Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o alpierdy....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o alpierdy....

Sprawa wygląda tak, potrzebuje czegoś co będzie pierdziało, to nie ma być krystaliczny dzwiek itd, to ma lepiej grac od radia podróżnego:P
    Wygrzebałem w piwnicy Elizabeth 2x12 W, przywrocilem ja do sprawnosci ( no dobra jeszcze pare bezpiecznikow:P) i wszystko gra, mam takze 2 kolumny unitry 3 drożne zamkniete, w których siedzą jakies wysokotonowki (40W tonsile nie pamietam oznaczen) i po 2 GDN 16/12 . Te pierwsze działaja, a te drugie nie maja gornego zawieszenia (chyba najczestrze co zauwazylem na forum) wszystko pozatym działa (graja, ale jak bez zawieszenia hehe kazdy sie domysla) A pytanie glowne brzmi czy bawic sie w wymiane zawieszen w tych 16kach? czy zakupic:
    http://allegro.pl/item97561272_wyprz...ton_altus.html
    Raz jeszcze powtarzam, dla każdego na tym forum pewnie to śmiech na sali, ale ja mam dylemat, nie wiem co lepiej wyjdzie, z tego co czytalem te gdn 16/12 przy wymianie na gumowe zawieszenie to poracha, pozatym mosialbym to dobrze zrobic;D, ale jesli mialyby wypasc lepiej od tych alpierdow to pokombinuje;]
    Ps. w tych kolumnach sa zwrotnice, wiec to nie chce za bardzo odchodzic od konstrukcji pierwotnej.
    Ps.2 Naprawde rozumie ze wszyscy maja zamiar doradzac DOLOZ NA COS LEPSZEGO ale powtarzam NIC LEPSZEGO nie potrzebuje!
    Pozdrawiam

Skoro nic lepszego nie potrzebujesz (o czym zresztą nie wiesz, bo nie wiesz jak grają te kupy za 11zł) to po co zadajesz pytanie na forum ?
    Od biedy możesz kupić zawieszenia od STXa i jakoś to tam zagra,
    a jeśli wymieniać głośniki to lepiej kupić coś w miare cywilizowanego,
    a nie kawał kupy ...
    Czy różnica między 11zł, a 25zł taka straszna jest ?
    Jeśli tak to radze poczekać miesiąc i dozbierać ...

Skomentuj

Miałem okazje testować ten głośnik. Niestety wyrzucił się do kosza.

Skomentuj

wymien membrane z zawiezeniem
        taniej i powinno byc lepiej (membrana u mnie w miescie 3,5zl)
        niedlugo postaram sie napisac kilka porad na temat wymiany membran

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          Skoro nic lepszego nie potrzebujesz (o czym zresztą nie wiesz, bo nie wiesz jak grają te kupy za 11zł) to po co zadajesz pytanie na forum ?
          Zadałem pytanie bo miałem dylemat, mimo iż oba glosniki (ta kupa i moje rozsypane tosnile) to jakis totalny lowend to jednak tutaj o jakiejś różnicy też mozna mowic.
          Ale ok:) zregeneruje zawsze to jakas satysfakcja, a jak sie nie uda to wymienie na cos:) lepsiejszego:)
          pozdrawiam

Skomentuj

Najlepiej na oryginały wymień ;]

Skomentuj

Qrde chlopaki a macie jakieś linki gdzie moge dostać zawieszenie? jak najlepsze do tych tonsilkow? Bo jedyne co znalazlem w moim miescie to gumowe zawieszenie z membrana celulozowa... a na allegro piankowych do tych 16ek nie znalazłem....

[ Dodano: 2006-04-17, 10:18 ]
              No i pytanie nr dwa, ktos wspominał o głośnikach za 25 zł. Jakie 4 polecalibyscie? do tych kolumn żeby nie był to aż taki straszny śmiech na sali...hehe
              Pozdrawiam.

