Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe pytanko względem głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe pytanko względem głośników

Za nie długa mam zamiar zbudować podłogówki (2 drozne) i mam dylemat z wyborem głośniczków a do kładnie z wyborem średnio-nisko tonowego:
    Niewiem czy zastosowac np. jeden STX GDN-18-120-6-SW czy na przykład po dwa GDN-14-50-8-SC. Do tego chciałbym dodac ze jestem ograniczony z kasa i szukam czegos taniego i w miare pożadnego co da w moim małym pokoiku niezły basik-który bedzie w miare nisko schodził
    Moze dodam ze bede go wspomagał małym subem ( http://img52.imageshack.us/my.php?image=10075114ix.jpg )-króry jest opisany na forum(Moja pierwsza konstrukcja)
    Czekam na wasze opinie

AraS, nad 14 50 nawet się nie zastanawiaj i bierz 18sw ! :)

Skomentuj

Dokłądnie. Bierz tą 18-nastke. To chyba jeden z lepszych mniejszych STX-ów.

Skomentuj

Skoro masz suba, to proponuję TVM (Tesla) ARN-150-03/8, 1szt na kol. Jest zdecydowanie lepszy od STX. Ale bardzo dużo zależy od filtrów. Możesz nawet zrobić podstawkowe o poj. 9L. Jak zrobisz duże podłogowe z 18cm głośnikami, to z tym subem będziesz miał duży nadmiar basu i gorsze średnie.

Skomentuj

Jest zdecydowanie lepszy od STX
          jeśli już porównujesz to mów bardziej szczegółowo i konkretnie...

Skomentuj

mialem arn 150 03 08 noi srednica niezbyt była dobra,byc była ale taka przytlumiona,jak to w teslach.

Skomentuj

Szczegóły odnośnie jakości ?
              Aby trafić na udanego STX'a to trzeba mieć farta bo mają marną powtarzalność, marną dokładność wykonania i montażu napędu. Modele podane przez pytającego nawet mają marne lub podejrzane parametry, np.: moc Pe 120W dla GDN-18-120-6-SW, są podane średnica, wysokość i rezystancja cewki, porównując do Scanów, Seasów, Audiotechnology, itp. można wywnioskować, że to jednak totalna bzdura, no chyba, że wg. kogoś Pe to moc np. muzyczna. Qms jest tak niskie, że aż wstyd.

Przy zbyt wysokim podziale średnica cierpi zawsze. Polecam podział np ok. 2200Hz z Audaxem A0, o ile jest gdzieś dostępny. Do A0 (jak i każdego prawie) trzeba zastosować tłumik bo średnio-niskotonowy jest o kilka decybeli cichszy, a to z kolei chroni go przed przegrzaniem i uszkodzeniem z powodu tak niskiego podziału. No ale jeśli ktoś lubi poszaleć do oporu, to lepiej zrobić wyższy podział, lub poprostu użyć głośniki typu estradowego.

Jaka cena taki głośnik.

Skomentuj

JA tam mam tego Stx i jakos nie zwracalem uwagi na to ile ma mocy. Chyba to nie jest najwazniejssze prawda ? POzatym oceniac glosnik jak ga po wykresach i parametrech to nie jest wogole ocena. Inaczej wychodzi inaczej gra. Mi tam sie podoba jak to chodzi a i glosno tez da sie posluchac :)

Skomentuj

porównując do Scanów, Seasów, Audiotechnology
                  hehehe porównując malucha do mercedesa możemy zauważyć, że maluch ma gorszą prędkość, gorsze przyśpieszenie, mniejszą wygodę i brak komfortu z jazdy.

Koleś trochę wyobraźni, Autor prosi o rade który głośnik z dwóch tanich wybrać a ty wyskakujesz z czymś zupełnie innym. Weź się zastanów co piszesz!!

