Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica 2- way do SB 29RDNC i SB17MFC35-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica 2- way do SB 29RDNC i SB17MFC35-8

Mam wątpliwości natury teoretycznej co do projektowanej przez mnie zwrotnicy. W oparciu o pomiary głośników w obudowie ( SB 29RDNC i SB17MFC35-8 - ch.częstotliwościowo- amplitudowa i krzywa impedancji) zaprojektowałem dwie zwrotnice - jedna drugiego rzędu, druga trzeciego rzędu (screen w załączniku). O ile „trzeci rząd” zwrotnicy wydaje mi się nie budzić żadnych niepokojów to ze zwrotnicą „drugiego rzędu” mam pewien problem. Głośnik nisko-średniotonowy ma pewien niepokojący dla mnie udział w przetwarzaniu pasma w okolicach 3-5kHz. Częstotliwość podziału ustalona bardzo nisko na 1850Hz, ale spora wartość szeregowo podłączonego rezystora powinna dostatecznie chronić tweeter przed przeciążeniem. Co prawda głośnik nisko-średniotonowy ma polipropylenową membranę (dość miękka; zniekształcenia harmoniczne dla wyższych częstotliwości są na relatywnie niskim poziomie), a promieniowanie głośnika w rejonie rezonansu membrany jest w krytycznym rejonie o 11dB niższe niż tweetera, nie mniej jednak zastanawiam się czy mieści się to w ramach akceptowalnej poprawności? Jestem otwarty na krytykę, za którą będę wdzięczny!

Nie jestem ekspertem, ciekawy temat. Ma kolumny 3way, gdzie środkowe pasmo nigdy nie pokrywa się z ch-ską głośnika średniotonowego, cały czas gra także albo woofer albo tweeter. W ogóle nie pomyślałem, ze to może być niewłaściwe. To chyba natura rzędu filtra, im mniejszy tym szersze pasmo wspólne.

Skomentuj

Możesz spróbować zastosować pułapkę rezonansową dla SB17 i powinieneś wygasić te niepokojące garby na 3-5kHz choć z przebiegu charakterystyki wynika, że one się nigdzie nie wybijają.

Na Twoim miejscu dla tweetera spróbowałbym jeszcze dodać przed głośnikiem szeregowo cewkę o małej wartości tak aby ta najwyższa oktawa nie szła tak w górę.

Włącz jeszcze krzywe przebiegu faz, żeby zobaczyć czy się w miarę ładnie pokrywają.

Skomentuj

A probowałes schematic z kitu Ara ? Ja testuje juz różne warianty zwrotnic od miesiaca pracując nad revelatorem I berylowym Sb I ten schematic z Ara daje rade tylko zmodyfikowałem troche pułapke na fs głośnika bo ja mam wersje mini z fs 900. No I filtr dla revelatora mam inny.

b

Skomentuj

Czaruję...
        X