Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozmiar przetworników 3way.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozmiar przetworników 3way.

Witam

Niedługo zmieniam pomieszczenie odsłuchowe na większe - 32m2. Pojawiła się pokusa, żeby zrealizować swoje marzenie o prawdziwych kolumnach 3-way na przetwornikach scan-speak + wzmacniacza zintegrowany.
    Jako punkt odniesienia - obecnie 24m2 - amplituner Marantz SR7011 + podstawkowe STX MX140 + subwoofer aktywny DIY na przetworniku Dayton rss390hf - 125dm3 OZ. Pomimo, że lubię dużo basu, to Subwoofer ma jeszcze trochę zapasu.
    W większym pomieszczeniu chce uzyskać podobny poziom niskich częstotliwości, ale bez subwoofera. Mam dylemat jakie przetworniki dać na sekcję basową nowych kolumn BR. Front obudowy do 30cm. Poniżej lista według powierzchni membran (wiem, że jest jeszcze skuteczność, moc itp. ale od czegoś trzeba wyjść) + szacunkowa objętość sekcji niskotonowej jednej kolumny. Proszę o opinie w który wariant celować:
    1. Obecny Dayton - 830cm2
    2. Revelator 22W - 1szt. w 40L na stronę = 220cm2 x 2 = łącznie 440cm2
    3. Revelator/Iluminator 18W - 2szt. w 60L na stronę= 155cm2 x 4 = 620cm2
    4. Revelator 28W - 1szt. w 45L na stronę = 360cm2 x 2 = łącznie 720cm2
    5. Revelator 22W - 2szt. w 80L na stronę = 220cm2 x 4 = łącznie 880cm2

Obawiam się, że po 1szt. 22W na stronę będzie za mało. Nie wiem czy lepiej 1 duży przetwornik na stronę, czy 2 mniejsze połączone równolegle.
    Najbardziej ciekawi mnie opcja nr 4 na 28W, ze względu na wymaganą małą objętość obudowy. Nie widziałem jednak projektu z tym przetwornikiem. Przy takiej szerokości frontu i małej objętości kolumna powinna wyjść dość płytka, co dla mnie jest na plus.

Do takiej sekcji basowej, doszedł by jakiś Revelator 15M lub 18M. Ewentualnie, jak polecacie to Satori.
    Na wysokie tony szpilka Iluminator R3004/662000. Ewentualnie, jak polecacie to Ellipticor;

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Niedawno zmieniłem skrzynie basową z 12" głośnikiem na 15". Mimo podobnego pasma przenoszenia, perkusja odczuwa się bardziej wyrazisto. Wydaje się, że punch można "dotknąć". Więc polecam opcję z największą powierzchnią: opcję 4 albo 5. Jednak ze względu na prawie 2x mniejszą skrzynie, wybrałbym opcję nr 4. Tylko zrób symulację, żeby upewnić się że strojenie będzie napewno identyczne.

Skomentuj

Witam. Dzięki za odp. W między czasie znalazłem informację, że para 18cm revelatorów np. w Pylon Jasper 25 (2,5 drożna) daje bardo dużo dobrego basu nawet do 50m2. Będąc ostatnio na koncercie w plenerze uderzenie stopy perkusji z ogromnych kolumn tak mi się spodobało, że chyba faktycznie opcja 4 będzie super. Front wyjdzie dosyć szeroki, ale to nie problem.

Skomentuj

Też chyba miałem podobne wątpliwości, zacząłem robić SBA 861 od Troelsa, jeszcze trochę mi zajmie złożenie, jak skończę mogę się wypowiedzieć więcej.

Skomentuj

Zacznę od tego że jestem zwolennikiem obudowy zamkniętej - nieco mniej basu ale lepszego, szybszego. I na pewno bym wybrał wariant z dwoma głośnikami, będzie mniejsza masa drgająca a więc szybsza odpowiedź impulsowa = szybszy bas. Ale ważny jest parametr Qts, fr3, VAS no i przy basie niskie Fr i Xmax - duuuużo przy niskim basie zależy od amplitudy głośnika. Więc wiele parametrów należy wziąć pod uwagę zajmując się tylko tym pierwszym torem a pozostają jeszcze dwa jeżeli ma to grać a nie tylko buczeć. A jak nadal będzie mało to dość łatwo można poeksperymentować i dodać membranę bierną.

Skomentuj

Czaruję...
          X