20Hz to jednak moim zdaniem bez sensu. nawet w kinie takie zejscie jest nie potrzebne spokojnie elektywne okolice 30Hz wystarcza.
a w muzyce to juz w ogole nie widze czegos takiego
u mnie w kinie gra xls12 z mb 290 g. w obudowie 28 litrow i cięciu przy 70Hz schodzi do 30Hz spokojnie , a do ok 25 Hz dzwiek jest odczuwalny na calym ciele:) takze ja nie widze sensu pakowania Xlsa do wiekszej skrzyni, bo nie ma po co , tylko miejsca szkoda. bez wzgledu na to jak wygladaja symulacje, glosnik po prostu wymiata, a i dzwiek jest szybszy niz w 55 litrach, w ktorych tez go testowalem. no i nie odczulem roznicy jesli chodzi o zejscie. oczywiscie obudowa musi miec scianki minimum 36mm. do tego wzmacniacz PA300 lub Holton i bedziesz bardziej niz zadowolony. i w 1500 zł sie zmiescisz ze wzmakiem i glosnikami z Holandii
Jesli spadek efektywnosci przy 30Hz wynosi mniej wiecej 3dB to sub jest juz bardzo dobry.Material efektowy w kinie jest w tym zakresie przygotowany wiec jesli sub jest w stanie bez znieksztalcen przeniejsc te 30Hz to i 20scia bedzie odczuwalne (niekazdy czlowiek jest w stanie je uzlyszec i nie w kazdym pokoju da sie rozwinac taka fale). Martwilbym sie subem ktory przenosi z takim spadkiem do 20Hz czy tam 18stu i kosztuje mniej niz dobre kilka tysiakow zl (blizej dziesiatki) i wiecej. Przewaznie sa to konstrukcje equalizowane.
aryan, Obecnie tworze suba na XXLS 10.
kostka o boku 34 cm.
W środku oprócz głosnika jest slave 400gram.
To zapewnia zejscie do 25 Hz.
Oczywiście tak zestrojony slave przekracza limit wychylenia dla 25 Hz juz przy 120 Watach mocy. Dlatego może będę dokładał jeszcze 200 gram. Teretycznie pozwoli to przekroczyć 100parę dB dla 25 Hz i ... dodatkowo obnizy zejście do 20 Hz. To z kolei stawia poważne wymagania obudowie - jeszcze nie wiem co wybiorę.
Z drugiej strony te 25 Hz zupełnie wystarcza.
Niemniej jednak swoboda z jaką subwoofer operuje do 30 Hz (bez zauważalnego spadku właśnie dzięki tak niskiemu zejściu) jest nie do przecenienia - przynajmniej dla mnie.
Moja rada: kup XXLSa - tym bardziej ze w zbiorowym zamówieniu z audiocomponents jest to naprawdę opłacalne.
Skomentuj