Witajcie. Zamierzam wykorzystać głośnik Dayton Audio TCP115-4 w małym, przenośnym głośniku bluetooth.Winisd podpowiada aby to byla obudowa wentylowana jednak nie ma możliwości umieszczenia portu w tak malej obudowie. Pomyślałem ze zamiast portu moge wykorzystać membranę bierna, pasywna - jak zwał tak zwał. Nigdy nie montowałem takiej membrany i jestem w tym zielony.Wiem jedynie ze powinna byc tej samej wielkości lub wieksza od tej w głośniku,ze ciężarkami reguluje się częstotliwość oraz ze dziala podobnie jak bass reflex. Czy jest ktos w stanie podpowiedzieć która membranę z sieci mam wybrać pod ten głośnik? Na allegro znalazłem np cos takiego https://allegro.pl/oferta/membrana-b...er-14612425242
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Membrana pasywna dla Dayton Audio TCP115-4
Collapse
X
-
Tu był taki projekt
https://techtalk.parts-express.com/f...r-modification
Sam tak chciałem zrobić ale padło na stx W15 tylko znacznie większa konstrukcja.
- 1 lubię
-
Podepnę się pod temat.
Wpadłem na pomysł żeby zrobić sobie głośnik Bluetooth no i się zaczęło. Naoglądałem się YT - też chce głośnik. Na poczatku kupiłem wzmacniacz "chińczyk" 2.1 - 2x50 i 1x100. Po podłączeniu moich starych kolumn "Akira" bez subwoofera zagrały naprawde dobrze (dla mnie wystarczająco dobrze). Pomyślałem, że skoro to coś pociągnęło te duże stojące głośniki to muszę zamówić coś co będzie miało jakąś moc ale nie bedzie duże. No i zamówiłem TCP115-8 pod subwoofer i dodatko 2xGRS 4PF-8 i 2x SUFR7010. No i zaczęły się schody - jak to z czym i gdzie. Jaką obudowę itd. Dotarłem do programu WinISD wprowadziłem głośnik wg parametrów ale jak symuluję obudowę to takie kocopoły wychodzą że w sumie nie wiem jak to ogarnąć. Mam kawałek walca o średnicy 425 mm (zew), grubość ścianki 13mm i wysokość 150mm. mam wizję żeby ten walec postawić w pionie i na zaokrąglonej części montować głośniki. Walec ma około 18,8 litra pojemności wiec wydaję mi się sporo jak na te 5 głośników. Mogę ten walec w srodku podzielić na rożne komory ale nie wiem jak to policzyć. Fajnie jakby ktoś coś podpowiedział. Mam nadzieję Golo89 że nie masz nic przeciw że napisałem w twoim temacie.
Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj