Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki do 3way z tiw200xs ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie przetworniki do 3way z tiw200xs ?

Chciałbym wybrać przetworniki do 3way z tiw'em 200xs na basie. Lepiej wybrać satori mw13 i tańszy wysokotonowy sb29sdac czy aluminiowy sb15nbac wraz z tw29d? Wolałbym użyć filtr 2go rzędu i czytałem że satori łatwiej się filtruje od sb15nbac (ewentualnie wybrałbym cac, crc, nrx... jeśli warto). Wiem też że nbac ma bardzo dobry i szczegółowy środeķ pasma więc nie powinien być chyba dużo gorszy od satori a jest od niego 2razy tańszy. Jakieś rady?

Yoshi w Zephyrach LE zrobił filtrację LR2 z parką SB15NBAC + SB29SDAC, więc się da!
    http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr_le/

Warunkiem jest pochylenie obudowy o 5°, wtedy wyjdzie Ci spokojnie filtracja 2-gim rzędem LR2.

Od siebie poleciłbym połączenie SB15NBAC + Scan D2608/9130 (czyli dawny HDS Peerlesa). Myślę, że warto dołożyć do HDS-a, bo to moim zdaniem lepszy tweeter, nawet od Satori TW29RN...
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

SB15CRC30, ale czy poleci na 2 rzędzie to nie wiem. Generalnie nie upierałbym się przy 2 rzędzie, bo CRC na LR4 może zagrać znacznie lepiej od NBAC z 2 rzędem.

Skomentuj

pawel_luk1
        Czytałem o 91300 i rownież go brałem pod uwagę. Podobno wyróżnia się z serii discovery tym że gra jak droższe przetworniki. Niby ma większe zniekształcenia na wysokich tonach od satori ale to nie jest duży problem. Jeśli piszesz że jest od niego nawet lepszy brzmieniowo to mocno się nad nim zastanowię.

Pogromca mitow
        Crc polecasz bo jest lepszy od crc(węglowa membrana) czy łatwiej się go filtruje? Słuchałem nbac i jest super na średnicy. Jeśli crc jest od niego jeszcze lepszy to warto dopłacić. Charakter brzmienia mają podobny? W nbac podobał mi się neutralny i nie podbarwiony środek pasma.
        Last edited by marek1985; 02.03.2021, 21:26.

Skomentuj

CRC ma kompletnie inna membranę niż NAC, przez co dźwięk również będzie inny. Kwestia filtrowania nie lezy w pytaniu, czy będzie trudno, czy łatwo, a raczej chodzi o sposób filtrowania tych głośników. CRC ma nieco niższe zniekształcenia intermodulacyjne, NAC są bardzo detaliczne i analityczne, ale ciężko się z nich pozbyć tego sznytu sztywnej i taniej alu membrany. Są ludzie, którzy bardzo lubią tak podany dźwięk. Wg mnie CRC oferuje nieco bardziej uniwersalny dźwięk, o mniej zaznaczonym charakterze. Do tego pasuje wizualnie do Visatona.

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
            pawel_luk1
            Czytałem o 91300 i rownież go brałem pod uwagę. Podobno wyróżnia się z serii discovery tym że gra jak droższe przetworniki. Niby ma większe zniekształcenia na wysokich tonach od satori ale to nie jest duży problem. Jeśli piszesz że jest od niego nawet lepszy brzmieniowo to mocno się nad nim zastanowię.
            Bzdura z tymi zniekształceniami w HDS-ie. Tego nie słychać.
            SB29 i TW29 można ciąć niżej niż HDS-a, ale SB nie mają tego blasku na samej górze, nie potrafią tej góry zagrać tak dźwięcznie jak HDS. Cierpi na tym naturalność wysokich tonów i przestrzeń.
            HDS-owi jest naprawdę bliżej do takich tweeterów jak D3004/66xx Scan Speaka niż do TW29RN. Wielokrotnie słuchałem dużych i małych D3004 i one potrafią zamęczyć detalem (przy słabych realizacjach), a HDS też ten detal pokaże, ale nigdy Cię nie zmęczy.
            Kolumny z aluminiakami NBAC też słyszałem i faktycznie średnica z nich jest całkiem dobra. Myślę, że fajnie by brzmiało połączenie ich z HDS-em.

Z CRC, niestety żadnej kolumny nie słuchałem, więc się nie wypowiem...., ale jeśli Pogromca pisze, że dźwięk mają bardziej uniwersalny, to chyba bliżej im do papieru niż do aluminium.
            Last edited by pawel_luk1; 02.03.2021, 22:50.
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Przedstawiciel SB Acoustics twierdzi że CRC to ich najlepszy głośnik średniotonowy jaki w ogóle produkują (wlączając w to Satori). Bardzo niedoceniany głośnik. Marketing robi swoje pewnie :) Znam osobę co w nim motor zmieniła to opis był że ten głośnik to jest absolutny top. Rzadko używany, do mnie jedzie aktualnie. Wiem że jest bardzo czysty i przejrzysty, ale nie ostry i ma odrobinę ciepła w sobie.

Skomentuj

No trochę zal dupę ściska, że tak dobre membrany jak CRC nie maja lepszego napędu :) Jeśli chodzi o Satori to tylko mala 13 wpasowała się w mój gust, bo więksi bracia to kompletnie nie moja bajka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  No trochę zal dupę ściska, że tak dobre membrany jak CRC nie maja lepszego napędu :) Jeśli chodzi o Satori to tylko mala 13 wpasowała się w mój gust, bo więksi bracia to kompletnie nie moja bajka.
                  Posiadają, nazywają się Morel i kosztuję jakieś3-4 razy więcej XD

Skomentuj

Przekonaliście mnie do tego crc :) Jeśli jest jeszcze lepszy od nbac to musi być naprawdę super. Szkoda tylko że cena jest już dosyć wysoka. No ale trudno. Wezmę hds'a i sb15crc30-4. Wersja 4ohm ma większą skuteczność więc jest to bezpieczniejszy wybór. Doradzicie jeszcze czy jeden tiw200xs w br to dobry wybór? Wiem że najlepiej dać dwa tiwy na stronę ale wtedy cena rośnie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X