Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głupie pytanie o SPL ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głupie pytanie o SPL ?

Mam takie pytanie jak to jest z tym SPL. Czy np. na pokój 15 m2 wystarczą 2 kolumny o SPL 87dB i 70W ?? Ile trzeba miec spl do domu zeby w miare głosno słuchać.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

W miare głośno to znaczy jak?
    2 kolumienki o splu 87db to jest tak w sam raz wg mnie.

Skomentuj

W miare to znaczy do noramlnego suchania na codzień (muzyka czasem film) a raz kiedys troszke głośniej.

[ Dodano: 2006-04-16, 12:06 ]
      Nie będzie to mało czasem lubie odkręcić?

Skomentuj

Ja w pokoju 24mkw mam kolumny 90dB (na tonsilach GD20/25) i wzmacniacz 2x10W (na STK4112) i hmmm... Na maxa to sobie daje raz w miesiacu jak nikogo nie ma i chce sie popodniecac jakie to jest glosne Sluchac na takiej glosnosci w pokoju to nie ma sensu, przynajmniej dla mnie. 4 pokoje dalej fajnie jest :)

Ale napisz o jakich kolumnach konkretnie mowisz i jakim wzmaku :)

Skomentuj

Bo tak się zastanawimam na vifa m18wh + pl27

[ Dodano: 2006-04-16, 12:08 ]
          Wzmak 2 x 120W przy 4 ohm pionner a-602

Skomentuj

Powinno Ci wystarczyc. Zagadaj do Eza:)

Skomentuj

przed chwilą zagadalem mailem

Skomentuj

Wszystko zalezy jak lubimy słuchać naprawde jak wyliczylkolega z innego forum to przy normalnym słuchaniu wystacza nam moc koło 1W. Mozna dobrze słuchać z kolumienek np jak yoshiego na Arn a można i z kolumn z SPL 95. Zalezy od nas ja ma kolumny SPl około 88 i wzmanciacz 2*400W i tez da sie słuchać :]

Skomentuj

To ja mam jeszcze pytanie, bo stosowanie 2 glosnikow nisko tonowych zwieksza efektywnosc kolumny o 3dB.

Powiedzmy, ze mamy 2 glosniki o SPL 90dB/W.
                  Czyli 2 takie powinny miec 93dB/W.

Dostarczamy do kolumny 1W, moc dzieli sie na glosniki wiec kazdy dostaje po 0,5W.
                  Przy 0,5W glosnik ma 87dB. Sa takie dwa wiec +3dB czyli 90dB z 1W dostarczonego do kolumny.

A miało wyjsc 93dB...

Mozecie mi wytlumaczyc co zle rozumuje?

Skomentuj

Tanner,zeby spl był o 3 db wiekszy to powierzchnia membran musi byc 2x wieksza,pisze tylko tak zebys niemyslal ze 1 glosnik wiecej to + 3 db.(mozliwe ze wiesz,ale niezaszkodzi napisac)

Skomentuj

Ale ja mysle ze chyba 1W to jest na jeden kanał a nie rodzilone na dwa, jak masz stereo to nie podpinasz 2 kolumn pod jenden kanał z regóły.

Skomentuj

ja mysle ze bedzie 93 db /1W ,tylko ze z 1 w doprowadzonego do kazdego glosnika...

Skomentuj

Tasior, wiem wiem, chodzi mi o łaczenie identycznych glosników.

kondrax, nooo ja mowie o wzroscie efektywnosci w kolumnie przez zastosowanie w niej 2 głosników :)

Wiec co zle licze? :)

Skomentuj

Polecam przeczytac:
                            http://audiomania.info/articles.php?id=20
                            i moze jeszcze:
                            http://audiomania.info/articles.php?id=34
                            Po przeczytaniu powinno to rozwiac Twoje wszystkie watpliwosci :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner
                              To ja mam jeszcze pytanie, bo stosowanie 2 glosnikow nisko tonowych zwieksza efektywnosc kolumny o 3dB.

Powiedzmy, ze mamy 2 glosniki o SPL 90dB/W.
                              Czyli 2 takie powinny miec 93dB/W.

Dostarczamy do kolumny 1W, moc dzieli sie na glosniki wiec kazdy dostaje po 0,5W.
                              Przy 0,5W glosnik ma 87dB. Sa takie dwa wiec +3dB czyli 90dB z 1W dostarczonego do kolumny.

A miało wyjsc 93dB...
                              Zamieszczone przez Tanner
                              Wiec co zle licze? :)
                              zastosowanie drugiego źródła o takiej samej mocy akustycznej (czyli jeśli do jednego głośnika z 0,5W mocy elektr. dodasz jeszcze jeden, tez z 0,5W mocy el.) daje wzrost o 6dB, a nie 3dB jak liczyłeś wcześniej...

dzieje się tak dlatego, że drugie źródło wytwarza takie samo ciśnienie akustyczne, a podwojenie ciśnienia daje 6dB zysku.

pozdro

Skomentuj

Kurde, widze ze to glebszy temat niz myslalem...

Maxi, po przeczytaniu moje spostrzezenia sa naseptujace.
                                Mamy 2 kolumny:
                                Kolumna A - 1 glosnik niskotonowy o mocy 50W i SPL 90dB/W
                                Kolumna B - 2 glosniki niskotonowe o mocy 50W i SPL 90dB/W kazdy.

Po dostarczeniu 50W do kazdej, graja tak samo głośno. Z tym ze kolumna A juz głośniej nie zagra, a kolumie B mozna dostarczyc jeszcze drugie tyle mocy. Wiec kolumna B potrafi byc o 3dB głośniejsza, ponieważ może przyjać wiecej mocy.

Dobrze??

Co do artykulu, to myslalem ze +3dB to jest dwa razy głosniej... Przerazilem sie troche po przeczytaniu tego

Zygmunt, ale mi chodzi o to jaka jest roznica w natężeniu miedzy dostarczeniem 1W jednemu glosnikowi a dwoma połaczonymi szeregowo lub równolegle.
                                Chociaz znowu dowiedziałem sie czegos nowego od Ciebie:)

Skomentuj

Tanner, Kolumna 2 przy 50W bedzie grala o 3dB glosniej.

2x wieksza membrana = +3dB
                                  2x wieksza moc = +3dB
                                  i to tyle jezeli chodzi o dodawanie glosnikow.

Skomentuj

Dobra, przyjmuje to do wiadomosci :) Dzieki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X