Dziś mam ciśnienie, a jeszce od rana mnie wkurzaja takie ziomki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ron
                    Szczegóły odnośnie jakości ?
                    Modele podane przez pytającego nawet mają marne lub podejrzane parametry, np.: moc Pe 120W dla GDN-18-120-6-SW, są podane średnica, wysokość i rezystancja cewki, porównując do Scanów, Seasów, Audiotechnology, itp. można wywnioskować, że to jednak totalna bzdura, no chyba, że wg. kogoś Pe to moc np. muzyczna.
                    do zajaranyy
                    jak czytasz to również myśl ! Nie ma znaczenia cena głośnika, tu chodzi o czystą fizykę. Szanujące się marki podają prawdziwe wartości a nie z palca wyssane !

wkurzają mnie takie ziomki !

A tak wogle, to jestem tu tylko dlatego, że chce sprzedać Audaxy HM210C0 2szt. za 600zł (razem).
                    Ale jak nie sprzedam, to coś się zrobi na nich.

Skomentuj

Ron, mierzyłeś kilka że tak twierdzisz?Jeśli nie to pomierz i sie dopiero wypowiadaj.Gdybac to sobie kazdy może.

Skomentuj

A tak wogle, to jestem tu tylko dlatego, że chce sprzedać Audaxy HM210C0 2szt. za 600zł (razem).
                        ehhh....
                        Do takich celów służy allegro...

Skomentuj

Tam już był, ale nie było chętnych, nie każdy wie kiedy i gdzie szukać. Może akurat tu trafi ktoś komu by się przydał.

[ Dodano: 2006-04-21, 16:00 ]
                          Zamieszczone przez umberto
                          Ron, mierzyłeś kilka że tak twierdzisz?Jeśli nie to pomierz i sie dopiero wypowiadaj.Gdybac to sobie kazdy może.
                          do umberto
                          w swoim żywocie zmierzyłem całe mnustwo głośników.

Skomentuj

Ja pytam czy te 18-stki akurat mierzyłeś,cała reszta mnie nie obchodzi.

Skomentuj

Ron, już mi ciśnienie zeszło jak się przespałem.

Ale to nie zmienia faktu, że ciągle się z tobą nie zgadzam w pewnej kwestii. Piszesz: "Jaka cena taki głośnik" i tu w większości przypadków masz racją jednak zawsze znajdą się perełki czyli głośniki w swojej klasie cenowej tak dobre, że biją głośniki lepszej klasy(firmy)

Jednak będąc tu na forum czyta się rózne opinie. Pamiętam, że ktoś kiedyś pomierzył sls'a i rozbierzmość parametrów była znaczna a głośnik takiej marki powinien trzymać parametry. Oczywiście wszystkie rozbierzności można tłumaczyć tym , ze producent jak i my wykonujemy pomiary w innych warunkach. Ale na boga pomiary służą nam do wyliczenia obudowy czy zaprojektowania zwrotki, jednak nigdy nie ukażą nam charakteru brzmienia.

Skomentuj

18stka STX'a ma rozbiezności +-5% a SLS 8ka +-70%.......

ps - co za problem uzyskać 120W z cewki 36mm?? a co za problem uzyskać niski Qts przy układzie magnetycznym z 120mm magnesem??

po twoich wypowiedziach widać że albo w życiu niemiałeś tego głosnika albo jesteś głuchy :P

Skomentuj

Akurat tych nie, mierzyłem inne STX'y kiedyś tam, ale to nie ma znaczenia, podałem przykłady na podstawie danych od firmy STX. Generalnie jakieś problemy są ze wszystkimi taniochami.

Odnośnie perełek, to oczywiście, nie każdy drogi jest w 100% udany, tam również są perełki. Ja również staram się omijać te nie udane. Nie mniej perełki droższe są oczywiście lepsze od perełek tańszych. Ja pisałem ogólnie. Poza tym jest jeszcze inna kwestja, jeśli komuś się uda trafić z obudową i filtrami to czasem się to rozpowszechnia i jest uznawane za dobre. Natomiast jeśli jakiś głośnik jest trudniejszy w aplikacji i do tego drogi (czyli mało rozpowszechniony) to może zostać uznany za nieudany.

