Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze niskotonowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze niskotonowego

Witam
    Noszę się z zamiarem zrobienia 3 way na średniotonowym audiovirus mw6.5hc1-4 wysokotonowych chyba vifa xt19 i pytanie co do tego dobrać na dół z 2 które wybrałem ze względu na wygląd. A mianowicie tiw 200xs lub tiw 250xs, za 200xs przemawia mniejsza szerokość, ale skuteczność 83, natomiast 250xs to już duże pudło ale z 86-87db. Chętnie wysłucham waszej porady. Na zdjeciach macie parametry audiovirus. Mało popularny głośnik na bazie vify xg18 lub xt18. Na fotce drugiej wspomniany audiovirus przy 22awx stx oraz trzecia fotka symulacja wielkości - mniej wiecej z tiw 250xs i br z tyłu oraz z przodu. Oraz dwie jakiś tak parametrów audiovirus, tak czy siak będzie trzeba je pomierzyć. To takie info z sieci dla rzucenia okiem. Jak już dokonam wyboru to po zakupie Tiwów będę szukał kogoś do zaprojektowania zwrotnicy, tym sam nie będę się zajmował więc w razie czego proszę się zgłaszać.
    przy okazji proszę też o info czy vifa xt19 czy jednak xt25. Czytałem że xt19 ciekawsza ale już jej nie ma i bede w razie czego polował by gdzieś kupić

Last edited by daniel69; 22.11.2021, 17:58.

Zamiast jednego TIWa 250 daj dwa TIWy 200.
    Czemu akurat Vify XT?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Zamiast jednego TIWa 250 daj dwa TIWy 200.
      Czemu akurat Vify XT?
      Chciałem by były 3 głośniki :p takie klasycznie 3 drogi :) a 2 niskotonowe to już taka się spora kolumna robi :) mam na myśli nie tylko wymiary a ilość głośników. Niemniej też mi to przeszło przez myśl.

A czemu xt? Mam rozumieć że pytasz o wysokotonowy? Bo tanio a chciałem pierścieniowy w 3 drogach (scany to już drogo wyjdzie wszystko) i wizualnie również pasuje do średniaka. Średni korektorem pasuje do vify a membraną do tiwa :) wiem że kompletowanie wyglądem to bezsensu :p ale nie ukrywam że wygląd ma dla mnie znaczenie i chcę coś innego (swojego) a jak się nie spodoba to w tym samym czasie będę robił inny projekt 3 way na seasach excel w18e001 w12cy001 i dxt. Do tego projektu mam już schemat zwrotki itd. Chce zrobić dwa zestawy 3 way i wybrać ten który mi bardziej przypadnie do gustu. Od razu uprzedzę, bo zaraz ktoś napisze, zrób jeden lepszy, chodzi o to że mam już część głośników jak vife xt25 (ale rozważam zmianę na xt19 jeśli warto) a do drugiego projektu mam już w12cy001 oraz dxt, stąd takie projekty. Ale wróćmy do tematu. W załączniku audiovirus - membrana i korektor :) sami zobaczcie jak to idealnie pasuje :)

Przypomniało mi się że w szafie leżą dwa tiwy 250 ale stare bez dopisku xs :) niemniej posłużyły za sprawdzenie jak wygląda to wielkościowo i nie ma dramatu… gdyby na maksa zwęzić obudowę pod tego tiwa 250xs to może to dobrze wyglądać. Reasumując. Przyjmijmy na chwilę wersje z jednym niskim to wybrać 25 czy 20 i przyciszać średniaka i wysokiego ? Oraz czy lepiej vifa xt19 czy xt25?

Last edited by daniel69; 22.11.2021, 21:50.

Skomentuj

Vifa XT19 to jest swietny glosnik, ale do mniejszych midwooferow z wyzszym podzialem. Z tym co masz bedziesz musial zejsc z podzialem w okolice 2 kilo, a to juz nisko nawet dla XT25. Natomiast do XT25 dobrym pomyslem jest uzycie Waveguide Monacora, dzieki ktoremu mozna ja znacznie mocniej obciazyc, a do tego dostajemy lepsze zgranie czasowe, fazowe oraz promieniowanie poza osia z midwooferem. Trzeba by bylo oczywiscie zrobic do tego zwrotnice.

