Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary RTA przy pomocy tabletu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary RTA przy pomocy tabletu

Cześć. Mam mikrofon na WM-61A + preamp do niego. Podpinam go pod tablet i korzystam z aplikacji RTA np AudioTool np. do zmierzenia charakterystyki przenoszenia zestawów głośnikowych. Mam rozgałęźnik Y gdzie mogę podpiąć osobno mikrofon i wyjść sygnałem na wzmacniacz. Zrobiłem pętlę sygnału i puściłem szum różowy. Wyszedł pomiar charakterystyki karty dźwiękowej. W aplikacji jest możliwość skalibrowania mikrofonu poprzez ustalanie +/- dB wartości poszczególnych zakresów pasma (31 pasm). Ustawiam tak aby pasma mniej więcej były na tym samym poziomie po ponownym zapuszczeniu szumu różowego. Czyli sygnał z mikrofonu powinien być już mniej więcej wiarygodny. Czy dobrze myślę że to tak działa?
    Robił ktoś podobne próby i może podzielić się wiedzą? Ma to w ogóle sens i jest wiarygodne nawet po tej kalibracji?

Musisz załadować jeszcze plik kalibracyjny mikrofonu. Najlepiej dedykowany nie uniwersalny. Zresztą pomiary RTA to się stosuje w aucie, a nie w domu.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

A i nie używa się szumu różowego a PN pink noise. Czyli szum periodic pink noise. Dostępny np. w programie REW. Można pobrać do wav.

Skomentuj

A szum różowy, to nie Pink noise?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          A szum różowy, to nie Pink noise?
          Według mądrych ludzi jak Leo Kirchner są dwa rodzaje szumu różowego.
          "Zwykły" pink noise i ten służy do odsłuchu, a nie pomiaru.
          I drugi
          Periodic pink noise, czyli cykliczny, i ten używany jest przy pomiarze RTA.

Last edited by kondrax; 13.06.2021, 23:50.

Skomentuj

Jeśli mierzysz wyłącznie spektrum akustyczne, to nie ma to w zasadzie żadnego znaczenia.

Skomentuj

Czaruję...
            X