Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa pułapki basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa pułapki basowej

Cześć !
    Mam zamiar zbudować w/w pułapkę z wełny Rockwool Rockslab Acoustic oraz OSB i tu się pojawia pytanie.
    - front to wełna przed którą jest tylko materiał obiciowy
    - boki -> boki z OSB obite materiałem, tylko czy boki powinny być pełne, czy zbudowane z listewek około 20 cm pomiędzy którymi pozostaje wełna zasłonięta materiałem.

W Internecie widziałem 2 rodzaje boki były pełną płytą lub góra to trójkąt, podstawa to trójkąt a pozostałe 2 boki to paski około 10 cm szerokości.

Pułapka w kształcie graniastosłupa trójkątnego.

Materiał jakiś specjalne przepuszczalny powietrze, czy zwykły obiciowy ?

Jak powinno to wyglądać prawidłowo ?

Teoretycznie lepiej jak nie będzie zabudowanych boków - idealnie jak panel jest odsunięty kilka cm od ściany, a jak jest za wełną płyta, to wtedy to odsunięcie nic nie da. Ale jak to i tak będzie stać w rogu i stykać się za ścianą, to w sumie bez wielkiego znaczenia.
    Rozwaz jeszcze kwestię wełny, bo powinna miec wysoką gęstość a niekoniecznie'acoustic' w nazwie - z tego co kojarzę to ta miala dość niską gęstość.
    Polecam kanal ProperSound na YouTube, bylo kilka filmów o panelach.
    W kwestii obicia - powinno przepuszczać powietrze, ale większość materiałów obiciowych sie sprawdzi

Skomentuj

Od ściany odsunięte będą o około 2 centymetry.
      Powyższa wełna dlatego że mi taka została.
      Zatem jeśli wełna miałaby być gęsta czyli "twarda"?
      "Wyróżnia się trzy typy wełny:
      Miękka – o gęstości od 60 kg/m3 do 80 kg/m.
      Półtwarda – o gęstości od 80 do 120 kg/m.
      Twarda – o gęstości od 150 do 180 kg/"

Skomentuj

Raczej półtwarda, wszystko ok. 100kg/m3 jest jak najbardziej w porządku. Miększa będzie po prostu mniej efektywna ale i tak będzie działać

Skomentuj

Czaruję...
        X