TIW200 to jest mul, do ktorego potrzebujesz niezlej elektrowni. Jak nie masz odpowiednio wydajnego wzmacniacza, to zapomnij o tym glosniku. Majac do wyboru Tiw 250, to dalbym go na bok waskiej kolumny, z podzialem okolo 200hz. Midwoofer z Vifa i Monacorem przy dobrze zrobionej zwrotnicy da dzwiek koherentny, ze stabilna i szeroka scena.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Vifa XT19 to jest swietny glosnik, ale do mniejszych midwooferow z wyzszym podzialem. Z tym co masz bedziesz musial zejsc z podzialem w okolice 2 kilo, a to juz nisko nawet dla XT25. Natomiast do XT25 dobrym pomyslem jest uzycie Waveguide Monacora, dzieki ktoremu mozna ja znacznie mocniej obciazyc, a do tego dostajemy lepsze zgranie czasowe, fazowe oraz promieniowanie poza osia z midwooferem. Trzeba by bylo oczywiscie zrobic do tego zwrotnice.
          No i namówiłeś mnie szczególnie że xt25 mam :) wiec również koszty maleją. Ale czy będzie trzeba tak nisko ciąć średniaka to się okaże. Waveguide już w koszyku :) to miał być taki inny projekt niż wszystko co robiłem a tubki nigdy nie dokładałem. Wiec pomysl mi sie podoba i przy 18cm średniaku będzie to nawet wyglądało.

została ostatnia sprawa. Skoro tiw 250xs (bo raczej na niego padnie) to jednak chciałem go na przedniej ścianie :( ale przemyślę tą kwestię. Ok to kto się podejmie wykonania odpłatnie zwrotnicy pod taki zestaw :) ?

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta

No i nam�wiłeś mnie szczeg�lnie że xt25 mam :) wiec r�wnież koszty maleją. Ale czy będzie trzeba tak nisko ciąć średniaka to się okaże. Waveguide już w koszyku :) to miał być taki inny projekt niż wszystko co robiłem a tubki nigdy nie dokładałem. Wiec pomysl mi sie podoba i przy 18cm średniaku będzie to nawet wyglądało.

została ostatnia sprawa. Skoro tiw 250xs (bo raczej na niego padnie) to jednak chciałem go na przedniej ścianie :( ale przemyślę tą kwestię. Ok to kto się podejmie wykonania odpłatnie zwrotnicy pod taki zestaw :) ?
            A dlaczego nie w takim razie Satori WO24? Kosztuje niewiele wiecej

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Chodzi o wygląd pasujący do średniaka. Poza tym zawsze chciałem projekt na visatonie tiw

Skomentuj

Dobra jest już komplet. Teraz trzeba zacząć pracować nad obudową i dalej szukam kogoś do zaprojektowania później zwrotki :)

Skomentuj

Zastanawiam się też nad rozmieszczeniem głośników, czy klasycznie czy może mid z tweeterem zamieniony miejscami?

Skomentuj

Jak masz WG na tweeterze to pewnie, że bym poszedł w MTW :)
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Właśnie staram się w sieci znaleźć plusy i minusy klasycznego rozwiązania i mtw ale o mtw niewiele info, nigdy nie rozważałem takiego rozmieszczenia dlatego nawet wcześniej nic nie poczytałem. Tyle że zanim wykonam obudowę (czy to nawet testową czy nie) to wolę poznać ewentualne możliwe komplikacje związane z takim rozwiązaniem. Bo jeśli chodzi o budowę komór wewnątrz dla głośników to mtw uprości mi zadanie. Kolumna nie będzie za szeroka i za głęboka wiec w przypadku klasycznego układu zrobienie komory dla średniaka spowoduje że miedzy nią a tylną ścianką zostanie wąskie przejście… tak by wykorzystać litraż obudowy znajdującej się nad komorą średniaka…dla niskiego rzecz jasna. A takie rozwiązanie średnio ma sens. Stąd pomyślałem nad przeniesieniem średniaka na górę i odcięcie dla niego po prostu kawałka obudowy :)

Skomentuj

Głównym atutem takiego montażu jest wyrównanie czasowe TW-MID
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A wady? Bo jeśli chodzi o budowę to mtw mi na rękę. Wygląd też. A wady techniczne jakieś są? Mam na myśli przy np projektowaniu zwrotnicy? Prościej ? Trudniej ? Czy na coś konkretnego mam zwrócić uwagę na przednim panelu? Mam na myśli odstępy między głośnikami czy średniaka od krawędzi bok/góra…?
                          Last edited by daniel69; 15.12.2021, 11:05.

Skomentuj

Powinienes sie zastanowic, na jakiej wysokosci bedziesz mial uszy w trakcie odsluchu. Konfiguracje z tweeterem pod sredniakiem/midwooferem zwykle stosuje sie w ukladach bez waveguide, poniewaz umozliwia to poprawe zgrania czasowego ( o ile osia odsluchu jest sredniak, a nie tweeter ). Do tego w duzych systemach wielodroznych czasami trudno jest zmiescic tweeter na odpowiedniej wysokosci, dlatego stosuje sie jego obnizenie.

