Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienki Hi-Fi + wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumienki Hi-Fi + wzmacniacz

Witam, jestem nowym członkiem forum, oraz początkującym entuznastą sprzętu Hi-Fi oraz audiofilstwa

Chciałbym złożyć swój zestawik Hi-Fi
    Interesują mnie kolumienki (2-drożne) ok 40-60W (jak na moj pokoik w zupełności wystarczy) i do tego stosowny wzmacniacz stereo (tylko z regulacja dzwięku) źródłem dzwięku będzie komputer (na pokładzie Creative X-Fi) :) chciałbym przeznaczyć na zestawik ok 300zł

I teraz pojawia się moja wielka prośba do wtajemniczonych:
    1) Jaka obudowa do kolumn? - (może są gdzieś dokładne schematy stolarskie)
    2) Głośniki (wys. i nisko tonowy o bdb parametrach i dynamice)
    3) Zwrotnice (najlepiej już gotowe ale i schematem nie pogardze )
    4) Wzmacniacz (na jakim mikroukładzie i jak to poskładać?)
    5) Okablowanie (oraz wszelkie potrzebne wtyczki)

Sam jak do tej pory uzywam zestawiku Radiotechniki S30-B i amfituner Philips F5110 okablowanie mam też bardzo niskiej jakości (20-30 letnie kabelki nie ekranowane)
    Jedna kolumienka ma lekko padnięty głośnik niskotonowy a wzmacniacz lekko uszkodzone potencjomerty, regulacje bass/sopran nie mówiąc o zaśniedzialych wejściach i nadpalonych wyjściach na 4 kolumny (2xstereo).
    Kupiony za piwko od "wsiowego elektronika" był reanimowany gra lepiej od każdego zestawu komputerowych głośniczków 2.1 / 5.1 do 200zł ale nadal dobrej jakości nie jest.

Postanowiłem spróbować swoich sił :) Od czegoś trzeba zacząć

Pozrawiam!

Audiofil co chce wydac 300zł lol
    Zobacz dzial z konstrukcjami...

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
      Audiofil co chce wydac 300zł lol
      To na początek... przecież nie zabiore się odrazu za jekieś 3-drożne kolosy po 300W sztuka za jakieś masakryczne pieniądze. Narazie sie bawie słuchaweczkami Philips SBC HP 890 podpiętymi do compa.

Skomentuj

MłodyKombinator, za 300zł ciężko jest same kolumny złożyć...

Skomentuj

a do tego wzmaczniacz....
          Panie to sie tak nie da :]

Skomentuj

dobry sestaw kolumienek klasy hi-fi to minimum jakies 600zl za kolumienki no i licz z jakies 400zl za wzxmacniacz, kolumienki jakies male podstawkowe z vifkami na pokladzie

Skomentuj

Widać troche sie przeliczyłem z moimi oczekiwaniami finansowymi
              Zrezygnuje jednak ze wzmacniacza posłuzy mi sprzet wujka RADMOR 5102 (w stanie idealnym).
              A na kolumienki przeznacze 500zł - tylko nadal szukam szukam i nie moge znaleść odpowiedniego... :(

Może doradzicie jakiej marki i modelu głośniczki i jak zaprojektować zwrotnice?

Pozdrawiam.

Skomentuj

Poszukaj w konstrukcjach kolumienek Questera,warto powielić.

Skomentuj

Dzięki umberto - bardzo ładny projekcik zrobił Quester, z pewnością się nim zainteresuje.

Skomentuj

kolumny za 500zł i radmor ?

Skomentuj

takero, bez przesady,od czegoś trzeba zacząć a nie każdy ma na wszystko od razu.

Skomentuj

Wiem że takero się produkuje i najchętniej wcisnął by mi swój wzmacniaczyk na TDA (który niewątpliwie jest solidny) ;>

Niestety narazie zajmuje się przedewszystkim nauką jak zacznę normalnie zarabiać za jakieś... 5 lat to sprawie sobie cos konkretnego ]:-> mam duuuużo czasu na namyślenie sie co to będzie

A narazie pozostają mi zestawiki cena/jakość ehh... no chciało by się mieć wszystko od razu, ale najpierw jak zdobęde fundusze zabiore sie za nauke robienia kolumienek oczywiście nie bez pomocy
                        To tak jak odpicowanie pierwszej bryki w garażu razem z ojcem, jak się już zkończy to radość z maszyny będzie niewspółmiernie większa od wysiłku w nią wlożonego.

Pozdrawiam.

Skomentuj

MłodyKombinator, do kolumien za 500zl tda też słaby...
                          conajmniej lm, a najlepiej trany - cena ta sama ,jakość nieporównywalna...

Skomentuj

to ja tu też się dołącze.
                            Jakie trany najlepiej nadaja się do stereo(dobrze przenoszą każde częstotliwości, i maja ładne brzmienie)? bipolarne, mosfety jakieś inne?

Skomentuj

ja również przyłaczam się do tego pytania.

Skomentuj

Czaruję...
                              X