Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka obudowa do Seas 25 TV-E

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka obudowa do Seas 25 TV-E

Chciałem prosić o radę w dobraniu obudowy do głośnika Seas 25 TV-E. Ma już swoje lata i ciężko znaleźć cokolwiek w sieci. Czy z poniższych parametrów można wywnioskować w jakiej obudowie może być użyty glosnik czy pozostaje zmierzenie np. Dayton DATS i dopiero symulacje?
    ​​​​

Pozdrawiam,
    Grzesiek

Trzeba zmierzyc parametry glosnika. W tak starych glosnikach z magnesami Alnico parametry moga byc juz znacznie rozjechane. Oczywiscie nie trzeba do tego kupowac DATS, mozesz uzyc do tego darmowego oprogramowania oraz prostego jiga pomiarowego.

Skomentuj

Czy prosty jig wygląda tak?

Źródło: http://romanworkshop.blutu.pl/elec/other/sw.htm

Skomentuj

https://midwestaudio.club/resources/easyzma/

Skomentuj

Zbudowałem prostego Jiga pomiarowego z linka, sprawdziłem parametry dwóch głośników dla których są dostępne fabryczne parametry i nijak się mają do siebie (w nawiasie podaję fabryczne):

SEAS 25F-EW
          Fs = 30.39 Hz (26)
          Qt = 0.48 (0.35)

SB16PFCR25-8 - nowy, prosto z pudełka
          Fs = 43.03 Hz (38)
          Qt = 0.52 (0.40)

Co robię nie tak?

Skomentuj

Parametry deklarowane przez producenta różnią się od rzeczywistych (nawet po dłuższej pracy, gdy zawieszenie trochę zmięknie).
            Seas CA18RNX
            fs= 42 Hz (producent deklaruje 35Hz)
            SB23NRXS45-4
            fs= 30 Hz (producent deklaruje 27Hz)
            Dlatego warto mierzyć samemu. Przy okazji weryfikujemy producentów pod względem powtarzalności produkcji (niektóre egzemplarze głośników w gorszych firmach potrafią mieć mocno różniące się od siebie parametry).

Na tej stronie masz podane w tabelce różnice pomiędzy deklaracją a pomiarami dla testowanych głośników.
            http://www.dibirama.altervista.org/h...-180-wmax.html
            Można sobie wyrobić opinię na temat poszczególnych głośników i porównać dane ze swoimi pomiarami.

Last edited by Adams77; 16.08.2023, 22:27.

Skomentuj

Dziękuję, myślałem że popełniłem błąd, albo że pomiar muszę wykonać przy użyciu wzmacniacza słuchawkowego (czytałem o tym w innym wątku).
              W takim razie nie pozostaje nic innego jak wymontować Seas 25 tv-e i przekonać się.

Skomentuj

Metod pomiarowych jest calkiem sporo, a juz sama roznica w napieciu pomiaru bedzie dawac inne wyniki. Aby moc porownac pomiary amatorskie, z pomiarami producenta, trzeba znac jaka dokladnie metode pomiaru stosowal producent i zblizyc sie do niej na ile to mozliwe.

Skomentuj

W przypadku tanich serii SB rozbieżności między własnymi pomiarami T/S a danymi z karty producenta są zatrważająco duże.
                  Zdecydowanie lepiej pod tym kątem wypadają Visatony czy też Daytony. Przykład nowego SB17MFC :

Last edited by allure09; 17.08.2023, 22:37.

Skomentuj

Zmierzyłem parametry SEAS 25 TV-E, poniżej wrzucam wyniki. Obecnie jest w obudowie zamkniętej około 50 litrów, ale średnio jestem zadowolony.
                    Jakie są opcje obudowy dla tego głośnika?

Loudspeaker parameters:

Fs = 41.89 Hz
                    Re = 4.00 ohm[dc]
                    Le = 188.86 uH
                    L2 = 249.00 uH
                    R2 = 5.77 ohm
                    Qt = 0.44
                    Qes = 0.48
                    Qms = 5.92
                    Mms = 12.74 grams
                    Rms = 0.564789 kg/s
                    Cms = 1.133301 mm/N
                    Vas = 157.10 liters
                    Sd= 314.16 cm^2
                    Bl = 5.298116 Tm
                    ETA = 2.32 %
                    Lp(2.83V/1m) = 98.78 dB

Added Mass - Constant Bl Method:
                    Driver unbaffled
                    Added mass = 20.00 grams
                    Membrane Diameter= 20.00 cm

Skomentuj

Jeszcze tylko dodam że obecnie głośnik jest podłączony w przeciwfazie, zwrotnica jest szeregowa Seas oraz jako średniotonowy jest Seas 15 MID a wysokotonowy Seas 9TV-HF.
                      Natomiast odnoszę wrażenie że te głośniki mogą dać lepsze efekty niż obecnie przy odpowiedniej obudowie i zwrotnicy.
                      Last edited by gchudek; 19.08.2023, 07:55.

Skomentuj

Te pomiary są raczej błędne. Ten głośnik na pewno nie ma prawie 99 dB skutecznosci.

Skomentuj

W przypadku dwóch pozostałych głośników co mierzyłem skuteczność wychodziła około 2 db wyższa niż deklarowana przez producenta.
                          Jako odważnik używam ciastoliny odmierzonej do dokładnie 20g, lepiej użyć czegoś metalowego?
                          ​​​​​Ten głośnik ma wysoką skuteczność - jest to jeden z powodów dlaczego próbuje go inaczej zaaplikować zamiast kupić coś nowego.
                          Last edited by gchudek; 19.08.2023, 19:12.

Skomentuj

Pomiar może być wykonany dobrze, natomiast sam głośnik ze względu na wiek może mieć już pewne odchyły od normy.
                            Układy Alnico mają to do siebie, że po latach konieczne jest ich "doindukowanie"
                            Nie wiemy w jakim też stanie jest zawieszenie górne, guma po latach też traci swoje właściwości.
                            Efektywność rzeczywiście rozmija się z kartą katalogową dość znacząco :

Skomentuj

Zawieszenie nie jest gumowe, głośniki to TV-E, a nie EW.
                              Last edited by gchudek; 19.08.2023, 20:52.

Skomentuj

Pomijając czy pomiary są wykonane poprawnie dochodzę do wniosku że za dużo z tych głośników nie wyczaruje. Jak sobie porównam FS do Scan Speak Discovery 26w to jest przepaść.
                                Głośnik chyba nie nadaje się do obudowy bas reflex.
                                Last edited by gchudek; 20.08.2023, 21:18.

Skomentuj

Sam parametr FS nie wyrokuje o jakości i możliwościach głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X