Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Charakterystyka Arta vs VituixCad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Charakterystyka Arta vs VituixCad

Temat nie daje mi spokoju, ani też nie znajduję dla niego rozwiązania.
    Robiąc pomiary w Arcie a zwrotnicę w Vtuixcadzie, można z Arty generować pliki FRD i importować do Vituix lub skorzystać z wbudowanego narzędzia do konwersji w Vituix.
    Obie metody dają mi różne wyniki. Błąd jest powtarzalny i dotyczy "podniesienia" w zakresie wyższych częstotliwości.
    Ma ktoś pomysł, czemu tak się dzieje?

Przy okazji, jak ma być faza ustawiona w Arcie do eksportu? Minimumphase?

Byc moze wina jest plik kalibracji mikrofonu, ktory przy jednej z metod nie jest zaladowany do programu.

Jesli uzywasz Arty z mozliwoscia zapisywania plikow PIR, to exportowanie plikow FRD nie ma sensu, poniewaz cala obrobke mozna wykonac w Vituixie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Byc moze wina jest plik kalibracji mikrofonu, ktory przy jednej z metod nie jest zaladowany do programu.

Jesli uzywasz Arty z mozliwoscia zapisywania plikow PIR, to exportowanie plikow FRD nie ma sensu, poniewaz cala obrobke mozna wykonac w Vituixie.
      Wydawało mi się, że z pliku kalibracyjnego tworzony jest filtr na wejściu sygnału, a tu taka pomyłka.
      Miałeś rację, dziękuję bardzo za pomoc!
      Powiedz mi jeszcze proszę, co z tą fazą, zaznaczać to minphase?

Skomentuj

Jeśli plik kalibracji mikrofonu nie zawiera informacji o fazie, to się używa opcji minimum phase.

Skomentuj

Czaruję...
        X