Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 20/60/3 + ... no wlasnie??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil GDN 20/60/3 + ... no wlasnie??

Witam... mam teraz zrobione glosniczki na gdn 20/60/3 + gdwk 9/15/6... no i tego... chcialbym w koncu na wakacje cos ladnego z tego zrobic... niski ton oczywiscie obudowa zamknieta... ale co ze srednim i wysokim?? jakies propozycje?? powiem tylko ze ja jestem zielony w temacie... :/

Ile masz kasy na tą modyfikacje ?

Skomentuj

na razie 0pln... :p ale myslalem o kwocie na same glosniki (sredni + wysoki po 2 szt) w granicach 200pln...

Skomentuj

Czy warto się ładować z tym tonsilem w 3way ?
        Wg mnie tak średnio...
        Może za te 200zl kup dwie jakieś szerokopasmówki?
        A za reszte tej kasy nabyć system pomiarowy do SW :)
        Bo to daje ciekawe efekty z tonsilami 20 60 :)
        No i jeszcze cenowo nie wygląda to tak źle jak 3way...
        Pozatym można ciąć zwrotą 1 rzędu :)

Skomentuj

eeee???
          mozesz jasniej?? :p w sumie jak chcesz sie pobawic to zapraszam... :p chetnie sprawdze twoje propozycje... :p bo ja to sie nie znam...

Skomentuj

no zamiast średniaka i wysokotonowego stosujesz jeden glośnik szerokopasmowy :)

Skomentuj

to rozumiem... :> jakis przyklad?? z tego co pamietam to 20/60/3 ma ok. 2k skok w charakterystyce... dlatego myslalem o 3way...

Skomentuj

tzw rezonans :)
                możesz ściąć przy ok 700hz, a może nawet mniej i nie powinno być problemu :)
                Przykład - najprostszy i najtańszy to ARZ, choć trzebaby go tłumić i korekcję wprowadzać, ale za to 24zł kosztuje i po korekcji ma niezlą średnice :)
                No i więcej kasy zostaje na system pomiarowy :)

Skomentuj

arz?? tesla?? a moze cos rodzimej produkcji?? :>

Skomentuj

arz?? tesla??
                    mhm :)
                    a moze cos rodzimej produkcji?? :>
                    poszukaj :)
                    I jak coś ciekawego znajdziesz to rzuć linke :)

Skomentuj

moze jednak lepiej 3ke?? bo jakos tak widze ze to strasznie duzy glosnik bedzie... :/

Skomentuj

Z rodzimej produkcji masz Tonsila GD 10/20/3 (takie szerokopasmowki samochodowe). Moze po maturach cos z nimi pokombinuje, ogolnie to ciagna bardzo wysoko jak na szerokopasmowki, srednica poprawna i szczegolowa (w niektorych utowrach przebija moje GDN 13/50/9), wysokie troche ostre. Nie mam porownania z ARZtem, ale mysle ze da sie na tym glosniku zbudowac cos ciekawego.

[ Dodano: 2006-05-03, 12:13 ]
                        A jesli chcesz 3way to moze zrob sobie konstrukcje w stylu MarkaW (wprawdzie inny GDN, ale idea dobra) - jest w dziale konstrukcje, robil ja jeszcze zajarany.

Skomentuj

hoosar, nie opłaca się robić wg mnie 3way z tym tonsilem :)
                          Koszy były naprawde spory, w szególności jeśli weźmiemy pod uwagę co ów zestaw by oferowal...
                          Można jeszcze popróbować z tą samochodową teslą 16cm :)
                          bo jakos tak widze ze to strasznie duzy glosnik bedzie... :/
                          szerokopasmowca i tak wkładasz w małą closed mocno wytłumioną :)

Skomentuj

Z tymi Tonsilami trzeba sie ladowac w 3 way.
                            Fabryczna konstrukajc na takich to ktoras odmiana Bolero, i Voyager 200.
                            Tam sa 2x GDN20/60/3 15Ohm GDM 16/80/1 i GDWK 10/80/7 starszego typu.
                            Mimo ze Qt nie wypada najlepiej w BR to pakuje sie je do budy 45litrow i stroi na 38-40Hz (Voyagery masakrycznie sa na chyba 55 ).
                            Przerabialem Voyagery na jedna z odmian Sphynx to wiem.
                            Moze na audiomanii niedlugo o tych starszych moich konstrukcjach cos bedzie.
                            Niezlym rozwiazaniem w zamknietej bylby tandem dwoch GDN20/60/3 ciety na 200Hz i reszte pasma jakas niezla 16stka z wysokim.

