Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do monitorów i inne pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do monitorów i inne pytania

Dobry wieczór wszystkim, nie było mnie tu dawno, tak dawno że zapomniałem loginu i hasła, dlatego zarejestrowałem nowe konto.
    Cóż - wracam do nie zakończonych projektów. Po 15 latach. Tak, po 15 latach. W tym czasie zdążyłem wypaść z obiegu i nowinek, nie mam i nie miałem też czasu nadrabiać zaległości, dlatego proszę Was o wyrozumiałość. Do brzegu.
    ​​​​​​Zbudowałem subwoofer na SLS12 od Peerlessa, jestem na etapie kończenia wzmacniacza do tego starego potwora , w tej materii nie mam pytań, obudowa 90l zamknięta, jak dla mnie jest ok. Nie modyfikuje i tak zostaje.
    "Problemem" jest dobór monitorów i wzmacniacza. Gdy zaczynałem budowę, zakochałem się w Vifa XT25TG i przy niej chciałbym zostać, bo mi odpowiada. Do tego chciałem Peerlessa HDS180. Tu rodzi się pytanie. Czy średnica midwoofera nie będzie zbyt duża, biorąc pod uwagę subwoofer który już mam? Czy nie zwracać uwagi na ten detal i robić monitory na HDS180+XT25TG?
    ​​​​​​Teraz zagadka. Wspominałem, że wypadłem z obiegu. No to próbuje wrócić. Wzmacniacz do subwoofera to kit AVT5187 na tranzystorach IRFN9240/920 czyli jakieś 150W. Taki buduje i taki zostaje. Pytanie brzmi: czym zasilić monitory? Chętnie pójdę w kierunku KITów - bo je lubię, ale rozważę pracę oparta na schemacie i projektowaniu PCB. Chciałbym żeby to ze sobą dobrze współpracowało. Mój Tata w międzyczasie zainteresował się wzmacniaczami lampowymi, ma kilka oscyloskopów, generatorów i nawijarkę do transformatorów, generalnie Dexter's Lab. Dlatego w grę może wchodzić coś na lampach. Mogę na Was liczyć? Pomozcie wybrać mi coś do zasilania monitorów. Pozdrawiam!

Dla mnie 15cm niskosrednie prawie zawsze lepiej się zgrywają z tweeterami, że względu na lepsze charakterystyki kierunkowe. Z tego co pamiętam XT25 to głośnik pierścieniowy i powinno się go ciąć dobrze powyżej 2kHz by trzymać zniekształcenia pod kontrolą, więc 15cm byłby bardziej odpowiedni niż 17-18cm. Ale jeśli masz już te HDSy to może warto śrubować, jako że w miarę łatwo się zwrotkują te głośniki, coś około 2,5Hz na początek. Poza tym jest dużo pomiarów tych głośników, John Krutke, Hi-fi Compass.
    Może spójrz czy może są już jakieś projekty z tymi głośnikami.

http://www.zaphaudio.com/
    http://www.zaphaudio.com/6.5test/compare.html

Skomentuj

ESA Triton 1 to chyba najlepszy przykład świetnej kolumny na hds180 i XT25TG

Skomentuj

Jak chcesz wzmaka to mogę Ci sprzedać pcb i komplet elementów do końcówki do BG1 2020.

A co do monitorów... Nie myślałeś, żeby pójść ciut dalej i zrobić sobie pełnoprawne 2.1, z monitorami grającymi środek/góra i subem na bas?

Skomentuj

Napisz proszę dlaczego pełnoprawne będą lepsze :)

Skomentuj

Bo w monitory wrzucasz coś fajniejszego średniotonowego? Tyle że bez suba będzie zdrowo basu brakować...

Skomentuj

Czaruję...
            X