Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BSW 124II dać na front czy na dół głośnik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiem o co wam chodzi ja mam 2 suby i jede 35 L i 50 L i tereaz ten nowy i zaden ni "ożył" trzeszaczał czy skrzypiał. Widocznie mam dobrze sklepjone :)
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, nie chodzi o skrzypienie :)
      W konstrukcji BR nie ma tak duzego ciśnienia i efekt o którym mówi takero może nie wystąpić. Zaznaczam słowo "może". Zalezy ile mocy wpompujesz w głosnik.
      To co w jednym przypadku wydaje sie mocne w innym nie wystarcza. Mój XXLSik taką wiorówke 18mm "zjada" na sniadanie i to przy zasilaniu 70 watami. W tym przypadku wzmocnienia okazały sie niezbędne. Co innego ta sama buda w konfigu br - wtedy obeszło sie bez wzmocnień.

Skomentuj

Tu nie chodzi tylko o ciśnienia,ale także o drgania przenoszone z głośnika...
        Głośnik zagra w nieusztywnionej skrzyni, ale w usztywnionej zagra lepiej...
        kondrax, poczytaj arty :)

Skomentuj

ditomek, kiedys tez myslalem ze w BR sa mniejsze cisneinia, niestety to mit;p

Skomentuj

Co za problem dać kilka belek wzmacniających. Lepsza jest płyta 18mm z jakimś belką wzmacniającą, aniżeli dwie sklejone płyty 18mm bez wzmocnień. Udeż pięscią w największa snianke i zobaczysz jak drga. Nam zależy na tym aby obudowa grała jak najmniej.
            Można podpatrzeć konstrukcje tubowe, płyty wcale nie są grube ale wszystko jest umiejętnie skrecone i wzmocnione. [/b]

Skomentuj

Wzmocnienia w postaci belek to podstawa, sama scianka nie musi miec 4metrow grubosci...

Jesli chodzi o to ustawienie glosnika:
              - jakies piramidki rozpraszajace itd. stosowane przez firmy typu Yamaha to "kwyt maketingowy" dajacy tyle co wafelki do wodki,
              - glosniki tego typu, z podwojnym resorem dolnym nie odczuwaja zmian pozycji w zaden sposob, wsio rawno jak go ustawisz jesli chodzi o trwalosc.

Ustawienie wszystkiego w podloge owocuje podbiciami niskiego basu kosztem kontroli najczesciej. Gra to inaczej - 154II ustawiony w ten sposob lacznie z BR promieniujacym w podloge masakrowal, nie moglem go nijak ustawic, zeby nie zabijal. Kontrola jednak znacznie spadla. Dobrym kompromisem jest uklad glosnik w podloge BR do przodu.

Trzeba pokombinowac, tylko nozki nie krotsze niz 5 cm, to musi oddychac...

Skomentuj

ja skolei myslalem nad ukladem, BR do przodu a głośnik w górę (chyba szkoda chowac tak duże, efektowne głośniki)

Skomentuj

Czaruję...
                X