Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa skrzyni szczelinowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa skrzyni szczelinowej

Czy polecicie kogoś do projektu skrzyni szczelinowej? Z mdfu 22mm i żeby z głośnika wycisnąć tz siódme poty?

Myślę, że musisz napisać więcej konkretów, żeby ktoś Ci coś doradził. Jak wpiszesz w googla 'obudowy głośnikowe na zamówienie' to wyskoczą nawet oferty na Allegro firm, które się tym zajmują.

Skomentuj

"szczelina" to nadal obudowa typu bass-reflex!

jaki to glosnik?
      wymiary bagaznika?

cos sie slabo przygotowales :p

Skomentuj

Już dopisuje. Głośnik to ground zero GZRW 30SPL 1kw. Teraz mam skrzynkę o wymiarach:Szerokość 700mm,wysokosc 360mm i głębokość 324mm.

Skomentuj

Może jakaś firma zrobi mi projekt? Zależy mi tak jak napisałem wyżej żeby wyciągnąć. Głośnika maksimum :)

Skomentuj

A co jest nie tak z obecną obudową? Może zamiast kombinować ze zmianą obudowy trzeba zacząć od podstaw i wymienić głośnik? "Siódme poty" to wyciągnie z tego wzmacniacz, a nie obudowa

Skomentuj

Zamieszczone przez AudioVWBora Zobacz posta
              Już dopisuje. Głośnik to ground zero GZRW 30SPL 1kw. Teraz mam skrzynkę o wymiarach:Szerokość 700mm,wysokosc 360mm i głębokość 324mm.
              ktory dokladnie?
              bo jest ich kilka
              ten na alu koszu czy ten na stalowym koszu?

Skomentuj

Na stalowym

Skomentuj

Przy projektowaniu skrzyni co mam, powiedziano mi że jeśli będę chciał wyciągnąć więcej bassu to mogę zmienić długość tunelu bass reflex. Teraz mam go o długości 450mm, więc mogę go skrócić? Jak tak to o ile?

Skomentuj

Kup sobie nowy BR i skracaj go np. co 1cm i słuchaj różnicy, wybierzesz to co Ci pasuje i dotniesz sobie ten swoj na odpowiednią długość...
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A jest ktoś kto obliczył by mi jaką długość ma mieć ten Tunel żeby zmienić to strojenie?

Skomentuj

Są kalkulatory bass reflex, ale najlepszy efekt będzie, jak zrobisz tak, jak napisał Pteterycz. Bo kalkulator swoje, a twoje subiektywne odczucia swoje. Więc jak chcesz miec sub maksymalnie dopasowany pod twój gust, to trzeba popróbować z różnymi długościami tunelu

Skomentuj

Zamieszczone przez AudioVWBora Zobacz posta
                          Na stalowym
                          no to dopiero co taka skrzynie robilem
                          nie bylo to dopracowane stricte pod spl, ale gralo

a jakie masz wymiary b-r?
                          zmierz wysokosc, szerokosc i dlugosc
                          czy masz okragly?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

no to dopiero co taka skrzynie robilem
                            nie bylo to dopracowane stricte pod spl, ale gralo

a jakie masz wymiary b-r?
                            zmierz wysokosc, szerokosc i dlugosc
                            czy masz okragly?
                            Okrągły, rura PCV 160mm szerokości, długości 450mm

Skomentuj

obecna skrzynia tez z 22mm?

Skomentuj

Obecnie z 18mm mdf

Skomentuj

6,64x3,24x2,88=61,96 litra
                                  ta rura daje strojenie ok 41-42Hz

czyli nie jest zle

co chcesz uzyskac? wynik? czy zeby to lepiej zagralo?
                                  bo jak wynik to chyba nieco wieksza skzynia i strojenie nieco wyze, ale skrytykuja ciebie za wynik tak wysoko :p
                                  ja bym zaczal od wydluzenia rury do ok 65-68cm i obustronnie wyprofiowac
                                  da to strojenie ok 35Hz, co da przyjemniejszy nizszy bas

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    6,64x3,24x2,88=61,96 litra
                                    ta rura daje strojenie ok 41-42Hz

czyli nie jest zle

co chcesz uzyskac? wynik? czy zeby to lepiej zagralo?
                                    bo jak wynik to chyba nieco wieksza skzynia i strojenie nieco wyze, ale skrytykuja ciebie za wynik tak wysoko :p
                                    ja bym zaczal od wydluzenia rury do ok 65-68cm i obustronnie wyprofiowac
                                    da to strojenie ok 35Hz, co da przyjemniejszy nizszy bas
                                    Wynik tz? :) chce żeby gralo to w miarę swojej możliwości.
                                    Dłuższą rurę aż o 20cm?
                                    Jak wyliczyłeś taki litraż?
                                    Last edited by AudioVWBora; 22.02.2021, 18:21.

Skomentuj

Wynik tz? :)
                                      czyli jednak to nie na zawody

Jak wyliczyłeś taki litraż?
                                      A x B x C, tylko ze wewnatrz i w dm, zeby nie przesuwac przecinka w wyniku (1 litr = 1dm3 = 10x10x10cm)

Dłuższą rurę aż o 20cm?
                                      tak, niskie strojenie wymaga duzo dluzszej rury
                                      dlatego niektorzy nie mieszcza okraglej i robia szczeliny

zacznij od rury wystajacej nawet z obudowy. jak brzmienie sie spodoba to mozna pomyslec o nowej skrzyni

robilem niedawno taka skrzynie, ale nie wiem czy sobie poradzisz ze stolarka

Skomentuj

Wynik chciałbym osiągnąć jak na zawody Tą robiłem sam więc stolarka mi nie obca. W planach mam skrzynie ze szczeliną tylko szukam kogoś kto to mi mądrze rozplanuje
                                        Last edited by AudioVWBora; 23.02.2021, 06:59.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X