Skomentuj

http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...W-165-1394.htm

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

Kolego te skrzynie bardzo dobrze nadają się do adaptacji pod gdn 18-120-6-sw stx'a .Wystarczy dokupić x 2 - gdn 18-120-6-sw , rurkę b.r. oraz cewkę 1 mH (nawet rdzeniową) oraz kondesator 10 mikro.
                  Potem wyrzuć maskownice, dotnij formatkę , wytnij otwory pod głośniki i b.r. Głosnik wysokotonowy o ile dobrze pamiętam to GDWK 9/80. pownien pasować
                  Schemat zwrotnicy do tego zestawu znajdziesz na tym foum. Wszystko nie powino kosztować więcej niż 150 zł , za b. małe pieniądze bedziesz miał fajny zestaw.

pozdrawiam
                  pjwr

Skomentuj

Ciekawa koncepcja, jesli ktos bylby tak mily zeby wytlumaczyc to krok po kroku;] bo naprawde nie mam zielonego pojecia o co chodzi z tymi cewkami:P tam w srodku juz jest zwrotnica... domyslam sie ze chodziloby o pewna jej modyfikację.
                    Co do B-R i lepszych glosnikow, to biore to pod uwagę, bo kolumny sa w stanie idealnym, nie porozklejane, nie przemoczone, wszystko ladnie kupy się trzyma. Narazie jednak dzis zabawie sie w regeneracje orginalnych glosniczkow zobaczymy jak będą pierdziec..hehe;]
                    Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-04-18, 23:45 ]
                    I tak pewnie to nikogo nie interesuje:P ale zregenerowałem dziś głośniczki, 2 niestety charcza:P furcza i cewka ociera:P ale 2 graja dobrze;] wiec moja skutecznosc to cale 50%:P
                    Niestety na nieszczęście jedna wysokotonowka nie gra:P (GDWK 9/40) .
                    Postanowiłem że wymienie przod ale b-r nie wytne (maskownica mi się nie podoba wiec mosze okleic surowa sklejke ktora jest pod nia) no i zakupie:
                    Pytanie do was czy te glosniki beda dobrymi zamiennikami? I czy bede mogl jest spokojnie wsadzic w te kolumny ktore mam bez wymiany zwrotnicy? Dodam raz jeszcze ze w orginale lazily w kolumnie GDWK 9/40 4 ohm + 2x GDN 16/12 8 ohm (niskotonowki polaczane rownolegle ze soba)
                    Pozdrawiam.
                    ps. ale to wciąga:P szkoda że mosze zaczynac od pierdziawek:P hehe

Skomentuj

zly wbor... najgorszy...

Skomentuj

Przepis na przeróbkę.

1.Wyciągnij oryginalne maskownice ( jeszcze nie wyrzucaj)
                        2.Maskownica były wkładane do środką , opierały się tam na takim 2 mm występie , wstep ten trzeba wyciąć dłutkim ( wyrównać z powierzchnią do której były montowane głosniki)
                        3. Zmierz dokładnie wymiary maskownic , wyskość i szerokość , zmów taką samą formatkę z laminowanej płyty wiórowej o grubości 16 mm
                        4. Wycignij z płyty czołowej nakrętki ( są od dołu pod płytą czołową) ; Nową formatkę włóż w miejsce maskownic
                        5. Na formatce rozplanuj rozmieszczenie głosników od góry GDWK , GDN , br ( najpierw narysuj krwedzie zewnętrzne ( obrysy głosników ) pózniej otwory - trzeba to robić dokładnie bo głosniki i br wchodzą na formatkę "prawie na styk".
                        4. wytnij otwory na głosniki , br , wywierć otwory na wkręty mocujące głośniki , do mocowania głosników zastosuj wkręty i nakrętki ( od spodu ) te które były w kolumnie
                        5. W zwrotnicy wiekszą cewkę ( 0,66 mH) zamień na 1 mH zamień połączony z nią kondesator na 10 mF (podłącz go równolegle do głośnika) , filtr do wysokotonowego możesz od biedy pozostawić bez zmian
                        6. Podłącz głośniki do zwrotnicy - tak jak było ; w głośnikach wyskotonowych gdy są niesprawne wystarczy wymienić cewki
                        7. Przykręć głośniki do formatki , pod formatkę daj klej - zainstaluj rurę br średnica u wylotu ok 70 mm , długość ok 140 mm ( później możesz stroić na słuch - skracając rurę)
                        8. sprawdź , czy działa , powino być Ok

Skomentuj

Nie no te kolumny sprzedam, może ktoś skrzynki se przerabiac ja od nowa cos zrobie:)
                          Pozdrawiam:)

Skomentuj

Niestety na nieszczęście jedna wysokotonowka nie gra:P (GDWK 9/40) .
                            Sprawdź druciki do cewki.

Skomentuj

Czaruję...
                            X