Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny GDN-18-120-6-SW + S.C. 10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny GDN-18-120-6-SW + S.C. 10N

Witam,

planuję zrobić kolumny na przetwornikach jak w temacie. Wstępnie planuję zrobić obudowę o objętości wewnętrznej 10l. Dla takiej objętości wybrałem strojenie 63Hz, Bass-reflex 5/11cm. Co myślicie o takim strojeniu? Może macie lepsze pomysły?

Pozdrawiam

IMHO optymalna aplikacja to 16 litrów / 50 Hz ( http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=6330 )

Skomentuj

Po przeczytaniu tematu o robionych przez Ciebie kolumnach zadecyduje się na podobne strojenie i liraż. Jednak moja obudowa będzie zbliżona do wymiarów 22x25x90. Mam jeszcze pytanie w jakim miejscu najlepiej umiejscowić tunel bass-reflex?

[ Dodano: 2006-05-18, 22:38 ]
      Witam,

do budowy głośników już wszystko mam, teraz wystarczy pójść po płyty i zbawa się zacznie :). Zastanawiałem się nad rozmiarem kolumn, i wydaje mi się, że optymalne wymiary to 20x25x90... Co Wy o tym myślicie? Wiem, że to zależy od gustu, więc powiedzcie jakie kolumny najczęsciej spotykacie (wymiary). Mam jeszcze pytanie czym najlepiej obciążyć kolumny?

Pozdrawiam
      Załączone pliki

Skomentuj

Myślę, że to dobre wymiary, sam planuję takie zrobić

Skomentuj

Moim zdaniempchanie STX 18 w 10 L to tylko marnowanie tego glosnika :] Wewalaj go w 15-17 L zestroj na 50-pare Hz i bedze miodzio :]

Skomentuj

hellrider, z tym strojeniem to przesadzasz ;]
            nieco za wysoko, choć może to kwestia gustu,
            ale w budzie zbliżającej się do 20l już sporo traci wytrzymałości mocowej i kontroli...
            50hz w 15litrach - to optymalna konfiguracja ;]

Skomentuj

takero Ty stary byq :P Dlaczego przesadzam ? hehe Jezelinapisalem ze 50-pare to np 51 nie ?:P Ja wlasnie mam tyle w 16 L i jest luxior:]

Skomentuj

a ja mam pytanie do stx'a...

czy daloby sie zrobic kolumne z 2 stx'ami??

niewidzialem wersji o innej impedancji wiec wychodzi 3 lub 12 ohm. czy moze daloby sie cos innego wykombinowac??

Skomentuj

Dało by siem, czego nie :) Bedziesz mial okolo 93-4 SPL hmm. No i zwrotki pod takie zestawienie nie ma.
                  Ale czy sie oplaca ??

Skomentuj

Kolumny już powoli powstają, mam jednak pytanie co do długości bass-reflex - czy odległość tunelu o ścianki kolumny może wynosić 2 cm? Niektórzy piszą, że odległość ta musi wynosić co najmniej tyle co średnica tunelu. Rozmawiałem z jednym kolegą z forum i mówił, że taka odległość jest dozwolona... Proszę o wypowiedzi.

Pozdrawiam

Skomentuj

sw robil zwrotke pod 2x 18sw

Skomentuj

To jest zwrotka na dwa stx'y + SC10N?

Nie strasz mnie człowieku.

Skomentuj

wisniewski2, nawet nie zauwazylem ze jestes z Koszalina. moze kiedys wpadne na odsluch :)

Skomentuj

wyzej podana zwrotka jest na jednego stx .... nie na dwa .. pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                            X