanym z basów. Oczywiście nie twierdze ze tak jest w Twoim przypadku bo nie znam tego urządzenia. Niemniej jednak na pewno poprawisz srodek i góre pasma.
      Wymiana suba też powinna pomóc.
      Temat nie jest prosty bo zmieniające przetworniki trzeba także dopasować filtrowanie w subie. Najprościej podłączyć go u kolegi/koleżanki i wtedy będzie wiadomo czy ma to sens.
      Pozdrawiam

Skomentuj

Co do kasy to chciałem to robić na STX więc za wiele nie mam. Głównie chodzi mi o poprawę stereo więc pierwsze bym robił przody. Potem sub i centralny. Tylko czy osiągnę zadowalający efetk tanim kosztem? Czy ten mój sprzęt nada się do takich modyfikacji?

Skomentuj

Moc ma znikomą więc potrzeba czegoś małego, ze sporym SPLem...
          W realu ma pewnie około 15W więc nawet 18sw może być ciężko...
          Pozatym dochodzi sprawa korekcji...

Skomentuj

trzmiel, ty nie czytasz co się do Ciebie pisze.
            Czy żaden z Twoich znajomych nie ma "normalnego" zestawu HiFi, którego kolumny mozna by podłączyć i zobaczyć? Jak będzie Ci pasować to wtedy pogadamy dalej.
            Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, czytam i tak zrobię

Jak będe wiedział jak to gra to dam znać, ale to trochę musi potrwać.

Skomentuj

Czaruję...
              X