Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[SUB] tani sub, jak zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[SUB] tani sub, jak zrobić?

Cześć, nie jestem jakiś biegły w tych tematach. A niektóre stare posty z forum się nie wczytują albo są bez zdjęć.
    ​​​​​​Mam problem z basem u mnie w domu (wzmacniacz 5.1 Pioneer vsx 519 i głośniki jakieś niemieckie podłogowe uher).
    Chciałbym zrobić tani nie za duży i jakoś grający subwoofer aktywny, mam następujące pytania:

1. Jaki głośnik? Budżet tak do 150zl, tylko co stx? Sony? Blow czy inne marki nie wiem też gdzie za bardzo kupić
    kupić, dodam że maksymalny rozmiar głośnika najlepiej gdyby był 8" 20 cm
    2. Jaki wzmacniacz do tego suba? Jak patrzałem na internecie to widziałem takie panele które są po 50 zł średnio im ufam a są takie na które mnie nie stać. Czy może jakiś wzmacniacz klasy d? Tylko czym go zasilić?

3. Czy trzeba dawać zwrotnice czy jest ona wbudowana w wzmacniacz?
    ​​​​​

Myślę, że za taką kwotę to szkoda czasu i samych pieniędzy. W najniższym budżecie wcale się DIY nie opłaca.

Skomentuj

Nie zrobisz nic sensownego w tych pieniądzach.
      Używkę ciężko znaleźć.
      Jak chcesz się pobawić to możesz poszukać np. Logitech Z-2300. Można trafić samego suba za 200-300zł. Dość sensownie to gra i dość łatwo go uruchomić bez peryferiów.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. A czy robienie kolumn DIY na stx nie na tych najlepszych głośnikach się opłaca? Bo chciałem zawsze zrobić swoje kolumny

Skomentuj

Dokładnie te modele https://stx.pl/w-18-200-8-mcx.html
          https://stx.pl/t-10-200-8-pc.html
          Last edited by Hoopoe; 10.11.2022, 21:14.

Skomentuj

Popatrz sobie na dział projekty-kolumny, jest tam trochę projektów na stx. Nie miałem styczności z najtańszymi, ale stx raczej pozytywnie mnie zaskakiwał jakością dźwięku - jak na swoją cenę

Skomentuj

Za 150 zl nic nie zrobisz. Szybciej kupisz uzywany sub. Musisz dozbierac wiecej kasy.

Ps. Twoj temat jest w zlym dziale. Tutaj publikujemy gotowe konstrukcje, a nie pomysly na nie.

Skomentuj

Sorki właśnie nie mogłem się odnaleźć na forum. To prosił bym o zamknięcie tematu albo przeniesienie. Przepraszam

Skomentuj

Jak chcesz zrobić kolumny to 18MCX i PCX lub ALX będą na początek bardzo dobre. Są na forum gotowe projekty.
                  Ewentualnie większe kolumny na 2x18MCX też są. Może wtedy nie bedziesz suba potrzebował.
                  Oczywiście nie w takim budżecie jak zakładałeś na suba
                  Last edited by Adzik94; 11.11.2022, 12:27.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...l-s#post641910

Skomentuj

Czaruję...
                    X