Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny używane/DIY/nowe - odwieczny dylemat...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny używane/DIY/nowe - odwieczny dylemat...

Witam,

Zostałem poproszony o pomoc w doborze nagłośnienia do większego salonu, pierwsze testy odbyły się na kolumnach Criterion TB160 i później na moich monitorach SB17MFC35-8 z 29SDAC, test może średnio sensowny, bo mówimy tu o kompletnie różnym kalibrze, po puszczeniu kilku klasyków i odsłuchu przez 4 osoby zdania były w miarę zbliżone, czyli w TB bas potężny, ale trochę wolny, SB miały szybszy bas, mimo że to membrana PP i na wysokich lepsza przejrzystość, TB na dłuższą metę męczące (choć nie wiem jak wypadłyby z inną elektroniką).

Praktycznie w ogóle nie siedzę w gotowym sprzęcie, pytanie czy warto iść w takie zabytki, poszukać czegoś nowego, czy może DIY (raczej będzie ciężko, bo czasu na złożenie brak)?

Zasilone to było z końcówki na IRS2092 i CD Sony ES.

Pozdrawiam.

Jakość dźwięku jest kwestią bardzo subiektywną, więc najlepiej byłoby posłuchać sprzętu przed zakupem. W DIY trzeba najpierw zrobić, żeby móc posłuchać. Dodatkowo ciężko sprzedać samoróbki. Ale z drugiej strony można zrobić świetny sprzęt za małe pieniądze - zwłaszcza mając na uwadze cenę nowych kolumn.
    Nie rozumiem tylko czemu rozważasz diy, skoro potem stwierdzasz że nie masz na to czasu.
    Używki są 'dobre bo tanie', tylko trzeba poszukać i sprawdzić przed zakupem

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
      Witam,

Zostałem poproszony o pomoc w doborze nagłośnienia do większego salonu, pierwsze testy odbyły się na kolumnach Criterion TB160 i później na moich monitorach SB17MFC35-8 z 29SDAC, test może średnio sensowny, bo mówimy tu o kompletnie różnym kalibrze, po puszczeniu kilku klasyków i odsłuchu przez 4 osoby zdania były w miarę zbliżone, czyli w TB bas potężny, ale trochę wolny, SB miały szybszy bas, mimo że to membrana PP i na wysokich lepsza przejrzystość, TB na dłuższą metę męczące (choć nie wiem jak wypadłyby z inną elektroniką).

Praktycznie w ogóle nie siedzę w gotowym sprzęcie, pytanie czy warto iść w takie zabytki, poszukać czegoś nowego, czy może DIY (raczej będzie ciężko, bo czasu na złożenie brak)?

Zasilone to było z końcówki na IRS2092 i CD Sony ES.

Pozdrawiam.
      Ani w zabytki ani w DIY. Kosztowo to DIY się opłaca na poziomie hi-endu, inaczej możesz wtopić, czas nerwy pieniądze i niezadowolenie.

Używane kilkuletnie kolumny kosztują ok 50% ceny nowych. Regularnie na ebay.de zdarzają się np. B&W CM7/8 za 600-700 EUR. Dużo Elac jest. Heco Aurora 700 i 1000 robią furorę.

Weź swoje kolumny i idź posłuchaj. w DIY chodzi o to żeby robić a nie ZROBIĆ. Jeśli myślisz że oszukałeś system to się możesz grubo zdziwić. Idź do sklepu se swoimi samoróbkami i porównaj do gotowych w budżecie który masz.

20 letnie zabytki są dla amatorów takich rzeczy, ewentualnie coś w stylu legendy typu Cremona, 802D2 itd, ale to są wyjątki a i cena gruba.

Tymbardziej że kolumny mają być nie dla Ciebie, to szukałbym albo używek w rozsądnym stanie albo nowych. Koniecznie osłuchaj wspomniane Heco Aurora. Ja kolumn szukałem kwartał, przy czym miałem 2 konkretne modele na oku, wcześniej osłuchane w salonie.

O, Dali Zensor 7 oraz Ikon MK2 można często poniżej 3k dorwać, podobnież jak Pylony a jak ktoś lubi jasne granie to Monitor Audio Silvery. Dużo tego, iść posłuchać co jest z czołowych firm, a potem szukać.

