Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prośba o pomoc w budowie kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

prośba o pomoc w budowie kina domowego

Witam forumowiczów. Posiadamy dwie kolumny trójdrożne na głośnikach : GDN 22.140.8 SCX + GDM 14.15.8.SCX + GDWK 10.200.8 PC które zrobiłem jeszcze za czasów kawalera. Od tego czasu sporo się zmieniło i ostatecznie kolumny wylądowałem w garażu i nie spełniają już swojej funkcji. Dlatego też narodził się pomysł żeby wykorzystać przetworniki po konstrukcji kina domowego. A więc z GDN 22.140.8 SCX pomyślałem zrobić subwoofer i z GDM 14.150.8 SCX i GDWK 10.200.8PC dwa monitory na front i dokupić coś w stylu W.11.100.8.MC lub W 12.100.8.MC + T 9.100.8 MS i zrobić monitorki "na tył". Chciałbym żeby monitorki były gabarytowo jak najmniejsze bo raczej że ona nie będzie zadowolona jak jej powieszę na ścianie głośnik 30 litrowy . Dlatego też zwracam ci o poradę w doborze brakujących przetworników( tak żeby to miało ręce i nogi) i po odesłaniu najlepiej już gotowych konstrukcji gdyż nie posiadam sprzętu pomiarowego(jeszcze).Dziekuje

Pomysł budowy monitorków na GDM 14.150.8.SCX + GDWK 10.200.8 PC nie ma sensu .
    Subwoofer na GDN 22.140.8 SCX ma jakieś uzasadnienie i w nie dużym pomieszczeniu może dać radę.
    Jeśli szukasz gotowych projektów to na forum jest odpowiedni dział.
    Jeśli chcesz STX to na frontowe monitorki możesz zrobić to :
    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...l-s#post642590
    lub to:
    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...l-s#post641910

Na satelitki to:
    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-ms#post641394

A na centralkę użyć taki set jak na satelitki tyle że w miejsce rurki wstawić W.11.100.8.MC wstawić jako membrana bierna .

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź.Pomysl powstał generalnie z myślą wykorzystania przetworników które już posiadam i które po prostu leżą bezużytecznie w garażu.Czy GDM i GDWK jest możliwość wykorzystać w czymkolwiek?

Skomentuj

Jak znajdziesz projekty w których były wykorzystane to tak.

Skomentuj

Tonsile spróbuj sprzedać...

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
            Tonsile spróbuj sprzedać...
            Jakie Tonsile ?

Skomentuj

Przepraszam GDM i GDWK skojarzyłem z Tonsilem... Proszę wybaczyć...

Skomentuj

Witam ponownie. U was i sugestiach postanowiłem wykorzystać przetworniki ale do budowy trójdrożnych kolumn, tylko tym razem takich z prawdziwego zdarzenia, bardziej kompaktowych i z dedykowaną zwrotnicą. Znalazłem na forum gotowy projekt ,ale mam problem z odczytaniem niektórych wartości na schemacie zwrotnicy :R2R,2u2 i 6u8 Czy mógłby mi ktoś przestawić wartości poszczególnych komponentów? Dziękuje

Skomentuj

2,2 Ohm, 2,2uF, 6,8uF.

Skomentuj

Super.dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                    X