Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki budżetowy woofer 10" do 3 drożnej kolumny z podziałem ok. 700Hz?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki budżetowy woofer 10" do 3 drożnej kolumny z podziałem ok. 700Hz?

Szukam woofera 10" do konstrukcji trójdrożnej z kopułką średniotonową. Taki średniak wymusza dobrego przetwarzania przez woofer pasma do ok. 700-800Hz (częstotliwość podziału). Kopułka to Scan Speak Discovery D7608-920010 lub Dayton Audio RS52AN-8 (nic więcej z budżetowych kopułek średniotonowyh w zasadzie nie ma). Dayton jest tańszy i trochę gorszy od SS. Z D7608 można trochę niżej zejść z podziałem. Woofer ma schodzić dość nisko, ale najważniejsze żeby grał szybkim basem z uderzeniem. Dźwięk najlepiej szybki, energiczny ze sporą dynamiką. Najchętniej widziałbym 12" ale to wymusza jeszcze niższy podział (widziałem kilka takich konstrukcji, jedna z podziałem 650Hz dla kopułki SB Acoustics 2,5" ale woofer ponad 700 Euro). Budżet na woofer do ok. 700zł/szt.

Wstępna selekcja:
    SB Acoustics SB26SFCL38-4 - nowa konstrukcja - chyba nikt jescze nie miał w rękach/pomierzył/zastosował
    Visaton W 250 S - konstrukcja leciwa, ale parametry niezłe (lekka membrana, niskie Fs)
    FaitalPRO 10FE330 - nowa konstrukcja - obiecujące parametry
    Beyma 10BR60/V2
    Dayton RS270S - dosyć drogi, liniowy do 1Khz - więc można połączyć z kopułką Daytona
    Beyma 12BR70 - ludzie stosują ją w kontrukcjach dwu drożnych, ale głośnik ma mieszane opinie (jedni chwalą, inni ganią za pewne spowolnienie), Widziałem nawet projekt łączący tą Beymę z kpułką SB Satori MD60N-6 @500Hz.

Przy okazji - co za basowiec siedział w Harpii 300B (tam chyba użyto Dayton Audio RS52AN-8 na średnicy)?

Mam podobny dylemat ponieważ szukam wysokoefektywnego basowca ze stosunkowo niskim fs. Tylko w moim przypadku ide w 12" ale... zainspirowałeś mnie tą Beymą 10BR60/V2, jest wersja 12 aczkolwiek ani nie jest głośniejsza, ani nie schodzi niżej. Szukam czegoś do 1k, max. 1,5k pln za 1 szt.. :)
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dayton nie jest gorszy od SS, tylko inny. Roznica w wielkosci kopulek zmienia ich aplikacje, to nie sa zamienne glosniki. SS wlasciwie moze operowac w pasmie 400-4000hz przy zastosowaniu odpowiedniej filtracji. Dayton tak naprawde nie powinien grac nizej niz 800-1000hz, ale ma znacznie lepsza gore od SS i bardziej rownomierne pasmo.

Do Daytona ciekawym glosnikiem moglby byc Alcone AC 10 HE. Mimo aluminiowej i sztywnej membrany, ma dobra skutecznosc. Jego budowa przypomina klasyczne glosniki niskotonowe, nie subwooferowe. Te glosniki sa juz nieprodukowane i ich zapasy sa na wyczerpaniu.

https://www.hifi-selbstbau.de/index....ask=view&id=63

Beymy mialem, sa ok, ale raczej nie polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Dayton nie jest gorszy od SS, tylko inny. Roznica w wielkosci kopulek zmienia ich aplikacje, to nie sa zamienne glosniki. SS wlasciwie moze operowac w pasmie 400-4000hz przy zastosowaniu odpowiedniej filtracji. Dayton tak naprawde nie powinien grac nizej niz 800-1000hz, ale ma znacznie lepsza gore od SS i bardziej rownomierne pasmo.

Do Daytona ciekawym glosnikiem moglby byc Alcone AC 10 HE. Mimo aluminiowej i sztywnej membrany, ma dobra skutecznosc. Jego budowa przypomina klasyczne glosniki niskotonowe, nie subwooferowe. Te glosniki sa juz nieprodukowane i ich zapasy sa na wyczerpaniu.

https://www.hifi-selbstbau.de/index....ask=view&id=63

Beymy mialem, sa ok, ale raczej nie polecam.
        Ja wiem że te kopułki nie są zamienne, ale w praktyce SS pozwala na niższy podział (chociaż nie widziałem projektów z podziałem poniżej 700Hz). Na górze w zasadzie obie kopułki warto dzielić w okolicach 3,5 kHz. Zatem do Daytona woofer musi grać wyżej niż do SS. Można zatem SS spiąć z nakimś wooferem 12" - co bym nawet wolał Myślę że przy podziale w okolicach 500Hz (bardziej stromym filtrem) mogło by to fajnie zadziałać.
        FAjny ten Alcone ale chyba faktycznie ciężko już go kupić.

Skomentuj

Można kupić bez problemu u niemieckiego dystrybutora. W kraju też kupisz, jak dobrze poszukasz.

Skomentuj

Ja ostatnio się chyba na to natknąłem, ale nie mam pojęcia, gdzie, jakaś strona mi wyskoczyła

Last edited by DonCebulo; 13.06.2023, 08:56.

Skomentuj

Czaruję...
            X