Skomentuj

taa.. tylko skad ja wezme jeszcze dwie 20/60/3 ?? :p
                              ale ide niezla... jak bys cos wiecej mogl kiedys rozpisac to bede wdzieczny!!

Skomentuj

Witajcie - jest to moja pierwsza wypowiedz na owym forum

pawelek napisał :

"Witam... mam teraz zrobione glosniczki na gdn 20/60/3 + gdwk 9/15/6... no i tego... chcialbym w koncu na wakacje cos ladnego z tego zrobic... niski ton oczywiscie obudowa zamknieta... ale co ze srednim i wysokim?? jakies propozycje?? powiem tylko ze ja jestem zielony w temacie... :/"

hm... opisz dokładnie jaką masz zwrotnice ( czy dopiero ją chcesz zaprojektować) , pod jakim wzmacniaczem ma sie sprawować, ile litrów ma obudowa , i jakie stawiasz wymagania (do tego cene)

i zaraz coś złożymy ...
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Master
                                  hm... opisz dokładnie jaką masz zwrotnice ( czy dopiero ją chcesz zaprojektować) , pod jakim wzmacniaczem ma sie sprawować, ile litrów ma obudowa , i jakie stawiasz wymagania (do tego cene)
                                  zwrotnice... hehe dobre... :p tak na serio to tlumik na wysokotonowy + kondensator... :p
                                  obudowa idzie out, wymagania... hmmm... ma grac czysto, muzyki slucham od baha po dream theater... (bez umcyk-umcyk bas ma byc, ale nie ma byc tylko bas) troche filmow ogladam wiec srednica tez musi byc w miare wyrazna... kasa... hmmm... z kasa ciezko... tak jak pisalem dobrze by bylo do 200pln sie zmiescic z samymi glosnikami (gdn juz mam... :p) jak bedzie 300 to tez nie bedzie tragedii glosniki robie pod siebie wiec nie ida na sprzedaz koszty nie sa takie wazne (oczywiscie cena za jeden glosnik w okolicach 500pln odpada)
                                  edit: acha wzmacniacz MOSFET mojego wykonania... jakies 50W na kanal max...

[ Dodano: 2006-05-05, 18:45 ]
                                  MarekW, MarekW,
                                  ten tego.. ja wracajac do voyagera...
                                  wiec tak... jak bym zdobyl jeszcze 2szt. 20/60/3 to co proponujesz robic??
                                  gdm 16/80/1 i gdwk 10/80/7 (o ile je gdzies znajde) ?? a zwrotka?? obudowe chcialbym zrobic jakas fantazyjna... na pewno przednia scianka pochylona... znaczy gorna jej czesc... tyko wolalbym zamknieta obudowe... :/

Skomentuj

W zamknietej nie bedziesz mial zadowalajacych niskich, chyba ze z tandemu.
                                    Zwrotka prosta sprawa, mam gdzies plany Voyagerow i moich zwrotek z Sphynxow.
                                    Glosniki dostaniesz w hurtowniach Tonsilu , np w Rybniku maja. Zadnych podejrzanych zrodel nie polecam.Chcesz elementy obudowy?Mozemy pogadac....
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
                                      W zamknietej nie bedziesz mial zadowalajacych niskich, chyba ze z tandemu.
                                      Zwrotka prosta sprawa, mam gdzies plany Voyagerow i moich zwrotek z Sphynxow.
                                      Glosniki dostaniesz w hurtowniach Tonsilu , np w Rybniku maja. Zadnych podejrzanych zrodel nie polecam.Chcesz elementy obudowy?Mozemy pogadac....
                                      sluchaj chyba kopie voyagerow beda najprostrze... :p moj mail: p.mlody@gmail.com

Skomentuj

Czaruję...
                                      X