Wiele lat temu zbudowałem subwoofer na głośniku RE Audio 10D4. Generalnie to głośnik do samochodu, ale wyszło, że powstała konstrukcja domowa. Po kilku latach w końcu mam warunki na kino domowe i brakuje mi właśnie subwoofera. Postanowiłem na początek przywrócić do życia tamten projekt. Wzmacniacza, który napędzał głośnik pomimo potencjału na dużą moc w granicach 350-400W postanowiłem się pozbyć. Przede wszystkim chodzi o przeróżne przydźwięki a ja już nie mam czasu na walkę z takimi rzeczami. Konstrukcję przerobiłem na pasywną, co dało mi z 8l większą pojemność niż pierwotna. Zasilam to starym wzmacniaczem stereo o mocy 2x80W (głośnik ma 2x4 omy). Odcięciem itp. i tak steruje amplituner a całość ma grać tylko w kinie. Ostatecznie obudowa ma ok. 40l netto a bas reflex strojony jest na 25Hz. Strojenie zmierzyłem pokrętnie ale myślę, że dobrze za pomocą oscyloskopu zapiętego na rezystorze 0,1om wpiętym w szereg z jedną z cewek. Puściłem wolny sweep 5-80Hz i w ten sposób patrząc na napięcie na rezystorze wyłapałem dołek na 15Hz, górkę na 25Hz i potem znów dołek na 45Hz. Wychodzi, że dołek impedancji jest na 25Hz i z moich obserwacji głośnika/portu też tak wynika. Producent podawał raczej małe obudowy zamknięte i bass reflex chyba w okolicach 30l strojony na 30Hz. Moje zastosowanie jest jednak inne. Zastanawiam się tylko czy nie zwiększyć nieco strojenia. Otwór zacznie efektywniej działać, ale kosztem zejścia. Na minus przy okazji będzie większa szansa na wejście w częstotliwości poniżej strojenia, a filtra subsonicznego nie ma. Czy waszym zdaniem 25Hz to zdecydowanie za nisko, czy ok? Zastanawiam się czy warto zużywać czas na dalsze kombinacje czy po prostu zostawić tak, jak jest. Subwoofer działa. Podczas filmów jest efekt. Może nie ma co kombinować?
Parametry głośnika to:
2x4 ohm
Moc RMS (wytrzymałość term.) - Pe: 175 W (Max.500W)
Bl: 15.4
Qes: 0.39
Qms: 4.37
Qts: 0.36
Fs: 21.5 Hz
Vas: 75.6 l
Xmax: 12 mm (w jedna stronę)
SPL (1W/1m): 84.7 dB
Sd: 322Re: 3.2 ohm (jedna cewka)
Głębokość montażu - 127,0 mm
Średnica montażu - 231,7 mm
Średnica zewnętrzna - 257,1 mm
Średnica rozmieszczenia otworów - 247,6 mm
Szerokość napędu - 123,8 mm
Głębokość napędu - 38,1 mm
Głębokość kosza - 88,9 mm
Objętość głośnika - 2,54 l
Waga - 2,92 kg
Membrana: Mica Poly
Zawieszenie górne: guma-santopren
Kosz: tłoczony ze stali
Cewka: wysokotemperaturowa, 8-warstwowa z miedzi
FEA - optymalizowany układ napędowy
Pojedynczy układ magnetyczny
Parametry głośnika to:
2x4 ohm
Moc RMS (wytrzymałość term.) - Pe: 175 W (Max.500W)
Bl: 15.4
Qes: 0.39
Qms: 4.37
Qts: 0.36
Fs: 21.5 Hz
Vas: 75.6 l
Xmax: 12 mm (w jedna stronę)
SPL (1W/1m): 84.7 dB
Sd: 322Re: 3.2 ohm (jedna cewka)
Głębokość montażu - 127,0 mm
Średnica montażu - 231,7 mm
Średnica zewnętrzna - 257,1 mm