Jeśli chodzi o pomiary i ich wyniki, to nigdy nie trafi się w 100% w identyczne wartości wszystkich parametrów, nawet jeśli się zmierzy ten sam głośnik ponownie. Dlatego powinno się wykonać kilka pomiarów (np. 3) i kilku sztuk (np. 3) aby uśrednić. W naprawdę dobrych firmach np. przy produkcji membran etc. waży się je z bardzo rygorystyczną tolerancją, również nakładanie kleju jest rygorystycznie przestrzegane. Natomiast PHL uznawany za jeden z najbardziej neutralnych dźwięków nie kryje się i podaję w parametrach tolerancję na Fs +/- 6Hz. Niestety wykonanie dolnego zawieszenia z powtarzalnością w granicach 99,99% jest po prostu nie możliwe, przynajmniej dzisiaj. Niektóre bardzo dobre firmy przecież parują głośniki właśnie ze względu na różnice pomiędzy nimi.

Przy pomiarach ważne jest również czy podane parametry są wykonane na głośniku prosto z pudełka, czy po jego wstępnym dotarciu, różnica w wyniku jest znacząca, ale głównie to wpływa na niski bas (lub jego brak) i szybkość impulsu.

Natomiast jeśli chodzi o taniochy, to raczej nikt nic nie waży, kleju leje się tyle "ile trza", zawieszenia są wykonane w najtańszej technologii i z najtańszych materiałów (duuża tolerancja, łatwo się rozciągają, czasami pozostają lekko

zapadnięte na głośniku), etc. Tani producenci przy sprzedaży stosują chwyty marketingowe jak kuchaża Chińskiego w skeczu Ani Mrumru.

Jeśli chodzi o brzmienie, mając doświadczenie można mniej więcej ocenić jak może brzmieć jakiś głośnik na podstawie parametrów i materiałów z jakich jest wykonany i dokładności wykonania (co również wpływa na parametry). Oczywiście nigdy nie ma 100% pewności, ale jest jakieś wyobrażenie, które się w sporej ilości przypadków sprawdza.

do Sound Wave
                                  Jesteś jakiś naiwny i niemiły, naiwny bo 120mm na zewnątrz może oznaczać 70mm wewnątrz (chodzi o otwór wew. oczywiście - w celu obniżenia kosztów). Po twojej wypowiedzi na temat cewki wynika, że po prostu nie masz o tym pojęcia. Poza tym wydaje mi się, że jesteś z kręgu uwielbienia STX lub uprawiasz marketing dla nich i wszelkich przeciwników potempiasz. Nie mam zamiaru się męczyć z takimi co piszą takie teksty.

Ja jestem wolnym strzelcem i nikogo nie faworyzuję, jedynie uważam, że te najtańsze Chińskie produkcje są dość marne. AraS'owi zaproponowałem perełkę, tyle, że Czeską. A niektórzy chyba mają do mnie jakieś pretensje (wyznawcy STX ?). Odchodzi mi ochota na pisanie czego kolwiek na tym forum, co zapewne ucieszy niektórych.

Skomentuj

Ron niech cie...wlasnie wybieram niskotonowca do 50zł.. a ty mi tak namieszałeś że hej....poczekam, poczytam, bo nie mialem okazji odsluchiwac a suche parametry mi nic nie daja...polecasz tesle, o 50% tansza od stx... na stx jedziesz twierdzac ze to slabe wykonanie, tanie materialy itd...to czemu tesla mialaby byc lepsza?

Skomentuj

Jak dla mnie jedyny minus STXa jeśli chodzi o wykonania to kosze z ciękiej blachy...
                                      Pozatym nie mam żadnych zastrzeżeń...
                                      HeatheN, niskotonowca na suba ?
                                      Bo jeśli tak to tesli mówimy papa na samym początku ;]

Skomentuj

Nie nie.
                                        Do kolumny B-r + avrk +zwrotka ze schematu na forum:)
                                        Tylko mam problemy ze strojeniem tego stx... 15l i 40hz cos nie wychodzi...;/
                                        jakieś sugestie?

Skomentuj

Czaruję...