Nie wiem, czy nie popełniłem jakiegoś podstawowego błędu. Skompletowałem głośniki o różnej sprawności. Woofery o sprawności 88 dB i wysokotonowe 94 dB. Grają w Bi-ampingu pod wzmacniaczem klasy D (5 kanałów) w samochodzie. Tweeter gra oczywiście znacznie głośniej, ale różnice w głośności względem woofera ograniczyłem / zrekompensowałem ustawieniami gain'ów we wzmacniaczu. Tweeter obecnie dostaje mniejsze napięcie. Słyszałem teorię, że przy różnych poziomach głośności (volume w odtwarzaczu) te proporcje tonów wysokich do tonów niskich będą się "rozjeżdżały" i o ile na jednym poziomie głośności uda mi się ustawić gain'ami we wzmacniaczu właściwe proporcje głośności obu przetworników, to przy innym poziomie głośności któreś tony zaczną dominować, a inne będą wycofane. Na moje ucho jest ok. albo już się przyzwyczaiłem i nie dostrzegam niewłaściwego brzmienia. Szukałem informacji i nie znalazłem. Wiem, że to nie dział car audio, ale pewne zasady są uniwersalne dla wielu zastosowań. Będę wdzięczny za podzielenie się Waszymi doświadczeniami i sorry, jeżeli pytanie jest zbyt banalne
EDIT: najwyraźniej to mój pierwszy post więc witam szanowne grono
EDIT: najwyraźniej to mój pierwszy post więc witam szanowne grono

Skomentuj