Jesli zalezy Ci na jak najrówniejszym pasmie czestotliwosci, to lepiej zrobic tweeter powyzej sredniaka. Umozliwi to rowniez zastosowanie skosow dyfrakcyjnych, ktorych wyciecie w sytuacji gdy tweeter jest ponizej sredniaka jest dosc skomplikowane.

Skomentuj

Aktualnie patrząc na kanapę :) wysokość kolumny itd to czy takie czy takie usytuowanie średniaka i wysokiego bedzie ok. I w takiej i w takiej wersji będą na podobnej wysokości względem ucha… gdyż przyjmijmy że ucho będzie tak jakby pomiędzy nimi… w obu wersjach. Dlatego raczej interesują mnie inne plusy i minusy tego rozwiązania niż wysokość tweetera względem ucha. Dla mnie plusem jest tylko wygląd i prostsze wykonanie komory dla średniaka w obudowie… ale nie chcę dla łatwizny z obudową zaszkodzić innym kwestiom. Od razu dodam że obudowa nie będzie miała żadnych skosów raczej. Najprawdopodobniej będą to proste klasyczne skrzynki

patrząc na waveguide to teraz tweeter będzie głębiej w kolumnie niż średniak wiec przyjmując że w wersji mtw tweeter bedzie na wysokości ucha to wtedy ta zamiana teoretycznie ma sens ? Bo poprawić może zgranie fazowe jeśli tweeter bedzie centrum odsłuchu…? Tak ? Dobrze rozmyślam?

Generalnie jak wspomniałem. Dla mnie plus mtw to wygląd i mniejsze problemy z obudową. I jeśli mam się skłaniać w którąś stronę to przyjmując jakieś drobne korekcje w projekcie to w wersji standardowej to średniak będzie na wysokości ucha,(niska kanapa) w wersji mtw będzie to tweeter. W żadnym wypadku nie wykonalne inaczej. Waveguide na pewno zostaje w obu wersjach. A tweeter z waveguide swoje centrum ma głębiej czyli dalej od słuchacza wiec to on powinien znajdować się na wysokości ucha bo pozostałych głośników droga się wydłuży ze względu na ich przesunięcie względem ucha. Tak upraszczając. Tak ? Jeśli tak to też wersja mtw lepiej pod tym kątem wypadnie. Ale nie upieram sie tak z mtw, pytam co lepsze i czy są jakieś większe przeciwskazania… Nie ja będę projektował zwrotnicę wiec na etapie projektu obudów wolę wyeliminować te pomysły które nie mają sensu i utrudnią późniejsze prace z kolumnami.

odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie, nie interesuje mnie najrówniejsze pasmo. Przez lata się z tego wyleczyłem. Kolumna ma mieć to coś i swój jakiś charakter. Dążenie za wszelką cenę do wyrównania pasma mnie nie interesuje.
                              Last edited by daniel69; 15.12.2021, 13:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                nie interesuje mnie najrówniejsze pasmo. Przez lata się z tego wyleczyłem. Kolumna ma mieć to coś i swój jakiś charakter. Dążenie za wszelką cenę do wyrównania pasma mnie nie interesuje.
                                Aaa. ok. To wlasciwie nie potrzebujesz zadnej pomocy i mozesz zrobic kolumny tak, jak Ci sie podoba. Z pewnoscia beda mialy swoj niepotwarzalny charakter :)

Skomentuj

Nie no mam na myśli to że nie bede poprawiał charakterystyki ścięciami itd :) będą proste skrzynki. Chcę zwrotkę odpowiednią do tego i nie pogorszyć nic rozmieszczeniem głośników… sarkastycznie odpowiadasz ale nie o to mi chodziło :p nie zrozumieliśmy się do końca. Niemniej tweeter w wersji mtw bedzie mi prościej zrobić na wysokości ucha a przy waveguide bedzie tak samo daleko od ucha jak mid nad nim.

Skomentuj

Żeby nie było, nie obijam się adapter do vify już gotowy

oraz terminale do zestawu też :)

jakby się ktoś zastanawiał co do terminali to tak ma to wyglądać:

I ze śrubkami :)

Last edited by daniel69; 29.12.2021, 21:53.

Skomentuj

Adapter do WG jest tutaj https://heissmann-acoustics.de/cnc-adapterplatte/

Skomentuj

Tak wiem że jest nawet myślałem czy go nie wyciąć ale dorobiłem swój :) miałem wycinać ten ich ale stwierdziłem że dorobie ciut inny szczególnie że i tak robiłem o mniejszej średnicy z tego względu że chce zamknąć vifę od wewnątrz szczelnie w takiej oto obudowie :

Skomentuj

Czaruję...
                                        X