Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niskie tony w pomieszczeniu 40m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niskie tony w pomieszczeniu 40m2

Witajcie,

​​​​​​​Od jakiegoś czasu szukam projektu albo gotowego zestawu głośnikowego do salonu 40 metrów i mam kilka wątpliwości odnośnie niskich tonów. Mam w tej chwili KEF Concerto z niskotonowym głośnikiem B139 i obudową BR i tutaj niskie tony mi odpowiadają. Natomiast np. kolumny Seas z niskotonowym 25 TV-E i obudową zamkniętą 50 litrów - już jest zdecydowanie mniej niskich tonów.

Chodzi mi po głowie projekt do wykonania Fat Boy MLTL - Oversize 2 Way,, ale obawiam się że niskich tonów będzie niewystarczająco.

​​​​​​​Mam
    następujące pytania:
    1. Czy typ obudowy (BR vs zamknięta) robi aż taką różnicę?
    2. Czy typ głośnika (B139 vs 25cm niskotonowe Seas)?
    3. Czy Scan-Speak-22W-4534G00 będzie w stanie wypełnić dźwiękiem pomieszczenie 40m2?

Pozdrawiam,
    Grzesiek
    Last edited by gchudek; 20.06.2023, 20:35.

Ciężko odpowiedzieć na twoje pytanie, może trochę źle postawione.
    Ilość i zejście basu zależy oczywiście od rodzaju obudowy. Ale też od tego jak jest strojona, jaka jest zwrotnica itp.
    Ja mam kolumny w zamkniętej i nie narzekam.

Kwestia w dużej mierze czego oczekujesz.
    40m to już nie jest maluśkie pomieszczenie, ale z drugiej strony pytanie jak głośno słuchasz. Jednemu starczy revelator 15stka, drugiemu 18stka, a taki nasz admin to się będzie z takich kolumn śmiał.
    Jeśli nie chcesz uzyskać koncertowych głośności ani zejścia do 25 Hz, to ten scan będzie super. Reszta to kwestia balansu, który powinieneś projektować zwrotnicą.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź. Może faktycznie pytanie źle zadałem, ale generalnie szukam odpowiedzi co sprawia że te Kefy z B139 grają z taką lekkością w kwestii niskich tonów, bo reszta mi nie odpowiada w tych kolumnach więc szukam alternatywy.
      ​​​​
      Last edited by gchudek; 21.06.2023, 10:17.

Skomentuj

W obudowie zamkniętej będzie ogólnie mniej basu, nie zejdzie tak nisko ale za to będzie szybszy. Zastanów sie czy nie lepiej będzie po prostu suba dołożyć.

Skomentuj

40 metrow, to juz dosc sporo i Fat Boy moze byc za maly, chociaz niskich tonow raczej nie powinno mu brakowac.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi, chyba w takim razie zacznę budować kolumny albo zacznę od próby zrobienia zwrotnicy (w kolumnach seas mam jeszcze szeregowa zwrotnice) i wtedy dobiorę resztę zestawu głośnikowego.
            Suba nie chciałbym dokładać, preferuje lampowe wzmacniacze.

Skomentuj

Czaruję...
            X