Witam, jestem nowym członkiem forum, oraz początkującym entuznastą sprzętu Hi-Fi oraz audiofilstwa 
Chciałbym złożyć swój zestawik Hi-Fi
Interesują mnie kolumienki (2-drożne) ok 40-60W (jak na moj pokoik w zupełności wystarczy) i do tego stosowny wzmacniacz stereo (tylko z regulacja dzwięku) źródłem dzwięku będzie komputer (na pokładzie Creative X-Fi) :) chciałbym przeznaczyć na zestawik ok 300zł
I teraz pojawia się moja wielka prośba do wtajemniczonych:
1) Jaka obudowa do kolumn? - (może są gdzieś dokładne schematy stolarskie)
2) Głośniki (wys. i nisko tonowy o bdb parametrach i dynamice)
3) Zwrotnice (najlepiej już gotowe ale i schematem nie pogardze
)
4) Wzmacniacza (na jakim mikroukładzie i jak to poskładać?)
Sam jak do tej pory uzywam zestawiku Radiotechniki S30-B i amfituner Philips F5110 okablowanie mam też bardzo niskiej jakości (20-30 letnie kabelki nie ekranowane)
Jedna kolumienka ma lekko padnięty głośnik niskotonowy a wzmacniacz lekko uszkodzone potencjomerty, regulacje bass/sopran nie mówiąc o zaśniedzialych wejściach i nadpalonych wyjściach na 4 kolumny (2xstereo).
Kupiony za piwko od "wsiowego elektronika" był reanimowany gra lepiej od każdego zestawu komputerowych głośniczków 2.1 / 5.1 do 200zł ale nadal dobrej jakości nie jest.
Postanowiłem spróbować swoich sił :) Od czegoś trzeba zacząć
Pozrawiam!

Chciałbym złożyć swój zestawik Hi-Fi
Interesują mnie kolumienki (2-drożne) ok 40-60W (jak na moj pokoik w zupełności wystarczy) i do tego stosowny wzmacniacz stereo (tylko z regulacja dzwięku) źródłem dzwięku będzie komputer (na pokładzie Creative X-Fi) :) chciałbym przeznaczyć na zestawik ok 300zł
I teraz pojawia się moja wielka prośba do wtajemniczonych:
1) Jaka obudowa do kolumn? - (może są gdzieś dokładne schematy stolarskie)
2) Głośniki (wys. i nisko tonowy o bdb parametrach i dynamice)
3) Zwrotnice (najlepiej już gotowe ale i schematem nie pogardze

4) Wzmacniacza (na jakim mikroukładzie i jak to poskładać?)
Sam jak do tej pory uzywam zestawiku Radiotechniki S30-B i amfituner Philips F5110 okablowanie mam też bardzo niskiej jakości (20-30 letnie kabelki nie ekranowane)
Jedna kolumienka ma lekko padnięty głośnik niskotonowy a wzmacniacz lekko uszkodzone potencjomerty, regulacje bass/sopran nie mówiąc o zaśniedzialych wejściach i nadpalonych wyjściach na 4 kolumny (2xstereo).
Kupiony za piwko od "wsiowego elektronika" był reanimowany gra lepiej od każdego zestawu komputerowych głośniczków 2.1 / 5.1 do 200zł ale nadal dobrej jakości nie jest.
Postanowiłem spróbować swoich sił :) Od czegoś trzeba zacząć

Pozrawiam!