Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pochylona ścianka przednia a korekta zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pochylona ścianka przednia a korekta zwrotnicy

Interesuje mnie taka rzecz: załóżmy, że mam dobrane głośniki, wyliczoną do nich obudowę i wyliczoną do tego zestawu zwrotnicę. Załóżmy że gra poprawnie, ale postanawiam przerobić przednią ściankę na pochyloną - przy zachowaniu dokładnie tej samej objętości.
    Audio(voodoo)file zaraz powiedzą, że trzeba przerobić zwrotnicę :) Interesuje mnie, czym będzie się różniła nowa zwrotnica od starej?

Korekcja fazowo, czasowa bo bedzie roznica.
    Jesli jednak zrobilbys nie pochylona a stopniowana zeby patrzac z boku cewki napedowe glosnikow byly w jednej linii, moze nie bedzie konieczne przerabianie zwrotki a zyskach na wyrownaniu czasow.
    Pochylona wymaga uwzglednienia przesuniecia punktu ogniskowania w wielkim uproszczeniu mowiac, jednak niewielu ludzi slyszy roznice gdyz rzadko slychaja tak naprawde siedzac idealnie w bazie na odpowiedniej wysokosci.

Skomentuj

Marek moja następna konstrukcja po maturce to 2,5 Way i właśnei w projekcie mam pochylona ściankę wiec proponujesz uwzgledniać to w zwrotnicy czy nie?

Skomentuj

Ja bym nie korygował w tym przypadku zwrotnicy bo niby jak i po co? Wiekszę różnice czasowo-fazowe będą gdy zmieniasz na froncie odległość głośnika wysokotonowego do niskośredniotonowego. Przy pochyleniu samej kolumny nic takiego zasadniczo nie ulega zmianie, biorąc pod uwagę odłegłość centrum akustycznego kolumny od słuchacza. Zresztą, to przesunięcie tzreba by też uwzględniać za kazdym razem w projekcie zwrotnicy do zestawu z nie pochyloną sciąnka, więc..?

Skomentuj

Molibden, TRYGONOMETRIA sie kłania. Policz sobie o ile ci sie cofnie głosnik wysokotonowy przy standardowym pochyleniu ok 8 stopni a następnie jaka będzie to różnica fazowa przy zakładanej częstoliwosci podziału np 3,5kHz . Zrozumiesz z jakimi róznicami fazowymi mamy do czynienia. Powiem tyle, że są one duże a jak bardzo to juz możesz sobie obliczyć .

Audio(voodoo)file zaraz powiedzą, że trzeba przerobić zwrotnicę :)
          Nie voodoo tylko jak ktoś poważnie podchodzi do robienia kolumn to uwzględnia takie rzeczy bo to jest ważne.

Najczęstszą zmiana jaka nalezy wprowadzić w zwrotnicy to nachylenia filtrów . Zwykle przy prostej sciance filtry są róznych rzędów np 2/3 rzad . Po pochyleniu trzeba przerobić zwrotnice na 2/2 rzad bo fazy akustyczne sie wyrównują.

Skomentuj

Czaruję...
          X