Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

buczy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

buczy ?

Witam. Mam juz swoje kolumny dosc dlugi czas i powoli dostrzegam ich dzwieki. I zauwazyem co mnie troszke denerwuje ze bas buczy. Obudowa 18 l lekkie wytlumienie tylko na tylniej sciance. Jak mam te buczenie zniwelowac ? wiecej wytlumic ? w ktorych miejscach ?

jesli to wina kolumny to pewnie glosnik ma kiepskie parametry T-S i nie wiele mozna zrobic.
    Najzcesciej jednak owe buczenie to rezonans w pokoju i tu sporo moze pomoc ustawienie kolumn, glownie oddalenie od scian.

Skomentuj

ale byc moze troche mnie źle zrozumiales. Chodzi mi o sam bas jaki daja kolumny. Czasem jest fajny a czasem taki "pusty"

Skomentuj

to zależy od jakosci materiału muzycznego... dużo też daje lepsze wytłumienie wnętrza skrzynki - obowiązkowo wszystkie ścianki, być może też br. strojony jest za wysoko..

Arek.

[ Dodano: 18-04-2006 ]
        ps. sprzęt towarzyszący też może mieć tendencje do podbijania zakresu średniego basu

Skomentuj

tez mam na tym lgosniku w 16 litrach BR ,, u Buczalo... A wina lezala po stronie pokoju. Ja nie miaem tlumione niczym. Wewalilem okolo 1 cm gabki na tynia scianke ale poprawy jakotakiej nie ma i tam zostala. POzatym podoba mi sie jak graja wiec nic nie kombinuje :)

Skomentuj

Czaruję...
          X