Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 drogi impedancja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2,5 drogi impedancja

Witajcie.Mam zgryz z pewnym projektem.Normalnie 2,5drozne zestawy robilem 4Ohmowe lub no moze 6 jak sie udawalo.Powiedzcie jednak jak najlepiej zrobic 8Ohmowy?Czy ktos sie bawil takimi potworami?Do tej pory nie musialem sie martwic impedancja 4Ohm.
    Podejrzalem jeden projekt gdzie sub chodzil 6dB/okt wiec w fazie (inne 12dB byly juz w przeciw) ale nie to najwazniejsze.W podgladanym projekcie impedancja minimalna zestawu byla 6,4Ohma wiec calosc podpadala pod 8mio omowki.Klient ma wzmak ktory nie zniesie minimalnego 4,2 jak mi wychodzi.Jak zatem najlepiuej zlozyc:nisko srednio zamknieta tak zeby -6dB bylo przy 90Hz i sub zaczynajacy od tej czest (oczywiscie wszystko pasywne). Wybralem zamknieta nisko srednio dlatego ze inny jest przebieg impedancji ale piki zgodzily mi sie z drugim suba i w najnizszym punkcie i tak jest mala impedancja mimo to ze cewka suba wnosi swoje.... Ma ktos sugestie? Nie podaje tu przykladowych przetwornikow bo chodzi o same teoretyczne metody rozwiazania skladania impedancji w zestawach tego typu.

2,5 drogi - basówka, mid-bas i kopółka, tak?? Bo kiedyś wydawało mi się, że to są dwa identyczne mid-basy. A jeżeli idzie o tą impedacnje to nie bardzo rozumiem o co chodzi. Jeżeli ma się konkretne przetworniki to co można zrobić by zmienić impedancje na taką jaką potrzebujemy!?

Skomentuj

Moga byc identyczne tylko roznie odcinane i roznie strojone lub w roznych komorach.Zatem przebieg impedancji wypadkowej w poblizu rezonansow moze byc troche ksztaltowany.Nie mam programu ktory ladnie by zasymulowal cala zwrotke albo zlozyl wykresy do wypadkowego.

Skomentuj

na 100% da sie to zrobić w SW. zrobi także symulacje impedancji jak i charakterystyki... niestety potrzebny będzie jig - myśle że preamp mikrofonowy i sam mikrofon juz posiadasz ??

Skomentuj

Problem nie jest prosty i musiałbyś pujść na kompromisy ,nie wiem czy do zaakceptowania.
          Pomysł z obudowami zamkniętą i br jest doby , minimum impedancji powinno być wysokie. Problem zacznie sie przy częstotliwości ok 200-300Hz , gdzie są typowe dołki impedancji , btw najniższe , a w tym przypadku byłby wyjątkowo niski. Możnaby rozwiązać ten problem odfiltrowujac jedna skecje basową , filtr dałby wzrost impedancji. Tylko czy tak niski podział byłby wskazany ? Ogólnie niebardzo , chociaż podział wynika indywidualnie z danej konstrukcji ale zwykle ustala się go wyzej.

Skomentuj

Mierzylem okazyjnie takie cuda (jeszcze innymi metodami) i mialem andzieje ze ktos zna knif.... Normalnie podzial ustala sie przy 200Hz i wchodzi wtedy impednacja filtru tylko ze w moim konkretnym przypadku jesli zmniejsze obudowe zamknieta na tyle zeby uzyskac rezonsns wyzej to bedzie on spory i wplynie to na ch-ke. No mozna by jeszcze zmienic glosniki na mniejszej srednicy ale nei wiem czy sie zgodzi zleceniodawca...

Skomentuj

8 omów i 2,5 way maja :
              bw dm 603 s3
              jm lab chorus716s
              kef q5
              podejrzyj moze cos pomoze

Skomentuj

tak samo prawda jak to, że sufit przyciąga ciepłe powietrze :P
                8 omów to one mają znamionowo, tzn. tak się przyjmuje, a faktycznie np. B&W mają minimum ok. 4 omów.

Skomentuj

nie wiem nie mierzyłem
                  na stronie podali ze ma 8;

Skomentuj

Swietne pomysly tylko rzadko sie zdarza ze ktos pozwoli sie do fabrycznych kolumn dostac.
                    Mam katalogi konstrukcyjne roznych firm (choc juz dosc leciwe) i tam sa nawet 3,5 drogi o znamionowej 4Ohm a minimalnej 2Ohmy.Tak wiec normalne jest ze znamionowo 8Ohm moga miec minimum na 4ch. Sek w tym zeby bylo minimalnie wyzej..... Nie robi sie juz wiele glosnikow 15 czy 12Ohm z ktorych mozna by cos takiego zrobic a dodatkowo odfiltrowanie jednego np 15Ohmowego nisko nastrecza klopotow.

Skomentuj

a dajmy na to mamy identyczne głosniki srednio- nisko czy roznica dzwieku pomiedzy 2 way a 2.5 way jest duza?

[ Dodano: 2004-09-30, 15:39 ]
                      mam gdzies foto zwrotki jm lab chorus 816s ,25way 8 ohm,
                      jm lab w tym modelu montyje zwrotke za szybka

Skomentuj

Czaruję...
                      X