Mam takie pytanie jak to jest z tym SPL. Czy np. na pokój 15 m2 wystarczą 2 kolumny o SPL 87dB i 70W ?? Ile trzeba miec spl do domu zeby w miare głosno słuchać.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głupie pytanie o SPL ?
Collapse
X
-
Ja w pokoju 24mkw mam kolumny 90dB (na tonsilach GD20/25) i wzmacniacz 2x10W (na STK4112) i hmmm... Na maxa to sobie daje raz w miesiacu jak nikogo nie ma i chce sie popodniecac jakie to jest glosneSluchac na takiej glosnosci w pokoju to nie ma sensu, przynajmniej dla mnie. 4 pokoje dalej fajnie jest :)
Ale napisz o jakich kolumnach konkretnie mowisz i jakim wzmaku :)
Skomentuj
-
Wszystko zalezy jak lubimy słuchać naprawde jak wyliczylkolega z innego forum to przy normalnym słuchaniu wystacza nam moc koło 1W. Mozna dobrze słuchać z kolumienek np jak yoshiego na Arn a można i z kolumn z SPL 95. Zalezy od nas ja ma kolumny SPl około 88 i wzmanciacz 2*400W i tez da sie słuchać :]
Skomentuj
-
To ja mam jeszcze pytanie, bo stosowanie 2 glosnikow nisko tonowych zwieksza efektywnosc kolumny o 3dB.
Powiedzmy, ze mamy 2 glosniki o SPL 90dB/W.
Czyli 2 takie powinny miec 93dB/W.
Dostarczamy do kolumny 1W, moc dzieli sie na glosniki wiec kazdy dostaje po 0,5W.
Przy 0,5W glosnik ma 87dB. Sa takie dwa wiec +3dB czyli 90dB z 1W dostarczonego do kolumny.
A miało wyjsc 93dB...
Mozecie mi wytlumaczyc co zle rozumuje?
Skomentuj
-
Polecam przeczytac:
http://audiomania.info/articles.php?id=20
i moze jeszcze:
http://audiomania.info/articles.php?id=34
Po przeczytaniu powinno to rozwiac Twoje wszystkie watpliwosci :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TannerTo ja mam jeszcze pytanie, bo stosowanie 2 glosnikow nisko tonowych zwieksza efektywnosc kolumny o 3dB.
Powiedzmy, ze mamy 2 glosniki o SPL 90dB/W.
Czyli 2 takie powinny miec 93dB/W.
Dostarczamy do kolumny 1W, moc dzieli sie na glosniki wiec kazdy dostaje po 0,5W.
Przy 0,5W glosnik ma 87dB. Sa takie dwa wiec +3dB czyli 90dB z 1W dostarczonego do kolumny.
A miało wyjsc 93dB...Zamieszczone przez TannerWiec co zle licze? :)
dzieje się tak dlatego, że drugie źródło wytwarza takie samo ciśnienie akustyczne, a podwojenie ciśnienia daje 6dB zysku.
pozdro
Skomentuj
-
Kurde, widze ze to glebszy temat niz myslalem...
Maxi, po przeczytaniu moje spostrzezenia sa naseptujace.
Mamy 2 kolumny:
Kolumna A - 1 glosnik niskotonowy o mocy 50W i SPL 90dB/W
Kolumna B - 2 glosniki niskotonowe o mocy 50W i SPL 90dB/W kazdy.
Po dostarczeniu 50W do kazdej, graja tak samo głośno. Z tym ze kolumna A juz głośniej nie zagra, a kolumie B mozna dostarczyc jeszcze drugie tyle mocy. Wiec kolumna B potrafi byc o 3dB głośniejsza, ponieważ może przyjać wiecej mocy.
Dobrze??
Co do artykulu, to myslalem ze +3dB to jest dwa razy głosniej... Przerazilem sie troche po przeczytaniu tego
Zygmunt, ale mi chodzi o to jaka jest roznica w natężeniu miedzy dostarczeniem 1W jednemu glosnikowi a dwoma połaczonymi szeregowo lub równolegle.
Chociaz znowu dowiedziałem sie czegos nowego od Ciebie:)
Skomentuj
Skomentuj