Nie wiem o co wam chodzi ja mam 2 suby i jede 35 L i 50 L i tereaz ten nowy i zaden ni "ożył" trzeszaczał czy skrzypiał. Widocznie mam dobrze sklepjone :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
BSW 124II dać na front czy na dół głośnik?
Collapse
X
-
kondrax, nie chodzi o skrzypienie :)
W konstrukcji BR nie ma tak duzego ciśnienia i efekt o którym mówi takero może nie wystąpić. Zaznaczam słowo "może". Zalezy ile mocy wpompujesz w głosnik.
To co w jednym przypadku wydaje sie mocne w innym nie wystarcza. Mój XXLSik taką wiorówke 18mm "zjada" na sniadanie i to przy zasilaniu 70 watami. W tym przypadku wzmocnienia okazały sie niezbędne. Co innego ta sama buda w konfigu br - wtedy obeszło sie bez wzmocnień.
Skomentuj
-
Co za problem dać kilka belek wzmacniających. Lepsza jest płyta 18mm z jakimś belką wzmacniającą, aniżeli dwie sklejone płyty 18mm bez wzmocnień. Udeż pięscią w największa snianke i zobaczysz jak drga. Nam zależy na tym aby obudowa grała jak najmniej.
Można podpatrzeć konstrukcje tubowe, płyty wcale nie są grube ale wszystko jest umiejętnie skrecone i wzmocnione. [/b]
Skomentuj
-
Wzmocnienia w postaci belek to podstawa, sama scianka nie musi miec 4metrow grubosci...
Jesli chodzi o to ustawienie glosnika:
- jakies piramidki rozpraszajace itd. stosowane przez firmy typu Yamaha to "kwyt maketingowy" dajacy tyle co wafelki do wodki,
- glosniki tego typu, z podwojnym resorem dolnym nie odczuwaja zmian pozycji w zaden sposob, wsio rawno jak go ustawisz jesli chodzi o trwalosc.
Ustawienie wszystkiego w podloge owocuje podbiciami niskiego basu kosztem kontroli najczesciej. Gra to inaczej - 154II ustawiony w ten sposob lacznie z BR promieniujacym w podloge masakrowal, nie moglem go nijak ustawic, zeby nie zabijal. Kontrola jednak znacznie spadla. Dobrym kompromisem jest uklad glosnik w podloge BR do przodu.
Trzeba pokombinowac, tylko nozki nie krotsze niz 5 cm, to musi oddychac...
Skomentuj
Skomentuj