Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do tv

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do tv

Cześć :)

Dawno mnie tu nie było i z tego powodu nie jestem na bieżąco w temacie audio.

Chciałbym Was prosić o radę w temacie zestawu audio do tv/pc.

Sytuacja wygląda następująco.
    Jakiś czas temu kupiłem tv lcd, który pracuje jako monitor do pc.
    Głośniki w tv są jakie są. Chciałem podłączyć stare audio jakie miałem do pc, kolumny z wieży philips (jakieś głośniki 12cm) i wzmacniacz sony 343L.
    Niby basu jest więcej, ale okazało się, że w tv jest zdecydowanie lepsza góra.

Dane techniczne
    pomieszczenie 25m2, salon z aneksem, przestrzeń kanapa-> tv powiedzmy 4x3m
    odległość kolumn od odbiorcy ok. 4m
    źródło sygnału to pc. Słucham muzyki z yt, do tego gry oraz czasem jakieś filmy z cda.

Czy lepszym wyborem będą pasywne kolumny + wzmacniacz czy kolumny aktywne?

Co prawda miałem kiedyś ambicje coś zbudować i nawet mam forumowe zestawy z uni-ampem, ale już leżą 12lat w szafie :/

Kolega właśnie sprzedaje FGX+ALX za pińćset. Do ALXsów da się kupić kopułki od STX i wymienić bez problemów.. Aktywki jakoś nie chcą być tanie.

Skomentuj

Aktywne oczywiście są droższe, ale do pasywnych potrzebuję jakiś wzmacniacz, więc jako całość wyjdzie podobnie.

Skomentuj

Chyba nie. Mam na myśli prawdziwe aktywne, tzn ze zwrotnicą aktywną typu Genelec czy coś, a te nie są tanie. Jeśli masz na myśli po prostu kolumny z wbudowanym wzmacniaczem to nie pomogę, nie znam się. Generalnie wszystko się zrobiło koszmarnie drogie, tylko diy dalej się nie sprzedaje powyżej kosztu samych głośników :( A gdzie zwrotnica, że o obudowie, fornirze, lakierze nie wspomnę.. Zamiast zrobić coś fajnego dla funu i sprzedać żeby mieć na następną zabawę, to się człowiek głowi co z kolejnymi kolumnami zrobi i skąd zarobić na następny pomysł. :( Ech, ulało mi się....

Skomentuj

Kup sobie Onkyo TX-NR8050 i jakieś monitorki .
          Amplituner ma wejcia cyfrowe , USB , radio internetowe i DLNA.
          Oferuje on dobrej jakości dźwięk.
          Mocy jakoś dużo nie ma bo z 80 W/4ohm ale do monitorków wystarczy w zupelności i można kupić w dobrej cenie.
          Last edited by toopcool; 29.11.2022, 16:13.

Skomentuj

Dzięki, sprawdzę.
            dużo mocy nie potrzebuje. Ten obecny wzmacniacz miał 2x20W i było ok

Skomentuj

Czy ktoś mi udzieli informacji,czy na podzespołach z suba tanooya arena zbuduje nowego suba ,chciałbym nowa obudowę zrobić i nowy głośnik. Czy wystarczy wybrać dobry głośnik,po liczyć obudowę i podłączyć do wzmacniacza z tego starego suba.czy ktoś mógłby polecić dobry głośnik do tego wzmacniacza,dziękuję pisałem w innym dziale ale jak nie ten to proszę o przeniesienie ,fzieki

Skomentuj

Czaruję...
              X