Szukam woofera 10" do konstrukcji trójdrożnej z kopułką średniotonową. Taki średniak wymusza dobrego przetwarzania przez woofer pasma do ok. 700-800Hz (częstotliwość podziału). Kopułka to Scan Speak Discovery D7608-920010 lub Dayton Audio RS52AN-8 (nic więcej z budżetowych kopułek średniotonowyh w zasadzie nie ma). Dayton jest tańszy i trochę gorszy od SS. Z D7608 można trochę niżej zejść z podziałem. Woofer ma schodzić dość nisko, ale najważniejsze żeby grał szybkim basem z uderzeniem. Dźwięk najlepiej szybki, energiczny ze sporą dynamiką. Najchętniej widziałbym 12" ale to wymusza jeszcze niższy podział (widziałem kilka takich konstrukcji, jedna z podziałem 650Hz dla kopułki SB Acoustics 2,5" ale woofer ponad 700 Euro). Budżet na woofer do ok. 700zł/szt.
Wstępna selekcja:
SB Acoustics SB26SFCL38-4 - nowa konstrukcja - chyba nikt jescze nie miał w rękach/pomierzył/zastosował
Visaton W 250 S - konstrukcja leciwa, ale parametry niezłe (lekka membrana, niskie Fs)
FaitalPRO 10FE330 - nowa konstrukcja - obiecujące parametry
Beyma 10BR60/V2
Dayton RS270S - dosyć drogi, liniowy do 1Khz - więc można połączyć z kopułką Daytona
Beyma 12BR70 - ludzie stosują ją w kontrukcjach dwu drożnych, ale głośnik ma mieszane opinie (jedni chwalą, inni ganią za pewne spowolnienie), Widziałem nawet projekt łączący tą Beymę z kpułką SB Satori MD60N-6 @500Hz.
Przy okazji - co za basowiec siedział w Harpii 300B (tam chyba użyto Dayton Audio RS52AN-8 na średnicy)?
Wstępna selekcja:
SB Acoustics SB26SFCL38-4 - nowa konstrukcja - chyba nikt jescze nie miał w rękach/pomierzył/zastosował
Visaton W 250 S - konstrukcja leciwa, ale parametry niezłe (lekka membrana, niskie Fs)
FaitalPRO 10FE330 - nowa konstrukcja - obiecujące parametry
Beyma 10BR60/V2
Dayton RS270S - dosyć drogi, liniowy do 1Khz - więc można połączyć z kopułką Daytona
Beyma 12BR70 - ludzie stosują ją w kontrukcjach dwu drożnych, ale głośnik ma mieszane opinie (jedni chwalą, inni ganią za pewne spowolnienie), Widziałem nawet projekt łączący tą Beymę z kpułką SB Satori MD60N-6 @500Hz.
Przy okazji - co za basowiec siedział w Harpii 300B (tam chyba użyto Dayton Audio RS52AN-8 na średnicy)?
Skomentuj