Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Audio RST28A-4 zamiast Vifa AC25SG06-04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton Audio RST28A-4 zamiast Vifa AC25SG06-04

Cześć Społeczności.

Szukam podpowiedzi. W starych głośnikach Acoustic Energy Evo 1 mam nieprodukowane już Vify AC25SG06-04. Chciałbym je wymienić na coś nowszego - znalazłem Dayton Audio RST28A-4, który pasuje zarówno rozmiarem, jak i parametrami. Jest oczywiście lepszy, można go ciąć niżej, ale Re (3 Ohm) jest identyczna, FS jest oczywiście niższe. SPL jest niestety wyższe : o jakieś 2-2,5 dB większe. I teraz pytanie : czy da radę wrzucić nowego Daytona plug & play, dokładając takiego l-pada, aby uzyskać satysfakcjonujące efekty przynajmniej na początek?
    https://www.poweraudio.pl/excursion-...ad-p-6110.html

docelowo mogę się pobawić w zwrotnice cyfrowe o obniżenie podziału do 2kHz - ale to w przyszłości
    Last edited by WWA43; 08.03.2021, 12:21.

Cześć,
    nie zalecamy na naszym forum takich podmianek. Wymiana głośnika jest oczywiście możliwa, ale należałoby wykonać pomiary i nowa zwrotnice, aby wykorzystać możliwości nowego tandemu głośników.

Skomentuj

Starsza wersja tego wysokotonowego Dayton Audio z tego co piszą ludzie była lepsza. Tak jak napisał Pogromca będziesz musiał wszystko pomierzyć i zaczynać od zera. To że głośnik ma impedancję 4ohmów praktycznie niewiele co znaczy bo filtr i tak zmieni jej przebieg. Jeśli efektowność całego zestawu Energy jest około 90dB/2,83V lub mniej to lepszym wyborem byłby SB26ADC lub jego wersja ceramiczna. Z biedy mógłbyś zostawić sekcje midwoofera, czy też ją dostroić do tweetera, jednak zwrotkę do tweetera trzeba zacząć od zera, bo charakterystyka pasma przenoszenia i impedancji Vify nie jest taka sama.

Skomentuj

Zamieszczone przez WWA43 Zobacz posta
        Cześć Społeczności.

Szukam podpowiedzi. W starych głośnikach Acoustic Energy Evo 1 mam nieprodukowane już Vify AC25SG06-04. Chciałbym je wymienić na coś nowszego - znalazłem Dayton Audio RST28A-4, który pasuje zarówno rozmiarem, jak i parametrami. Jest oczywiście lepszy, można go ciąć niżej, ale Re (3 Ohm) jest identyczna, FS jest oczywiście niższe. SPL jest niestety wyższe : o jakieś 2-2,5 dB większe. I teraz pytanie : czy da radę wrzucić nowego Daytona plug & play, dokładając takiego l-pada, aby uzyskać satysfakcjonujące efekty przynajmniej na początek?
        https://www.poweraudio.pl/excursion-...ad-p-6110.html

docelowo mogę się pobawić w zwrotnice cyfrowe o obniżenie podziału do 2kHz - ale to w przyszłości
        Nie rozumiem co ci wadzi w tych monitorach? Miałem, grałem z nimi na wzmacniaczu lampowym PP i było to synergiczne połączenie. Sprzedałem i żałuję. Te małe kolumny potrafiły bez wstydu produkować dobry i szybki bas w pokoju o powierzchni 30m2 i wysokości 3,3m. W wyższym pasmie były dokładne i zarazem niemęczące.
        Last edited by Ibmacir; 26.03.2021, 22:14.

Skomentuj

Czaruję...
        X