Mam wątpliwości natury teoretycznej co do projektowanej przez mnie zwrotnicy. W oparciu o pomiary głośników w obudowie ( SB 29RDNC i SB17MFC35-8 - ch.częstotliwościowo- amplitudowa i krzywa impedancji) zaprojektowałem dwie zwrotnice - jedna drugiego rzędu, druga trzeciego rzędu (screen w załączniku). O ile „trzeci rząd” zwrotnicy wydaje mi się nie budzić żadnych niepokojów to ze zwrotnicą „drugiego rzędu” mam pewien problem. Głośnik nisko-średniotonowy ma pewien niepokojący dla mnie udział w przetwarzaniu pasma w okolicach 3-5kHz. Częstotliwość podziału ustalona bardzo nisko na 1850Hz, ale spora wartość szeregowo podłączonego rezystora powinna dostatecznie chronić tweeter przed przeciążeniem. Co prawda głośnik nisko-średniotonowy ma polipropylenową membranę (dość miękka; zniekształcenia harmoniczne dla wyższych częstotliwości są na relatywnie niskim poziomie), a promieniowanie głośnika w rejonie rezonansu membrany jest w krytycznym rejonie o 11dB niższe niż tweetera, nie mniej jednak zastanawiam się czy mieści się to w ramach akceptowalnej poprawności? Jestem otwarty na krytykę, za którą będę wdzięczny!

Skomentuj