Skomentuj

Dzięki Panowie, temat tylko bardziej się skomplikował po wspomnianym na początku porównaniu, najlepiej wszystko byłoby mieć w docelowym pomieszczeniu i przełączać, ale to nie jest logistycznie takie proste.
        Poszperam czy coś z tych propozycji w miarę łatwo dostępne, zamówić z ebay.de w ciemno to taka średnia opcja bym powiedział, no chyba że model który się już wcześniej słuchało.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta

Ani w zabytki ani w DIY. Kosztowo to DIY się opłaca na poziomie hi-endu, inaczej możesz wtopić, czas nerwy pieniądze i niezadowolenie.

Używane kilkuletnie kolumny kosztują ok 50% ceny nowych. Regularnie na ebay.de zdarzają się np. B&W CM7/8 za 600-700 EUR. Dużo Elac jest. Heco Aurora 700 i 1000 robią furorę.

Weź swoje kolumny i idź posłuchaj. w DIY chodzi o to żeby robić a nie ZROBIĆ. Jeśli myślisz że oszukałeś system to się możesz grubo zdziwić. Idź do sklepu se swoimi samoróbkami i porównaj do gotowych w budżecie który masz.

20 letnie zabytki są dla amatorów takich rzeczy, ewentualnie coś w stylu legendy typu Cremona, 802D2 itd, ale to są wyjątki a i cena gruba.

Tymbardziej że kolumny mają być nie dla Ciebie, to szukałbym albo używek w rozsądnym stanie albo nowych. Koniecznie osłuchaj wspomniane Heco Aurora. Ja kolumn szukałem kwartał, przy czym miałem 2 konkretne modele na oku, wcześniej osłuchane w salonie.

O, Dali Zensor 7 oraz Ikon MK2 można często poniżej 3k dorwać, podobnież jak Pylony a jak ktoś lubi jasne granie to Monitor Audio Silvery. Dużo tego, iść posłuchać co jest z czołowych firm, a potem szukać.
          Czy ja wiem... W ostatnich kilku latach, dzieki nowym technikom pomiarowym i oprogramowaniu, powstaje coraz wiecej projektow diy, ktore sa lepiej opracowane niz wiele firmowych kolumn. Wklad pracy w tanie kolumny jest co prawda spory, ale nadal w kolumnach Diy maja znacie lepszy stosunek jakosci przetwornikow do wlozonej kasy.

Jesli komus zalezy wylacznie na dobrym dzwieku, a kwestie estetyki sa na drugim miejscu, to uwazam, ze Diy zarowno tanie jak i ultra drogie jest warte uwagi.

Trzeba sobie tylko odpowiedziec na pytanie, czy chcemy poswiecic swoj czas na zbudowanie, zamiast poswiecic go na cos innego.

Wyjatek stanowia dla mnie konstrukcje aktywnz branzy pro/studyjnej, ktore daja wymierne korzysci i faktycznie sa gotowe i swietne kolumny w niezlej cenie, ktorych zbudowanie jest juz nieoplacalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

powstaje coraz wiecej projektow diy, ktore sa lepiej opracowane niz wiele firmowych kolumn.
            Nieraz okazuje się, że te firmowe są na tych samych przetwornikach, które da się kupić za ułamek ich ceny, oczywiście nie pomijam tu kosztów zwrotnicy i skrzynek, ale z reguły i tak się to kalkuluje. (Co jak dla mnie jest ogromnym plusem w porównaniu do głośników OEM, których uszkodzenie może sprawić, że sprzęt staje się bezużyteczny, bo nie da się ich kupić osobno).
            Gdyby akurat wpadł w oko jakiś udostępniony projekt na fajnych przetwornikach, to odpada dość sporo czasu związanego z pomiarami.

Skomentuj

Po roku czasu wypadałoby podsumować temat.
              TB160 okazały się być ok. grały na początku z IRS2092, teraz z Sansui 7070, choć moim zdaniem ten drugi trochę za dużo od siebie wprowadza.
              Myślę czy nie zaproponować jeszcze Pioneera A676, bo kiedyś miałem okazję podpiąć takiego pod moje kolumny i zdawał się grać dosyć czysto.
              Last edited by ampli; 06.12.2022, 17:50.

Skomentuj

Czaruję...
              X